Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицина, мениджмънт и IT специалностите привличат бъдещите студенти от Суворово

Снимка: БГНЕС

Най-привлекателните специалности във висшите учебни заведения във Варна, страната и чужбина за суворовските ученици са свързани с мениджмънта, медицината и IT сектора.

Това показват изследванията, които направиха специалистите от Центъра за подпомагане на личностното развитие – Център за кариерно ориентиране във Варна. Те дойдоха в СУ “Н. Вапцаров”, за да проведат предварителни доброволни тестове с учениците от ІХ до ХІІ клас.

Директорът на учебното заведение инж. Димитър Кирилов съобщи, че експертите от Центъра предлагат професионална ориентация на учениците чрез групов и индивидуален тренинг. Посредством тестово проучване много от бъдещите студенти ясно дефинират своите желания да продължат своето образование.

“Това бе лакмусът, който показа в каква посока всеки от тях ще развие своята кариера”, допълни Кирилов. И уточни, че подобни срещи в малките градове като Суворово са необходими. В тях специалистите дават точна характеристика на бъдещите студенти не само за избраните от тях специалности, но и за състоянието на трудовия пазар, както и кои от професиите днес са застрашени от изчезване.

До края на тази седмица в училището се очаква провеждането на втора подобна среща със специалисти от Центъра.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Лорер

Даниел Лорер, ПП-ДБ: Решението на МС за стадион "Варна" е хвърляне на димка

Все още не е ясно Община Варна какъв дял ще запази от дружеството, управляващо стадион "Варна", след увеличаване на капитала му и вложените от държавата 30 млн. лева за довършването на съоръжението. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев, който изказа недоумението си как не е осъществена връзка с представители на кметската администрация по..

публикувано на 28.10.24 в 16:10

Във Варна планират изграждане на два нови парка в "Младост" и ремонт на улица "Вяра"

Изграждането на два нови парка - "Младост" и "Република", в район "Младост", е един от проектите, по които работи Община Варна. Това съобщи на брифинг днес кметът Благомир Коцев. В момента сме на последната права на проектирането им, каза още той, допълвайки, че във Варна отдавна не са изграждани нови паркове.  Ремонтите на малките улици са сред..

публикувано на 28.10.24 в 16:05

От сряда затварят южното платно на бул. "Владислав Варненчик", въвеждат обходни маршрути

От днес при кръстовището на Двете кули се асфалтират преходните трасета между северното и южното платно по бул. „Владислав Варненчик“. С дейностите ще приключи първият, от общо четирите етапа, от проекта на ВиК– Варна за изграждането на канализационен колектор с голям диаметър (Ф2000) и две канализационни шахти. Първият етап ще завърши 10 дни по-рано..

публикувано на 28.10.24 в 15:27

Новите районни кметове и приоритетите им

Новите кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна Янислава Шопова и Николай Желязков заявиха за Радио Варна, че имат амбицията да бъдат отворени към хората и да направят районите си чисти и с добра инфраструктура.  Да вдигне нивото на комуникация между гражданите и кмета, район "Одесос" да е отворен за хората са сред първите задачи пред..

публикувано на 28.10.24 в 14:30
Балчик

Бизнесът след изборите: Надяваме се да има обединение, защото общата ни цел е една - бъдещето на младите хора

След поредния парламентарен вот балчиклии продължават да очакват да се засили финансовата активност в малките фирми в градчета и села и там да има насочени обекти за обикновения човек.  “Да въведем иновации откъм технологично ниво, средства да бъдат насочени към образованието на работниците. Защото проблемът към днешна дата е, че големите и малки фирми..

публикувано на 28.10.24 в 12:25
Снимката е илюстративна

Режат клони в центъра на Варна

Район „Одесос“ извършва днес 28 октомври (понеделник) основна резитба на корони на дървета на ул. „Неофит Бозвели“, информираха еколозите от кметството. Дейностите ще се извършват и в следващите два дни в отсечката между улиците „Ангел Кънчев“ и „Д-р Пискюлиев“. Пътното платно няма да бъде затваряно по време на резитбата, но е възможно да възникнат..

публикувано на 28.10.24 в 11:09

ГЕРБ-СДС печели в Добрич, втори са "Възраждане"

При 100% обработени протоколи в област Добрич категоричните победители и в тези парламентарни избори са от ГЕРБ-СДС с 29.46 на сто от гласовете. Избирателите в 8 Многомандатен изборен район подреждат на втора позиция ПП Възраждане с 15.42%. Макар в национален план БСП – Обединена левица да са на пета позиция, в област Добрич те се нареждат на..

публикувано на 28.10.24 в 10:12