Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Манастир

18
Снимка: Радио Варна

В събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна ще  разкажем за село Манастир.

Варненското село с това име, защото много по-популярно е това в Родопите. Името е свързано с намиращия се  в съседство скален манастир от времето на Втората българска държава. Мястото на платото е много красиво, но екопътеката до там не е в добро състояние.

Центърът е сравнително добре поддържан и чист. Част от улиците са много красиви с цветни градинки пред някои къщи и възможност да „откраднеш“ идея например за това как да си направиш пейка. Детската градина има само една сборна група. Преди години събарят училището, защото било опасно. Продължава да посреща вярващите строената преди повече от век църква и да привлича вниманието с високата си камбанария. 

Селото е само на 30-тина километра от областния град и на десетина минути от Провадия и Девня. Част от пътя откъм Девня е сериозно изпитание и за опитните шофьори заради многото и дълбоки дупки, но от община Провадия са поели ангажимент до края на годината да приключат ремонта. През миналата година е направен ремонт на друг участък.

 

На части ремонтират и улиците в самото село. Според местните хора Манастир е едно от селата, които бавно умират. Хората се оплакаха от липсата на обществена тоалетна, от пейки , където да си починат, от бездомните кучета, от лошото състояние на улиците. Поставиха и други въпроси, които нямаше как да зададем на местния кмет, който въпреки уговорката от предишния ден, не се появи в кметството. Между 13 и 15,30 часа то остана заключено, а една метла символично може би бе оставена пред вратата на сградата. Нямаше никаква информация за работното време. Имаше лист, където пишеше, че районният инспектор от полицията е в село Манастир в четвъртък от 14 до 15 часа, екипът ни беше точно в четвъртък, но и такъв нямаше.  Заключено остана и читалището.

Всяка година жителите на Манастир намаляват и перспективите за развитието му не са големи. Причината – липсата на работа. За развитие на туризма настояват местните хора, защото има природни и исторически дадености, които могат да бъдат използвани. Есента е от любимите сезони за разходка на платото край Провадия, стига обаче да има екопътеки и нужната маркировка. От туристическото дружество в общинския център обещаха последната да се направи след началото на учебната година.

В предаването ще разберем защо село Манастир е най-красивото място според един от постоянните жители - Райко Райков и как неговата внучка Райна се подготвя за първия учебен ден, ще поговорим с хората пред магазините в селото, с пенсионерите и по-младите, но и с англичанина Мартин, който е инженер в родината, но стреса в работата там е причина да го замени със спокойствието на българското село Манастир. Ще погледнем и цветята на Димитричка Герджикова, една от бабите във фолклорната група към местното читалище, която припомни важната българска поговорка:  "Сговорна дружина планина повдига".

Събота след новините в 9, автор и водещ е Габриела Гаврилова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 27 септември

„Гравитация нула“ на 27 септември 2024 година с Мартин Николов -   Филмът „Триумф“ с голямата награда от 42 фестивал на българския игрален филм "Златна роза" – говори режисьорът Петър Вълчанов; -   Комиксът "KATANA: The Battle for Valokaan" с престижна европейска награда - гост – художникът Веселин Чакъров; -   Изложби..

публикувано на 27.09.24 в 12:06
Chart

#778 ТОП 20 (27.09-04.10.2024)

публикувано на 27.09.24 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 27 септември с Иван Барбов

„Толкова не харесвам алармата сутрин, че се събуждам преди нея“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Без значение дали сте се събудили с аларма или не, каним всички ранобудни слушатели в това приятно, вече есенно петъчно утро да превключат на честотите на Радио Варна във времето до 10.30 часа. Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 27.09.24 в 06:00
Рибарското селище Ченгене Скеле край Бургас

НА СВЕТЛО на 26 септември с Валерия Василева

Общинският съвет във Варна се събира за 15-и път от началото на мандата - дневният ред на сесията съдържа 12 точки, включително приемане на отчета на бюджета на Община Варна за миналата година. За три месеца "Пътна полиция" - Варна провери 1470 водачи на електрически тротинетки като 723 от тях са санкционирани. ИУ – Варна е домакин..

публикувано на 26.09.24 в 13:50
На олимпиада по ментална аритметика

ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ на 26 септември с Валерия Василева

Лятото беше изключително успешно за варненските деца, които галено наричат "смартита", увлечени от менталната аритметика. Те бяха сред основните представители на България на няколко големи международни състезания. В предаването "Златното сечение" ще научим повече за менталната аритметика от преподавателя Десислава Боева, от нейната ученичка - 11 годишната..

публикувано на 26.09.24 в 10:40

НОВИЯТ ДЕН на 25 септември с Мариела Димитрова

Обществена трапезария с безплатен обяд ще заработи тази есен в районите „Одесос“ и "Приморски" във Варна. Капацитетът на двете места, където ще се раздава топлата храна е 300 човека общо. За кои социални групи е тази обновена услуга и временно ли ще е в такъв мащаб ще чуем от Илиян Илиев, отговарящ за социалните политики в централния район..

публикувано на 25.09.24 в 06:45

НОВИЯТ ДЕН на 24 септември с Иван Барбов

„Най-добрият начин да събудиш човек е с чаша кафе в леглото – лисваш и бягаш“, гласи съвет с неизвестен автор в социалните мрежи. Ако не ви се бяга толкова рано сутрин и предпочитате да си изпиете кафето вместо да го разливате – най-добрият начин за събуждане е сутрешната програма на Радио Варна.   Иван Барбов, Доротея Николова и..

публикувано на 24.09.24 в 05:59