Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Валентин Колев: Бутилка добро вино трябва да е поне 6 лева

В сезона на гроздобера разговаряме с Валентин Колев, който е бил главен технолог в два от големите винпрома у нас. От него ще научим как се прави хубаво вино, които са най-добрите винени сортове и наистина ли истинското вино е червено. Валентин Колев обяснява и кои са най-честите причини за това виното да не преври или да вкисне.

Гроздоберът в някои райони на страната вече започва. Кой сортове се берат в момента?

Сега е сезона на белите ранни сортове, те сега се берат. Това са основно сортовете Мискет Отонел и Шардоне. Започва се с тях, където има насаждения с Ризлинг – също. Всички останали са по реда на узряването

Кой е сортът, който най-късно узрява?

Би трябвало да са тъмните червени сортове като Мавруд, Каберне. Някой път по причини, независещи от производителя, се берат по-рано.

Аз, като не особено голям познавач харесвам Отонел, но кой, според вас, е най-добрия винен сорт бяло грозде?

Въпрос на предпочитание на консуматора, но в последните години се наложи Шардонето. Той стана и доста масов сорт. Въпросът е, че се харесва на нашия български вкус, независимо, че е френски сорт. Отонела има малко особен химичен състав с липса на достатъчно киселини. За това преди години се използваше основно като купажно вино, т.е. вината от чист Мискет Отонел бяха рядкост. Винаги се смесваше с някакво друго, като дава от себе си добрия аромат, а другите сортове грозде го допълват с други качества.

Имам приятел, който миналата година се опита да направи вино от Мерло, но то така и не превря. Каква може да е причината? Висока захарност или нещо друго?

Най-вероятно ферментацията е прекъсната от ниски температури. Съдът не е бил в помещение с постоянна температура, където да се изведе ферментацията до край. Възможно е виното да не е било претакано често, като това се прави всеки ден за червените вина. От там ферментацията спира, виното остава леко сладко и изферментира на следващата пролет. Това е масова случка.

Тази пролет то стана на оцет...

Това вече е другият проблем. Явно са липсвали защитните механизми като нормално сулфитиране и предпазване от досег с въздуха. Знае се, че съдовете с червени вина трябва да бъдат пълни до горе за да няма достъп на въздух, защото много лесно „цветясват”. След това алкохолът в повърхностния слой пада, биват нападнати от оцетно-киселите бактерии и вината вкисват.

Знаете, че се носят всякакви легенди за това как се правят българските вина и бири. За това, че производителите влагат всякакви химии и правят неща, които не са много регламентирани. Можем ли да разсеем един такъв мит?

Да, можем. Модата в момента е да има малки бутикови изби в цялата страна. Те се стремят да произвеждат, макар и в по-малко количество, но качествено вино. Някои производители се опитват да провалят имиджа на българското вино, като целта е да правят вино с много малко грозде или въобще без грозде. Резултатът са тия пластмасови шишета с вино. Не можете да си купите два литра вино и то да струва два лева при положение, че един килограм грозде е много близо до 1 лев, а се знае, че от два килограма грозде се получава около един литър вино.

Питал съм и други специалисти, но ми е интересно и вашето мнение...Колко трябва да струва една бутилка качествено вино?

Една бутилка трябва да е поне шест лева за да се гарантира някакво добро качество.

Чуйте още в интервюто с Валентин Колев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: След поправките в доклада за напредъка на Северна Македония показахме на нашите съседи, че не може да се лобира по този безобразен начин

Тази седмица  Европейският парламент прие поисканите от България три поправки в доклада за напредъка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Така от доклада ще бъдат заличени всички референции за "македонски език и идентичност". Новият текст беше приет с 461 гласа "за", 121 "против", а 107 евродепутати гласуваха "въздържал се". Това..

публикувано на 12.07.25 в 16:05
Николай Денков

Николай Денков: Постигнахме междинната си цел да влезем във всички европейски институции. Сега ни остава да се справим с мафията

Бившият премиер и депутат от ПП/ДБ Николай Денков обвини прокуратурата и службите в поръчкови акции срещу представители на "Промяната". Той определи действията на държавното обвинение срещу кмета на Варна Благомир Коцев и срещу Асен Василев като опит за сплашване и политически рекет. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Денков заяви,..

публикувано на 12.07.25 в 13:20

Пламена Георгиева: Иракчаните са най-безценната принадлежност на тази страна

Иракчаните са много добри, радушни и гостоприемни хора, най-безценната принадлежност на тази страна. Отношението е това, което най-много ме дърпа натам. Това споделя в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" Пламена Георгиева след 13 дни в почти самотно пътуване из Месопотамия и Кюрдистан, на територията на днешен Ирак.  "В Близкия..

публикувано на 11.07.25 в 08:07
проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна

Ректорът на ТУ-Варна за студентските такси: Положението става притеснително

Ректорите не могат да влияят върху таксите, тъй като се придържат към определена формула, а всяко отклонение е незаконно. Това подчерта за Радио Варна проф. д-р  Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет във Варна.  Отчита се  намалено желание за обучение в магистърските програми извън държавната поръчка заради по-висок размер на..

публикувано на 10.07.25 в 14:30

Blackie Lawless (W.A.S.P.): Интернет обезцени музиката

Интервю с Blackie Lawless (W.A.S.P.) MANOWAR, W.A.S.P. и Alice Cooper са големите хедлайнъри на традиционния вече „Midalidare – Rock In The Wine Valley“. Тази година датите на фестивала са 11 – 13 юли. Мястото – отново малкото средногорско селце Могилово. Във втората вечер (12 юли) Blackie Lawless и W.A.S.P. ще изпълнят целия дебютен..

публикувано на 10.07.25 в 07:32

Емануела Ковач с първа самостоятелна изложба във Варна

Графика, но не съвсем – така Емануела Ковач определя новите си творби, които е подготвила за първата си самостоятелна изложба във Варна. „Кръстих изложбата „Love is“, защото всичко е любов. Това са фрагменти от моя живот, които обичам. Ще ги представя по един нетрадиционен начин. В процеса на работата си забелязах колко красива изглежда металната плоча..

публикувано на 09.07.25 в 08:35

Кристиян Милатинов: Привлича ме енергията и автентичността на Централна Америка

От нещо ако те е страх, направи го! С това мото Кристиян преодолява много препятствия в своите пътувания и не крие  пристрастията си към Централна Америка. Уникално кафе, специфична храна, разнообразие от подправки - това са част от причините да се потопим в тропическия климат на Гватемала.  Освен физическите предизвикателства Кристиян опитва да..

публикувано на 08.07.25 в 08:20