Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Добрич осъди Прокуратурата на България

Окръжният съд в Добрич постанови решение, с което осъжда Прокуратурата на България да плати обезщетение от 10 000 лева на мъж от Добрич за претърпените от него неимуществени вреди заради незаконно обвинение по наказателно дело, по което впоследствие бил оправдан. От пресцентъра на съда съобщиха, че 47-годишният Т. Т. е бил привлечен като обвиняем през януари 2009 г. за кражба на движими вещи на обща стойност 2678 лева, извършена в сговор с друго лице. През ноември 2011 г. обаче Районният съд  е постановил оправдателна присъда по повдигнатото обвинение заради липса на безусловни доказателства, че двамата подсъдими са извършили вменените им престъпления. През април 2012 г. Окръжният съд е потвърдил оправдателната присъда.В настоящото дело, образувано по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, мъжът е настоявал за обезщетение от 50 000 лева. В исковата си молба той заявява, че поддържането на обвинението и прилагането на мерки за неотклонение се е отразило на физическото и психическото му здраве, изживял е стрес от престоя си в тежките условия на ареста и затвора, тревога и притеснение за децата си, които отглеждал сам, уронено било доброто му име. Ответникът в лицето на Прокуратурата поддържаше възражения, че не носи отговорност за вреди от лошите условия в помещенията за арест, при които е бил поставен мъжът по време на задържането му под стража. Прокуратурата оспорва и твърдението на ищеца, че точно това обвинение е причинило уронване на името и достойнството му, и е довело до влошаване на здравословното му състояние, тъй като мъжът имал и предходни обвинения и присъди. Окръжният съд в Добрич реши, че Прокуратурата на Република България отговаря за вредите, които 47-годишният добричлия е претърпял в резултат на повдигането и поддържането на неоснователно обвинение в извършване на тежко престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от една до десет години. В мотивите на съда се посочва, че наказателното производство е продължило повече от 3 години, от които над 1 година мъжът е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража ” и 3 месеца под „домашен арест“. Преценката на съдиите е, че искът за обезщетение е основателен до размера от 10 000 лв. и неоснователен в останалата му част до 50 000 лева.

  Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовир "Елешница" е потенциално опасен и застрашава села във Варненска област

Има реална опасност от преливане на язовир "Елешница", ако валежите са по-продължителни и обилни. Едно от големите съоръжения във Варненско вече девет години чака ремонт. Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и оттогава селата и пътищата в региона са застрашени. "Елешница" е един от големите язовири във Варненска..

публикувано на 18.05.24 в 13:54

Започнаха ремонтните дейности по пътя в Дюлинския проход, те ще се извършват без спиране на движението

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето. Това видя репортер на Радио Варна. До края на юни се очаква, че ще стартира ремонта и на останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва..

публикувано на 18.05.24 в 12:01

Работещите в Агенцията за социално подпомагане обявиха стачна готовност, настояват за среща със социалния министър и повишение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и..

публикувано на 18.05.24 в 11:50

Два влака се сблъскаха в Белград, пострадали са 13 души

13 души са ранени при сблъсък между два влака в Белград, съобщи БТА, като се позова на информация във Франс прес. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Сблъсъкът е станал между товарен и пътнически влак, минал на червен семафор в тунел в Белград, поясни сръбският министър на транспорта Горан Весич. Сред тежко ранените е машинистът на..

публикувано на 18.05.24 в 10:32

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39