Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха

От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи, колкото му харесват.

А за истинската музика колко са нужни?

Десет са достатъчни.

Кой е най-малкия?

Ето този – номер едно. Всеки следващ има по-плътен тон. Колкото е по-голям, толкова е по-басов.

О колко време се занимавате с производство на чанове?

Занаятът е в семейството ни от прадядо ми. Баща ми вече е трето поколение, което ме прави мен четвърто.

Самата вие правите ли?

Аз помагам. Уча се. Това е занаят, който се учи с години. Не става за един ден.

Специално образование необходимо ли е?

Не. Иска се желание и много упорит труд.

Кое е най-трудно да се направи – звънчето или..

Да. Иска се много голямо търпение, защото е пипкава работа. Иска се и умение, защото този материал се топи на 830 градуса, тоест огнището вдига 1000 и повече градуса

Това какъв материал е?

Това е пиринч-сплав от мед, цинк и калай. Трудна работа си е.

Ръчно се прави?

Всичко. Преди това се формират в глинена пръст едно по едно всяко. После вече се налива метала и се оформят всичките. Излизат с едни големи дръжки всички, леяци се наричат, те трябва да се отсекат. После се минават на струг, на телена четка, после се поповит. Трябва да се направят и езици, да се вържат.

Вие сте млада дама – има ли следи по ръчете ви от тези фини стружки?

В момента вече не, защото съм тук от двадесат дена. Снимка

На колко години направихте първия чан?

О, чанове още не съм правила. Само камбанки засега. То се почва от малкото. Ей това го наричаме рибарче-закачат ги на тетивата на рибата и като се хване да кълве да дрънка. 

По-големите за какво са?

Някои ги слагат на яренца. От вътрешността на страната имаме много клиенти, които си ги взимат точно за животни, а не само да им се радват.

Имате ли своя колекция от чанове?

Колекция не, ние достатъчно ги слушаме в работилницата и по панаирите. Но все пак си имам любим, закачен е у дома, сигурно е вече 20-сет годишен.

Какво харесват във Варна, вие сте от Панагюрище?

Тук камбанките повече вървят. Ето тази камбанка се харесва, защото е корабна. Вземат я за склянка.  Чужденците се радват повече на чановете – те в повечето държави нямат такова нещо. Разпитват за какво са. Харесва им, че могат да свирят на тях

А вие свирите ли?

Малко. Аз съм на „мила моя, мамо“

С какъв инструмент се свири?

С ръце, но в момента ще ползвам дървена пръчица, защото е по лесно.  Аз съм счетоводител, нямам музикално образование

От такава точна наука към изкуство и занаяти?

Може би просто ми е в кръвта.

Някой друг в рода продължава ли този занаят?

Баща ми и имам по-малък брат. Да се надяваме, че ще се запали.

След като растете в такава среда, успяхте ли да разберете от къде идва магията на чановете?

Най-вече от желанието. Едно нещо  не го ли правиш със желание, то просто не се получава.



Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08