Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезание по скоростно нареждане на кубче Рубик в събота

Международно състезание по скоростно редене на кубче на Рубик ще се проведе за първи път в България тази събота. Турнирът ще бъде в София, а организаторите са от Българската куб асоциация. Тодор Еников е един от тях. Чуйте повече за форума:










Кубчето на Рубик е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. Първоначално кубът на Рубик е наречен „Магически куб“ от създателя си, но е прекръстен на „Куб на Рубик“ през 1980 година от Майкъл Егнот. Според друга версия е прекръстен през 1976 г. на „Куб на Рубик“ в Англия, когато Дейвид Сингмастър го е продавал в Опън Юнивърсити. Той печели немската награда „Игра на годината“ за най-добра главоблъсканица през 1980 г. Смята се за най-продаваната играчка с над 350 милиона куба на Рубик и негови разновидности по света. 

Кубът на Рубик оказва въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите, и постоянни занимания с подреждането на кубчето, се постига т. нар. пространствено мислене  – термин заимстван от психолозите, подсказващ способността да се „гледа отстрани“ на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива. В този свой аспект, продължителното (над 20 минути – до около 2 часа) еднократно занимание с кубчето, представлява едно чудесно средство за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов футболист в Нефтохимик

Първото лятно попълнение в селекцията на представителния отбор на Нефтохимик за сезон 2024/2025 е Яни Николов. Роденият през 1995 година е роден в Бургас и играе на позицията полузащитник. Играл е още за отборите на Черноморец и Созопол във Втора лига (бившата „Б“ ПФГ). През миналият сезон се състезава за отбора на ОФК Карнобат.

публикувано на 02.07.24 в 09:02

Холандия ще защитава статистиката срещу Румъния

Румъния среща Нидерландия на осминафиналите на Евро 2024 днес. “Лалетата” не се представят убедително от старта на шамипоната.  Тимът на Куман победи Полша, но след това направи равен с Франция и загуби от Австрия. Румънците завършиха на първо място в група “Е след победа над Украйна, загуба от Белгия и равенство със Словакия. Общо взето еднакви..

публикувано на 02.07.24 в 08:11

Турция и Австрия гледат към 1/4 финалите

Отборите на Австрия и Турция тази вечер се изправят един срещу друг в Лайпциг. Това ще е последният мач от 1/8-финалите на ЕП по футбол. Срещата е от 22:00 ч.  Австрийците са най-приятната изненада до този момент на турнира.  Те спечелиха група D с 6 точки. Загубата от Франция не е реална, защото стана след техен автогол. Отборът играе подредено и..

публикувано на 02.07.24 в 08:06

Българките спечелиха последната си контрола

Националният отбор на България за жени U20 спечели последната си контрола преди Европейското първенство в Дивизия B, на което София е домакин. В среща, изиграна днес в столичната зала „Триадица“, баскетболистките на Преслав Пешев надвиха Швейцария с 58:47.  Двубоят започна много равностойно, като след десет минути игра гостите имаха леко предимство..

публикувано на 02.07.24 в 07:57

Португалия се измъкна срещу словенците

Португалия отстрани Словения с 3:0 след дузпи в истинска драма на ЕП по футбол. В редовното време 0:0. Общо взето слаб мач с много пропуски на португалците. Голямата звезда Роналдо отправи много удари към Ян Облак, но неуспешни. Той дори пропусна дузпа в 105-ата минута, но   последва реванш при изпълнението на наказателните удари и се разписа..

публикувано на 02.07.24 в 07:56

Франция пак игра слабо

Франция се класира за 1/4-финалите на ЕП по футбол. Те постигнаха победа с 1:0 над Белгия. Автогол на Ян Вертонген в 85-ата минута донесоха победата на „петлите“. Франция не е Франция и продължава да не показва играта, която всички искат.  На 1/4-финалите Франция ще срещне победителя от сблъсъка между Португалия и Словения.

публикувано на 01.07.24 в 21:19

Европа замириса на футбол, коментарна рубрика на Р. Генов

Коментар от първо лице..... Европейското първенство по футбол продължава, а феновете все още не са получили това, което искат. Големите нации буксуват, а някой като Англия дори затъват. Англичаните се нуждаят от баланс в средата на терена и от модел на игра, какъвто им липсва на този етап. Малките футболни нации се перчат, при това доста успешно и..

публикувано на 01.07.24 в 19:45