Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Боб и Силвия се запознават под купола на цирка и любовта им пламва

Боб Ласкала и Силвия Росат са от 12 години заедно. Запознават се в един цирк и любовта им пламва. Следват години на представления със световни циркови фамилии. Игра на едни от най-големите сцени по света. Тя е от Швейцария, а той на 5- годишна възраст напуска България със семейството си. Преди месеци се завръщат в бащината къща край Варна и решават да останат и направят един нов проект в България. „Вариете ПЛАН Б“ . Спектакъл, който варненци и техните гости имат удоволствието да видят и оценят първи. Със Силвия и Боб разговаря Вяра Николаева:Снимка

- Как се появи любовта Ви към цирковото изкуство? Кога тази магия Ви грабна?

Боб:

- Любовта ми към цирка започна отдавна. Бях много малък. Моите родители също са  артисти. Тях първо ги събира любовта към спорта. Другото идва после. Всъщност много спортисти, особено акробатите, тръгват по този път. Майка ми и баща ми правят заедно цирков номер и започват да работят. Случва се така, че сестрата на баща ми се омъжва за германец-футболист, който идва да играе с отбора тук, след което заминават за Германия. Покрай тях заминават и моите родители. Решават да останат там. По онова време това е било почти невъзможно. Аз оставам в България, като гаранция, че ще се върнат. Една година и десет месеца живях с баба, дядо и маминка. После родителите ми намират начин да ме вземат при тях. Бил съм на 5 години. Учил съм 1 месец тук в първи клас, а после в Германия. Това е и причината да не говоря много добър български. Не съм го забравил, защото с близките ми си говорихме и си говорим на родния ми език. Беше важно за мен и за тях.

Силвия:

- Бях на 16 години, когато завърших училище. Майка ми предложи да си почина една година, за да се огледам и да помисля какво искам да правя занапред. Така се появи желанието ми да работя в цирка. Започнах нещо като стаж в един цирк. Влюбих се в сина на директора. Четири години работихме заедно. После се разделихме. Направих си собствен номер и продължих напред. С Боб се срещнахме преди 12 години. Влюбихме се. От тогава работим заедно в различни циркове, вариетета, хотели дискотеки. Ходим по фестивали и навсякъде, където хората търсят забавление.

- Кога за първи път стъпихте на манежа в цирка?Снимка

Боб:

- Първата ми поява пред публика беше на круизен кораб. На Карибските осторови. Говоря за времето 1990-1995 година. Аз съм роден 1978 година. Тогава родителите ми работеха на този кораб.  Разрешиха ми да живея там с тях. Това беше голямо изключение, защото никой нямаше право да взима семейството си, освен да гостува за месец. Така излязох на сцената пред 2000 души. За майка ми и баща ми беше важно да ходя на училище и се върнахме в Германия. Завърших. Бях в казарма там. Живях 5 години нормален живот. Работех тук-там, но пътуването и цирка ме привличаха. Скучно ми беше да живея на едно място. Започнах да тренирам отново. Не ми беше трудно да вляза във форма и да си подготвя номер, който да играя. За няколко месеца бях готов. Намерих контракт в Швейцария и се върнах към цирка.   

Снимка  Снимка

- В какъв жанр работите?

Боб:

- Аз съм еквилибрист и жонгльор.

Силвия:

- Аз работя с камшици. Правя ритмични плясъци. Мога да режа различни неща с тях. Мога да счупя стъкло. Мога да отсека роза. Звукът, който издават камшиците, предизвикан от бързината на краищата, преминава звуковата бариера и се чува гръм. Камшиците са едни от първите предмети, изобретени от човека, които могат да правят това. Аз съм една от малкото жени в Европа, които работят този номер.  В Авсралия и Америка е популярен, но в Европа не е.                                                                      

Снимка  Снимка  Снимка

- Вие двамата ще тръгнете на турне в Европа с един много интересен проект – „ПЛАН Б” цирк-вариете. Ще повдигнете ли малко завесата и ще ни разкажете ли за него?

Боб:

- Това е цирк-вариете под открито небе. Правим много интересни неща – театър, традиционни циркови номера, както и атрактивни модерни неща. На сцената част от декора е гигантска книга, която се отваря. Използваме тази магия и разказваме истории, чрез нашите герои с помощта на цирковото изкуство. Има любов, смях, трудни и рискови моменти. Не продаваме билети. Нали е уличен спектакъл и на финала всеки пуска в шапката колкото има на сърце.


- Кои са дестинациите, които ще посетите ?

Боб:

- Първо представяме проекта си във Варна.  През септември ще тръгнем към Швейцария, Германия, Холандия, Франция и Испания. Важно е да се знае, че ще се върнем в България.

Снимка

- Кое Ви кара да се връщате в България, във Варна?

Боб:

- През годините винаги сме се връщали. Сега ни се иска за е за по-дълго време. Варна е прекрасен град. България е прекрасна. Аз може да съм с немски паспорт, но по сърце съм българин. Тук са моите корени. Сега и родителите ми са тук. На Силвия също много й харесва, особено природата и климатът. Харесва и хората. Обичам всичко българско.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12