Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Hyster" на варненска сцена

„Hyster” е спектакъл на режисьора Младен Алексиев и е едно от най-новите заглавия в програмата на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. „Hyster” е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. „Hyster” е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в „Google News” преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Така е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното. „Hyster” – спектакъл-копродукция на „Тихо пространство”, фондация „Сидея и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, ще бъде представен пред варненската публика на 11 март на сцена „Филиал”. Режисьорът Младен Алексиев сподели подробности за първото представление на „Hyster” във Варна пред Мартин Николов.

Снимка-  Какво означава „Hyster”?

-  „Hyster” е името на представлението, с което ще гостуваме във Варна на 11 март. „Hyster” идва от старогръцкото название за „матка”. Понеже ние се занимавахме с масовата истерия – така да се каже, това беше изходната точка на нашата работа по проекта, в един момент заглавието ни се оказа това – самата дума, която е корена на самата истерия като диагноза и някак си описано явление. И по-конкретно темата за плодовитостта, за произхода.

-  А какво общо има „Google”?

-  „Google” има толкова общо, доколкото нашето желание да коментираме постоянната информационна атака, непрестанния информационен шум, в който живеем и това че непрестанно всеки ден ни се предлагат неща, които ни се случват, но които са далече от нас и ние не можем почти нищо да направим за голяма част от тях. Неща като войни, природни бедствия или някакви други кризисни ситуации. И всъщност нашето желание беше да намерим такъв ход и този процес въобще не е приключил. Поставихме си доста амбициозна задача – проверявайки в деня на изиграването на спектакъла, какво се случва в новинарския поток, това което този доста семпъл алгоритъм, който беше създаден за спектакъла, прави – той прихваща англоезичния информационен поток и на базата на рейтинга на известно количество ключови думи, той подрежда сцените в спектакъла. Като ние представяме само първите двадесет и две сцени, свързани с първите двадесет и две ключови думи.

-  Това означава ли, че при всяко поставяне, спектакълът е различен?

-  Да, при всяко представяне спектакълът има различна последователност на сцените. Подреждаме спектакъла в деня на изиграването, т.к. този ден вземаме тази класация на ключовите думи сутринта. Така подреждаме последователността на сцените в него.


Чуйте повече за „Hyster” от режисьора Младен Алексиев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10