Какво е да имаш изострени сетива за подправките и да имаш добро въображение? Това се случва на Ирина Пеева. Тя е правила много неща - занимавала се е с реклама, после е била професионален фотограф, е днес е управител на магазин за здравословно хранене на бул. "Цар Освободител" във Варна. Какво е общото между всичко това? - да следваш инстинкта си.
Преди повече от десетина години големият син на Ирина се разболява и я моли да направи вкусната супичка, с която Ежко Бежко лекувал животните с гората. И тя започва. Това е времето, в което няма толкова много интернет, а здравословното хранене не е модерно. Ирина "посяга" към въображението и се връща към бабините рецепти. Срещам се с нея в един от малките моменти, които не е в кухнята. Много усмихната и щастлива, защото- продължението в интервюто на Габриела Гаврилова с Ирина Пеева.
Това, което мислим, добрите мисли и емоции се връщат обратно при човека. До голяма степен това формира и нашето съзнание, и това да се чувстваме добре.
Вие кога открихте това?
Когато се родиха децата ми. Те са големи учители и по някакъв начин ни превъзпитават. Понякога трябва да се вслушаме повече в това, което казват и искат и да приемем, че те са различни хора със свой различен път. Аз така се научих да приемам нещата, които преди не съм приемала...
Поводът да водим този разговор е здравословният начин на живот, което има Вашето семейство. Да кажете от колко време и как се стигна до идеята да откриете свой магазин?
В моето семейство здравословният начин на живот е от преди десетина години. Поводът да открия магазина е големият ми син. Той имаше здравословен проблем и се наложи да откривам сама здравословни рецепти във време, когато не бяха така популярни и не се откриваха и в интернет. Нямаше друг начин, сама правех тези постни храни. Имам много силно усещане за подправки, а те са много важни за постните храни. Така се научих да правя в къщи вкусни постни манджи.
Една от рецептите е за вкусна гъбена супичка. Тя е изцяло моя рецепта по повод една приказка за Ежко Бежко, който лекувал животните в гората именно с гъбена супичка. Големият ми син беше болен и пожела да направя такава "вълшебна" супичка с гъби.
Какво има, освен гъбки?
Гъбите са няколко вида - печурки, кралска и шийтаки. Има морковче, целина, препечено масло и пречистено олио ГХи. Съчетанието между различните видове гъби прави супичката уникална и много вкусна.
Да споделите още някоя рецепта, провокирана от приказките?
Аз съм голям почитател на старите български рецепти и искам да ги възстановя и да ги предложа в магазинчето.
Една от любимите ми "готвенки" е тиквена - тиква, много лук, червен пипер, малко доматен сок, майорана и естрагон.
От приказките е провокирана и супичката с пащърнак. Тя много ме затрудни с подправките...Най-добре му се отрази съчетанието между мащерка и асафетида. Слага се по малко и действа балансиращо на стомаха. В съчетание с леко сладкия вкус на пащърнака, се получава приятна комбинация...
Има много приятни постни ястия, които могат да внесат разнообразие в храната на българите...
Каква е ролята на подправките и Вие коя предпочитате?
Аз работя с над 50 вида подправки. Всяка "манджичка" си има своята подправка. Много дълго търсех тази за киноа... Тя има специфичен вкус и се харесва от всички, когато сложа сминдух. Всяко нещо си има своята половинка от подправките....
А колко време отнема да откриете тази "половинка"?
Различно. Понякога се получава от първия път. Когато опитам нова подправка, тя стимулира въображението ми и търся начин да открия къде е нейното място. Все още има рецепти, които са много хубави, но се изчистват точно заради подправките. А за постните храни са много важни именно подправките, иначе са безвкусни.
Важи ли поговорката: "За всяка манджа - мерудия"?
Абсолютно. Поговорката е българска!...
По професия сте фотограф?
Аз имам няколко професии. Преди 10 години се занимавах с фотография, бях и член на Варненската занаятчийска камара. По принцип съм се занимавала 10-12 години с реклама, завършила съм ИУ - Варна, специалност "Маркетинг и мениджмънт", моята страст е рекламата. В последствие започнах да виждам, че моето призвание е да измислям разни неща. В рекламата - да измислям едно нещо как да изглежда, как да звучи. След това и във фотографията търсех как добре да изглежда снимката, след това измислях рецепти. Явно това е нещото, което ми се получава...
По колко часа на ден готвите?
Случвало се и по 8- 10 часа, но понякога си почивам...
А в къщи готвите ли?
Да, защото децата понякога решават, че това, което имам в магазина, им е омръзнало, и аз започвам да измислям нови рецепти.
Днес какво ще им приготвите?
Мисля да направя една лучена яхния. С много лук, маслинки, чубричка, доматче, червен пипер и малко копър...
Вашето пожелание?
Когато правите нещо, да го правите с любов, да не е насила, защото "насила хубост не става". Да се опитате по някакъв начин да опитвате нови неща, защото не винаги постното е безвкусно.
Станислава Томова-Съни е основател и хореограф на Sunny Dance Studio . Започва да танцува като съвсем малка с народни танци в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Ручейче" и Фолклорния ансамбъл към Община Варна. През 2002 г. се пренасочва към аеробни занимания и след обучение става инструктор по латино аеробика към клуб "Темпо", а две..
Книгата „Три погледа върху Съединението от 1885 година“ беше представена във Варна през тази седмица. Автори са историците Милко Палангурски, Веселин Янчев и Петър Стоянович. Разговаряхме с двама от тях – професорите Палангурски и Янчев, но не само за самата книга или за това какво е казано и какво не за Съединението. Постепенно предмет на..
Инцидентът във Варна, при който насъскани от стопанина си питбули, убиха домашен любимец и раниха човек , са резултат от езика на омразата който се насажда от политическите ни елити. Това каза в ефира на предаването ПФ д-р Ивайло Митковски, председател на варненската организация на ДСБ. По думите му, така наречения елит на нацията, със своите..
Между 12 и 15 лева за килограм се търгува на дребно медът в Балчик. Изкупната му цена на едро в момента е около 5 лева при искани от пчеларите поне 5.70 лева на килограм, коментира председателят на пчеларското дружество „Пчела – Балчик 2019“ Стойко Василев. При миналогодишна изкупна цена около 4.20 лева и на дребно около 10-12 лева за килограм,..
Интервю с Hans Magnus "Snah" Ryan (MOTORPSYCHO) Интервюто с Hans Magnus "Snah" Ryan от MOTORPSYCHO го бях забравил. Буквално. Подсети ме публикация във Facebook за предстоящия концерт на групата в България. Името на бандата ми прозвуча адски познато. Разрових се в архива и открих, че през 2021 година съм разговарял с Hans Magnus "Snah" Ryan..
Интервю с Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH) Няма да обяснявам кой е Matt Barlow, най-меланхоличният глас в метъла. Няма да обяснявам кои са ICED EARTH. Няма да обяснявам какво представлява албумът „The Darka Saga“. Само ще отбележа, че по покана на „BGTSC“ на 10 октомври в софийския клуб „Mixtape 5“Matt Barlow и сегашната му група..
Поддръжката на един язовир се извършва целогодишно и не трябва да се пестят средства, коментира за Радио Варна Валентин Георгиев, който стопанисва яз. „Николаевка“ в община Суворово. На първо място е почистването на всички хидромелиоративни съоръжения, но много от концесионерите на язовири не го правят, тъй като е скъпо и трудоемко, посочи..