Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовеста Филипова: Сватбената фотография е 90% психология

"Фотографията за мен е не просто професия, тя е моят начин на живот. Ако като дете, някой ми беше казал, че с фотоапарата може да се рисува, щях да снимам от тригодишна.", казва младата и талантлива варненска фотографка, с нестандартен, много цветен и интригуващ поглед към кадрите - Благовеста Филипова. 

Според нея „сватбената фотография е като фото журналистика в кино стил”.

Още за връзката й с фотоапарата и с клиентите, чуйте от интервюто в прикачения звуков файл:







- Как да направим правилния избор на фотограф, който да запечата важно събитие за живота ни?

- Когато избираш сватбен фотограф, ти избираш не само снимка, а и личност, защото всеки един фотограф оставя част от себе си в своята работа. Разглеждайки снимките на някого, трябва да препознаеш себе си и да почувстваш нещо от тези снимки.

Снимка- От колко години се занимавате с фотография?

- От 5-6 години вече.

- А как се роди любовта Ви към обектива?

- Любовта ми към изкуството е още от дете. Не успях да стана художник, каквато ми беше мечтата. Във времето, когато се сдобих с фотоапарат, изпратих тази любов от рисуването към фотографията и започнах да рисувам със светлината.

- Имате интересен подход при снимането - правите по-екстравагантна сватбена фотография с цветни техники... Разкажете ни за "Trash the dress".

Снимка- "Trash the dress" сесията ми я поставиха като име булките. Търсих нещо различно, цветно, зареждащо с настроение и попаднах на т.н. холи прахове. Това са индийски прахове, с които се правят фестивали, отразяващи новото начало, а това кореспондира със сватбата. На практика правим бой с цветни топки между младоженците и тоалетите им стават шарени в крещящи цветове. Всичко се пере, а и тази фотосесия се прави след сватбата, в друг ден.

- Като сватбен фотограф какъв съвет бихте дали на младоженците за да се отпуснат и да изглеждат максимално естествено пред обектива Ви?

- Съветът ми е да почувстват на първо място фотографа и да свалят бариерата пред него. Една предсватбена фотография дава уникални възможности, защото знаеш вече фотографът какво иска от теб и ти какво трябва да му дадеш, за да имаш уау снимки. Сватбената фотография е 90 % психология. Това е изкуство, което трябва да носиш в себе си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00