Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Каролин рийпър" - най-лютата чушка в света

5
Елена Родинова
Снимка: Радио Варна


Заедно с астрономическата есен настъпи и сезонът на зимнината. А сред зеленчуците, с които украсяваме зимната трапеза и придаваме специфичен вкус,  са и лютите чушки. Люти чушки от цял свят се отглеждат във ферма край Варна. От 6 години това е бизнес за семейство Родинови от село Страшимирово. В техните парници се отглеждат почти 70 сорта от няколко континента, включително и най-лютият сорт – „Каролина рийпър”. В асортимента е и сладко от цели люти чушлета, в което обаче има и други неща освен зеленчуци.

25-годишната Елена Родинова е четвърто поколение градинар в рода. Преди да открият това поприще за себе си,  последната генерация Родинови се занимава с други неща, далеч от земеделието. Какво увлича четирима души да правят едно и също в преследване на успех в България и щастие по български, разказва Елена в интервю на Габриела Гаврилова:

Помагам на моите родители откакто се помня. Разработваме първата люта ферма в България. Затворили сме кръга - от производството на семена, преработване на растенията и крайният продукт са - люти сосове, сладко от люти чушки, лютиви пюрета, разядки, туршии...

Какъв е интересът към лютивото в България?

Българинът обича люто. Жените са по-ящни от мъжете.

Вие по колко лютиво хапвате без да Ви заболи стомах?

Аз ям умерено люто. Лютивината в чушките се измерва в сковили / бел.ред. - по Скала на Сковил /. Моето семейство яде много люто. Ние произвеждаме и най-лютата чушка в света - сорт "Каролин рийпър".

Има ли български сорт люта чушка?

Да, отглеждаме и най-лютия български сорт. Той се казва "Български морков". Интересното при него е, че той не е толкова познат в България, колкото в чужбина.

Дори ние преди няколко години си купихме семена от чужбина, а не от тук. Изключително лют сорт, оранжев на цвят.

Колко сорта отглеждате?

Около 70 в момента, а през ръцете ни до сега са минали около 220 сорта. Характерното при чушките е, че те си имат различен аромат и вкус. Люти са, но всяка е индивидуална.

С какво най-много си подхождат?

Уникалното сладко, което правим и в много добра комбинация със сиренца, кашкавали, морски дарове.

Имате ли по-специално работно облекло докато работите?

Да, специална екипировка - шапки, ръкавици, маски, престилки.


СнимкаНе Ви ли омръзва работата със земята? За един млад човек това не е толкова престижно.

Аз се гордея, че се занимавам със земеделие, защото процесът да си засадиш семето, да го отгледаш като разсад, да береш плодовете му и да храниш хората е много хубав. Интересно е и различно, защото се срещаш с много хора.

Това достатъчно ли е, за да бъдеш щастлив човек?

Да, имайки предвид, че нашият бизнес е семеен и цялото семейство печели от собствения си труд. Хубаво е, достатъчно е и това ни прави щастливи.


В какво се изразява успехът за Вас?

В успеха на цялото ми семейство. Пътят към успеха е труд, упоритост, постоянство. На първо място вярваме в нас самите, на второ място в нашите мечти и знаем, че и занапред ще е така.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за промени в Изборния кодекс

От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за изменение и допълнение на изборното законодателство, голяма част от които са внесени няколко месеца преди изборите. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда, каза Лилиан Никифорова. Тя добави, че тази практика трябва да бъде прекратена, тъй като по думите ѝ няколко парламента са..

публикувано на 05.02.25 в 08:25
Георги Христов

Георги Христов: Музиката се създава от творци, не от машини

Музиката се създава от творците, не се създава от машина или компютър. Това подчерта в интервю за Радио Варна Георги Христов. Той допълни, че купуването на бийтове и използването им в песните не е изкуство, коментирайки темата за навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия. "Повечето новосъздадени песни са просто изкуствен интелект...

публикувано на 04.02.25 в 08:25

Група PIZZZA си търси вокалист

PIZZZA е една от най-обичаните групи на българската ъндърграунд сцена, а 26-годишната ѝ история я прави и една от най-дълголетните. Съставът ѝ към момента включва Кобо (китара), Кайо (бас), Рамбо (барабани), Витко (тромбон) и Явката (тромпет), а Каската, който до скоро беше фронтмен, вече не е част от бандата. За съжаление се наложи да се разделим..

публикувано на 03.02.25 в 08:20

Варненски студент създаде триста шрифта

Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..

публикувано на 31.01.25 в 08:00
Екип TexНова

Сензорна витрина за плодове и зеленчуци – иновация на студенти от Варна

Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на  Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..

публикувано на 30.01.25 в 11:23

Жители на Суворово събраха пари за нови камбани на храма "Възнесение Господне"

С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..

публикувано на 30.01.25 в 07:20

"Умната" пазарска количка на студенти от Варна

Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..

публикувано на 29.01.25 в 08:05