Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Ивайло Петков: "България си е България"

Шеф Ивайло Петков е съпредседател на Българския клон на Евро Ток – Европейската асоциация на топ готвачите и ще готви на мидения и рибен фест в Каварна. Той започва от днес и ще продължи до 3 септември. Жителите и гостите на града ще могат да опитат различни специалитети. С кулинарния гуру - шеф Петков, разговаря Вяра Николаева.

- Разкажете ни за себе си. Кое ви вдъхнови да станете готвач?

- Баща ми беше военен с особено отношение към кулинарията – той винаги ни питаше дали харесваме ястията, които приготвяше. Предполагам, че това ме запали. Аз съм спортист. Приключих със спорта и 21 години се занимавам с кулинарно изкуство. Това учих в България. На по-късен етап, след курсове в чужбина, професионално готвене и т.н. се появи и мечтата ми да имам ресторант. Вече имам. Работя със супер екип. Страхотни момчета и момичета, обучени от мен и моите съмишленици. Работейки с такива хора съм мотивиран да приготвям все по-вкусна и по-красива храна. Екипът е едно от най-важните неща за успеха.Снимка

- Защо след като завършвате обучението си за готвач в България, избрате да заминете за чужбина и да работите там? Специализирал сте в Белгия и Франция? Защо се върнахте тук?

- Човек връщайки се в България осъзнава колко е хубава страна ни. Имах нужда от още развитие и затова посетих различни държави като Норвегия, Швейцария, Италия, Франция, Япония и други, където бях на практическо обучение или стаж. Това беше изключително важен момент в моето професионално развитие като готвач. Сега мога да предам този натрупан опит и на хората, с които работя. Много малко са местата, на които не съм бил, но България си е България! Смятам за своя лична мисия да рекламирам България и българската кухня. Трябва да показваме българския вкус и да доказваме, че има много добри български продукти. Върнах се в България, за да направя нещо хубаво, както е в чужбина. Изключително важно е хората да осъзнаят, че България е нашата страна.

- Готвил ли сте на знаменитости?

Готвил съм за принца на Норвегия, за най-големия концерн „Мицубиши” в Япония, за Робърт де Ниро, Том Джоунс , Depeche Mode и много други. Честно да Ви кажа, звездите са си звезди, но децата оценяват храната най-добре.

- Кои са по-капризни-звездите или децата?

- Всеки човек е капризен. Съобразявам се с всичко, но си налагам и моя стил. Съвсем естествено е. Сега съм решил в Каварна да приготвя една тайландска рецепта от Банкок.

Снимка- За първи път ли ще готвите на мидения и рибен фест в Каварна?

- Минавал съм, гледал съм, но за първи път ще участвам. Ще бъда и жури. Там ще има доста интересни неща. Помня, че веднъж видях десерт с миди. Мисля, че го бяха правили едни момчета от Дълбока. Интересно съчетание беше. Сега също очаквам изненади. 

- Какво ще готви шеф Ивайло Петков можете да чуете в звуковия файл:





За доброто настроение по време на фестивала със самостоятелни концерти ще се погрижат Миро, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, Тони Димитрова. Концертите са с начален час 21:00 часа. Откриването на фестивала е днес в 16:00 часа на площад „Защитата на Каварна“. Там ще бъде отворена работилница за деца, съобщи кметът на града Нина Ставрева. Още за музикалната програма в събота и неделя очаквайте в програмата на Радио Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за промени в Изборния кодекс

От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за изменение и допълнение на изборното законодателство, голяма част от които са внесени няколко месеца преди изборите. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда, каза Лилиан Никифорова. Тя добави, че тази практика трябва да бъде прекратена, тъй като по думите ѝ няколко парламента са..

публикувано на 05.02.25 в 08:25
Георги Христов

Георги Христов: Музиката се създава от творци, не от машини

Музиката се създава от творците, не се създава от машина или компютър. Това подчерта в интервю за Радио Варна Георги Христов. Той допълни, че купуването на бийтове и използването им в песните не е изкуство, коментирайки темата за навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия. "Повечето новосъздадени песни са просто изкуствен интелект...

публикувано на 04.02.25 в 08:25

Група PIZZZA си търси вокалист

PIZZZA е една от най-обичаните групи на българската ъндърграунд сцена, а 26-годишната ѝ история я прави и една от най-дълголетните. Съставът ѝ към момента включва Кобо (китара), Кайо (бас), Рамбо (барабани), Витко (тромбон) и Явката (тромпет), а Каската, който до скоро беше фронтмен, вече не е част от бандата. За съжаление се наложи да се разделим..

публикувано на 03.02.25 в 08:20

Варненски студент създаде триста шрифта

Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..

публикувано на 31.01.25 в 08:00
Екип TexНова

Сензорна витрина за плодове и зеленчуци – иновация на студенти от Варна

Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на  Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..

публикувано на 30.01.25 в 11:23

Жители на Суворово събраха пари за нови камбани на храма "Възнесение Господне"

С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..

публикувано на 30.01.25 в 07:20

"Умната" пазарска количка на студенти от Варна

Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..

публикувано на 29.01.25 в 08:05