Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Късото кафе е полезно, дългото може да бъде вредно

| обновено на 16.04.18 в 11:00

Виктор Стоянов има магазин за кафе. Не си представя живота без кафе. Посветил му е една голяма част от времето си. 5 години е бил на специализация в Германия. И постоянно се усъвършенства.

- Защо избрахте точно Германия, свикнали сме да асоциираме кафето с Италия по-скоро?

- Когато се замислите за Германия и напитки, простено ви е, че първото, което ще ви дойде на ум, е бира. Германия наистина е сред страните, където се пие много бира, като немските бирени фестивали са популярни събития и на други места по света. В Германия се консумират приблизително 150 литра кафе на глава от населението годишно, което прави кафето най-популярната напитка в страната, повече дори и от бирата и водата. Това може и да звучи шокиращо, доколкото когато говорим за Европа и традициите на кафето, обикновено първата ни мисъл е за Италия и гордата им история, или старомодните кафенета на Франция. Само че статистическите данни недвусмислено показват, че Германия е вторият по големина вносител на кафе в света, купувайки двойно повече кафе от Италия годишно. А това далеч не е малко кафе.

- Да разбирам, че в Германия съществуват богати традиции, свързани с кафето?

- Връзката на Германия с кафето се простира отвъд само консумацията на кафе - страната има важна роля в промяната и оформянето на начина, по който кафето се приготвя и консумира по цял свят.  Ако сте от ценителите на филтърните кафеварки - бързи, лесни за употреба и лесни за почистване, но същевременно даващи отличен вкус, ще се учудите от вестта, че те всъщност са били изобретени в Германия от жена на име Мелита Бенц.

Подобно на повечето предприемачи, г-жа Бенц е имала проблем, който е решила с оригинално, но същевременно много просто изобретение. Тя е била домакиня, така че е прекарвала много време в приготвяне на храна и напитки - и е установила, че кафето в "кубинка" се преварява твърде много, така че заложила на еспресо. Същевременно обаче тя открила, че еспресо машините от онова време оставяли кафеена утайка в напитката, така че вземайки хартия от тетрадката на сина си, тя се заела да създаде филтър, за да прецежда мляното кафе в процеса на приготвянето му. И практиката й показала, че тази идея е блестяща. В готовото кафе нямало утайка, а вкусът му бил много добър, така че Мелита патентовала идеята си за прецеждане през хартия, създала собствена фирма - и всъщност изобретила хартиените филтри.И до момента филтърното приготвяне на кафе е най-разпространеният метод в Германия.

Повече подробности за кафето в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Последното убежище на доганизма е травматичната памет

Ахмед Доган е дал съгласието си за нов политически проект. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Позиция“ журналистът Мехмед Юмер. „Ако доганистите искат да направят нова партия, те трябва да разчитат на нови лица, които могат да дойдат от младежката организация на АПС. Хората изгубиха доверие в ядрото около Доган“, подчерта Юмер. По..

публикувано на 31.05.25 в 13:12

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла надълбоко, за да разкаже

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла на дълбоко, за да разкаже. Сърцето на този град е районът около пристанището. Това коментира в хода на представянето на късноантичната и средновековна крепост в кв. Хоризонт в Белия град доц. д-р Чавдар Кирилов от СУ „Св. Климент Охридски“, част от екипа, водещ разкопките там..

публикувано на 30.05.25 в 08:00

Niklas Sandin (KATATONIA, LIK): Слушането на винил е социализиране

Интервю с Niklas Sandin (KATATONIA, LIK) Шведските меланхолици KATATONIA излизат с нов албум. „Nightmares as Extensions of the Waking State“ ще бъде факт след дни. В същото време шведската дет метъл банда LIK издаде „Necro“. Свързващото звено между двете групи е струнникът Niklas Sandin. Басист при KATATONIA и китарист в LIK. Точно той даде..

публикувано на 30.05.25 в 07:25

Варненка търси общ език с растенията

Колкото ябълката на Нютон е определяща за Закона за гравитацията, толкова е и за разговора ми с агронома Кристияна Опрева. С 27-годишната варненка се срещаме в стопанството й във Варна, за да чуем гласа на растенията: „Тук мога да ви покажа дървото на раздора – наклонената ябълка, която не трябваше да е сред нас, но вече 10 години още е..

обновено на 29.05.25 в 08:06

Даниела Стойнова: Ние сме винаги там, където са хората

33-тата поред церемония по връчване на Годишните награди на Отворено общество – Варна се проведе днес, 28 май, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Носителите на отличията бяха представени за поредна година в документален филм.  „Голямата награда за граждански принос“ през 2025 година е за кореспондента на Българското национално радио във..

публикувано на 28.05.25 в 18:45

Студенти от Варна: Работата в туризма не трябва да е рутина, трябва да се влага сърце

Кадрите в туризма ще се умножават, увеличават се студентите, избрали този път на реализация. Образованието не е инвестиция в самата професия, а в самите нас. Това казаха студентите в Колежа по туризъм във Варна Борис Соколов и Теменужка Колева. Според третокурсничката сред основните проблеми пред сектора са, от една страна, лошо обучените кадри, а от..

публикувано на 28.05.25 в 10:00

Марин Маринов: При дартса най-важно е спокойствието

Концентрацията и спокойствието са сред най-важните качества за състезателите по дартс. След това идват талантът и не на последно място - трудът. Това коментира за предаването "Новият ден" Марин Маринов от Управителния съвет на клуб по дартс "Максим" във Варна. Всеки четвъртък се събират в морската столица отдадените на спорта, създаден преди години в..

публикувано на 28.05.25 в 08:20