Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ара Маликян и неговата „Невероятна история на една цигулка“

Снимка: Ara Malikian

ДЕНЯТ НА МУЗИКАТА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ С ПОДАРЪК ЗА ВСИЧКИ ПОЧИТАТЕЛИ НА ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“

Поради огромен интерес към топ събитието на Варна, за меломаните днес стартира продажба на билети за необявявани до сега места в Двореца на културата и спорта във Варна. Промоцията е ограничена и важи до изчерпване на всички каси на ФКЦ-Варна, ДКС- Варна и Ивентим. Всички други ценови категории са налични все още, но „Първите по време ще бъдат първи и по място“ – това е шансът да закупите по-централни места в конкретния сектор на залата.

ЕКСЦЕНТРИЧНИЯТ АРА МАЛИКЯН ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЪВ ВАРНА НА 2 НОЕМВРИ 2018 г.

За него казват, че омагьосва зрителите, а цигулката му ги разплаква и оставя диря за цял живот.

На 1 ноември той ще гостува в НДК в София и веднага след това пристига във Варна по покана на Община Варна и AGBU.

Миналата година през февруари Ара Маликян напълни до последното място зала 1 на НДК и зрителите останаха като омагьосани след срещата си с неговото изкуство. Тогава, прочутият испански цигулар с арменска кръв, разказа за първи път „Невероятната история на своята цигулка“. Неговата музикална приказка плени публиката. Ара и десетте музиканти на сцената с него приеха дългите и нестихващи аплаузи като ясен сигнал и обещаха да се върнат отново.

Ара Маликян пътува непрестанно и реализира огромно световно турне. Той не спира да пътува и дапечели фенове с яркия си и екстраординарен талант, със спиращите дъха емоционални изпълнения и прекрасния си контакт с публиката. Виртуозът ексцентрик продължава да разказва историята за цигулката, родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадна в неговите детски ръце.

Разказът му е музикално пътешествие през времето, и през пространството. Той свири и кара цигулката ту да плаче, ту да се смее, увлекателно преминавайки през всички възможни музикални жанрове, през различни стилове и мелодии - класически и собствени произведения. Но винаги на езика на емоциите и с майсторството на виртуозния изпълнител.

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец и цигулар любител, от когото малкият Ара се учи да свири главно в духа на ливанските музикални традиции. На 12 години той вече има солидна подготовка, а на 15 е най-младият студент в музикалното училище в Хановер, където е специално поканен да учи със стипендия от германското правителство. Реалността, в която попада в Германия надминава очакванията му – неговите усилия да просперира в академичната музикална среда му носят бърз успех. По-късно продължава обучението си в музикалното училище в Лондон, като в същото време получава уроци от преподаватели като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на Alban Berg квартет.

След живота си в Лондон Ара избира за свой постоянен адрес Испания, където вече близо 20 години намира повече топлина и слънце, които истински импонират на темпераментния му характер. Популярността му носи нови успехи и гениалният изпълнител е канен не само да концертира, но и да записва за саундтраци от филми на Педро Алмодовар, работи и за култовата испанска група "Чамбао".

Колоритът на виртуоза не оставя равнодушен нито един зрител по света. Чрез своите много ярки интерпретации Ара Маликян изявява богатата си душевност. Той изпълнява класически произведения за цигулка, но уменията и артистичността му се проявяват  в по-различната тяхна трактовка и носят много голям емоционален заряд – провокиращ младежката аудитория и завладяващ дори и най-малките за света на музиката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цензурата в изкуството преди и сега

„Цензурата в изкуството преди и сега“ – по тази тема дискутираха участници в Международния театрален фестивал „Варненско лято". Изкуствата от всички епохи се сблъскват с ограничения, които в по-голяма или по-малка степен обществото им налага. Историята на изкуствата ясно ни показва различните граници на артистичната свобода, а религиозната,..

публикувано на 06.06.24 в 14:44

Чешки деца-художници показват сътвореното от пленер в Балчик

 В галерия „Тихото гнездо“ на Двореца в Балчик на 7 юни от 17 часа ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата (1-9 юни).  Приятелството на Държавния културен институт с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. се отбелязват 10 години от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство,..

публикувано на 04.06.24 в 15:40

Китарното дуо Виктория Парушева и Милица Каменова с награда професионален студиен запис от Радио Варна

Наградата на БНР - Радио Варна за най-добро представяне на 36-ото издание на Традиционния музикален фестивал „Дни на класическата китара” - Варна получи китарното дуо Виктория Парушева и Милица Каменова , 11. клас – възпитаници на НУИ „Добри Христов” – гр. Варна от класа по китара на Севдалин Стефанов . От 31 май до 2 юни 2024 г. се проведе 36-ото..

обновено на 04.06.24 в 15:17

Изложба, посветена на четири жени, представя в Двореца - Балчик внучката на балчишки кмет от Румъния

Октавиан Мошеску – кметувал през румънско в Балчик (20.07.1931 г.-5.02.1932; 12.1938-19.09.1940), неговата съпруга – българката Пенка Добрева, и дъщеря им, която от любов към Белия град кръщават Балчика и единствената, носеща това име, посетителите на Двореца в Балчик могат да видят в архивните фотоси, подредени в Каменна зала до 23 юни. Те са част..

публикувано на 03.06.24 в 13:39

Нова постоянна експозиция “Графика и рисунка” в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна представя от 6 юни най-новата постоянна експозиция - “Графика и рисунка”. Селекцията от произведения съдържа образци на българското изкуство от последните три десетилетия на ХХ век - работи на най-значимите български художници с постижения в тази изобразителна сфера от периода 1970 – 2000 година...

публикувано на 02.06.24 в 09:48

29 заглавия са включени в програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

29 заглавия на живо, на киноекран и онлайн са включени в програмата на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Събитието ще се проведе от 1 до 15 юни.  12 представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са..

публикувано на 31.05.24 в 16:45

"Славянска прегръдка" се поклони пред Христо Ботев

Литературен поклон пред поета и революционер Христо Ботев се състоя на 30 май във Варна. Събитието е част от Международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка".  Т о  започна с шествие от входа на Морската градина до паметника на поета. По-късно в Арт салона на Радио Варна беше представен вестник "Ботйов лист" с главен редактор Красимир Григоров...

публикувано на 31.05.24 в 07:00