Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Маркетологът Тодор Тодоров: Баничката е българският снакс

Тодор Тодоров е прекарал близо 10 години в обучение и живот извън България. Бил е временен жител на Дания, Индия, Португалия, Колумбия. Покрай пристрастията си към храната и виното създава във Варна първите кулинарни обиколки на града. Засега само два пъти седмично, адресирани предимно към чужденците, които посещават Варна, но отворени за всички, които искат да открият и тази не съвсем изследвана част от Варна.


Как възника идеята за гурме туровете във Варна?

- Това е нещо което съм си мислил доста време, може би около година. Това е концепция, която работи супер добре в по-големите градове в Европа, и не само. Навсякъде по света има такива гурме турове.

Понеже съм чревоугодник и много обичам да си хапвам и да си пийвам, и да изследвам различните неща, имах винаги много въпроси към сервитьори, ресторантьори, сомелиери...Така прерасна в нещо, което искам да споделя с останалите хора, особено във Варна, която често е подценявана от тази гледна точка. Това е моята мисия.

Какво ще включва един гурме тур във Варна?

- Предпочитам да го наричам кулинарен тур, защото гурме е нещо, което е на доста високо ниво ресторантьорство, а и от към визия.

Подготвил съм около 12 тестови ястия и около 9 различни питиета, повечето от които са вина. Всички са свързани с българската кулинарна традиция.

С какво ще се започва?

- Започваме с много леко снаксче от типа бюрек с бозичка, за да съберем сили за останалата част от тура. Той е с продължителност от около пет-шест часа. На доста места се хапва и пийва, обикаля се...Имаме много емблематични сгради от началото на XX-ти век, които някъде през комунизма са позабравени, техните архитекти са забравени...

Къде ще опитват вашите участници в туровете баничка и боза?

- Баничка и боза ще опитват в „Иглика”. Това е една пекарна, която се намира непосредствено до „Севастопол” /едно от местата за срещи във Варна/. Тя е много известна с бюрека си още отпреди комунистическо време. Бащата на настоящата собственичка е правил бюрек тогава. Рязал го е с ножици и от цяла Варна са се редели на опашка, за да си купят.

След бюрека, понеже ще е минало обед, ще наблягаме на салати, предястия и вина.

Трябва по такъв начин да представиш града на хората, които идват като гости или туристи, че да им е интересно, да бъдат заинтригувани, да бъдат любопитни. Да искат да се присъединят към теб сами или с други хора, които споделят същия мироглед в живота – вино, храна, музика, култура, забавления...


Целият разговор с Тодор Тодоров може да чуете тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски студент създаде триста шрифта

Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..

публикувано на 31.01.25 в 08:00
Екип TexНова

Сензорна витрина за плодове и зеленчуци – иновация на студенти от Варна

Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на  Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..

публикувано на 30.01.25 в 11:23

Жители на Суворово събраха пари за нови камбани на храма "Възнесение Господне"

С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..

публикувано на 30.01.25 в 07:20

"Умната" пазарска количка на студенти от Варна

Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..

публикувано на 29.01.25 в 08:05

За европейско самочувствие и достойни старини настояват пенсионери в Балчик

Увеличаване на всички пенсии, приемане на закон за възрастните хора, който ще даде възможност за социална защита и предпоставка за европейско самочувствие и достоен живот на пенсионерите, безплатни здравни грижи и обслужване в съответствие със стареенето, понижаване цените на лекарствата за пенсионери и инвалиди. Това са част от исканията на..

публикувано на 28.01.25 в 08:15

Кр. Стоянова: По четири-пет пъти годишно се правят проверки на противопожарните системи в хотелите

Разкриването на участъци на полицията и на пожарните служби на територията на курортните комплекси ще даде по-голяма сигурност за безопасността на туристите, които почиват в тях. Това каза в предаването „Новият ден“ Красимира Стоянова от Сдружение „Българска хотелска асоциация“. В курортите край Варна такива участъци има само в к.к. „Албена“,..

публикувано на 27.01.25 в 10:52

Как да бъдем най-добрата си версия днес?

Най-доброто от нас днес – как да изчистим съзнанието си, да се чувстваме по-добре и успяваме в повече неща. Да забавим не само естествения процес на стареене, но и да се подмладим, не само физически. Това ни споделя „перфектната неперфектна“, както се шегува, йога ентусиастът Антония Криван от Балчик. Запалва се по йога преди повече от..

публикувано на 27.01.25 в 08:30