Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да събудиш фараоните с гайди?

| обновено на 23.05.18 в 14:24 БНР Новини

Моментът, в който застанаха пред едно от чудесата на света - Пирамидите, те извадиха гайдите, и там, в пустинята камилите сигурно за първи път чуха "Трите пъти", дори и сфинксът ми се стори, че нададе ухо. Е, оказа се, че да събудиш фараоните с гайди се оказа забранено. И някъде от тук, от средата на пътешествието до Египет с 8 гайдари и един тъпанджия започва моят разказ...

Гайдарски оркестър "Диньо Маринов" в Древен Египет!



„Барабаните - диалог за мир” - под това мото от 20 до 26 април се проведе Шестият международен фестивал за барабани и традиционни изкуства в столицата на Египет  - Кайро. Фестивалът се организира от Министерството на културата на Египет и тази година събра над 25 състава от 20 страни - Алжир, Тунис, Пакистан, Сирия, Китай, Индия, Гърция,  Шри Ланка, Индонезия, Нигерия, Судан, Малдивите, Естония, Полша, България...

Нашата страна беше представена от Гайдарски оркестър „Диньо Маринов” при НЧ „Васил Левски” с ръководител Калоян Василев, а съставът на оркестъра - гайдарите Калоян Василев, Пламен Тинчев, Станимир Иванов, Радослав Василев, Емил Друмев, Михаил Калчев, Светослав Василев, Емил Трушев и тъпанджията Ясен Друмев. 

В звуковия файл ще откриете документален разказ за участието на нашите музиканти във фестивала.

На сцената в Цитаделата в КайроДа попаднеш в Египет със сигурност е пътешествие, което дълго ще помниш и към което често ще се връщаш в спомените си, особено ако пристигаш от Европа. Фестивалната програма беше организирана така, че да имаме достатъчно време в десетдневния си престой да разгледаме Кайро. Естествено, не пропуснахме пирамидите в Гиза и Сфинксът, качихме се на камили, видяхме изумителни експонати в Националния египетски музей, пазарѝхме се на пазара, опитахме от националната кухня, в наша чест дори валя в Кайро, което беше изненада и за местните. Прекрасно време с прекрасни хора и фолклор от толкова различни точки на света! Такива фестивали ти дават реалната представа, че не си център на Вселената, и че във всяка точка на земното кълбо има хора, които наред с обичайните си проблеми, работят усърдно за слогана „Музикантите – диалог за мир”, ако трябва да перифразирам мотото на Шестия международен фестивал за барабани и традиционни изкуства в Кайро, в който участвахме. 

Срещите...

Пламен ТинчевПламен Тинчев от Гайдарски оркестър "Диньо Маринов"В стария град в Кайро беше най-интересно, защото все едно времето течеше наобратно. Видяхме Пирамидите, едно от чудесата на света, нещо много интересно! 
- Дори свирихте там!
Да, но веднага ни спряха, имаше охрана, полиция, всичко беше подсигурено, за да не свирим. (смее се)
- Гайдарският оркестър не можа да пробие там...
Там не можахме... за да не събудим някой от спящите фараони.


Gamal Mahgoub от Судан: Tози фестивал има за цел да запознае хората и културите им, а по този начин много икономически и социални различия се разпадат.
      

Mouhamed Ali Ouni от ТунисМouhamed Аli Ouni от Тунис: Аз съм много радостен, че съм тук, защото се срещнах с много групи от различни страни. Това е като пътуване по света, обаче без да се местиш. Артисти от над 20 държави са на едно място, а аз на всеки 5 минути съм в различна среда - уча техните езици, запознавам се с културата им, танцуваме заедно. И съм много благодарен за това.”

А имаш ли си любими групи на този фестивал?

Харесвам индийците, защото от дете гледам много Боливудски филми и харесвам техните стъпки. Също и начина, по който си местят главата, докато танцуват - това е наистина много, много, много добро и ме кара да се чувствам щастлив. 

Jaan Ulst от ЕстонияJaan Ulst - ръководител на "Leigarid" от Естония: "Лейгарид" е фолклорна група, танцова група, в която членуват хора, които се интересуват, и ги е грижа за фолклорното наследство на Естония. Костюмите ни показват много точно кой от къде е, точно от коя област на Естония е. Ние не носим еднакви носии, много е важно всеки да запази индивидуалността си. Догодина съставът ще отпразнува 50-ата си годишнина. През този период през "Лейгарид" са минали повече от 500 души, а настоящите танцьори са близо 200, разпределени в различни групи. При нас има приемственост, танцуват цели семейства, раждат се деца на наши танцьори – както ги наричаме „Лейгарид бебета”, които продължават традицията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 05.05.24 в 09:40

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

публикувано на 04.05.24 в 09:05

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34