Черноморската кухня е една голяма наука. Какво ви провокира да я изведете напред и да представите възможностите й пред туризма в региона на Черно море?
Черноморската кухня е много богата. Тук говорим и за една много дълга история във времето - миграцията на толкова много народи е допринесла за различните вкусове у хората. Различните религии в рейона на Черно море също са допринесли много за обогатяването й. Можем смело да кажем, че Черноморската кухня в пъти превъзхожда например Средиземноморската. Една от причините е разположението, чисто географски. Ако Средиземноморието обхваща само един географски пояс, то Черноморието е на два.
Добре ли е да сравняваме двата географски региона?
По-добре е да ги сравняваме. Така ще видим предимствата и къде стоим. Доказано е, че България е страната, която е с най-добри климатични условия за отглеждане на зеленчуци. Това се дължи най-вече на следния факт, че максимални и минимални температури на въздуха са оптимални за отглеждането на зеленчуци. Ако сте пробвали зеленчуци в други западноевропейски страни ще установите, че вкусовите качества често липсват за сметка на същите в България. Ако сте пробвали домат в Италия, макар че италианците са прочути с техните домати, ще забележите голямата разлика във вкуса с този на хубавия български домат. Разликата е огромна и все в превес на българското производство.
В какъв срок виждате реализацията на този проект, наречен "Черноморска кухня"?
Ние сме свикнали нещата да се случват от днес за утре. Тук говорим за една устойчивост във времето. Ще минат много години докато се наложи тази нова култура на хранене, на нови вкусове, дори на нови видове вина, които да се продават в целия регион на Черно море. Не можем да надскочим естествения ход на живота, но можем максимално да работим в тази посока.
А какво е направено до тук?
Направено е сдружение, което да официализира като институция тази идея. Изработено е лого. Имаме и разработен план, в който подбираме 150 ястия от Черноморския регион. Подбираме около толкова подправки, събираме рецепти. Всичко това искаме да сведем до един кръг от 80 - 100 типични за района ястия и характерни продукти.
Много често спорим. Примерно мусаката българска ли е, гръцка ли е, турска ли е?
Мамалигата - румънска ли е или добруджанска?
Пелмените - украински ли са, руски ли са?
Вие виждате какъв преход е имало и всяка страна е взимала по нещо от своите съседи или исторически границите са се менили. И вместо да влизаме в някакви спорове, ние ще работим в подобряването на тази кухня.
Най-вероятно кметът на Варна Благомир Коцев ще бъде преместен от София във Варненския затвор в началото на следващата седмица. Това съобщи единият от адвокатите на кмета Ина Лулчева, в предаването на Радио Варна „Позиция“. „Надявам се, че съдът във Варна ще измени мярката на Благомир Коцев. Това той ще може да се върне при семейството си, а и..
През тази седмица от Института за пазарна икономика представиха свой, алтернативен на държавния бюджет, с драстични реформи и орязване на разходите в администрацията, здравеопазването и съдебната система. Така, според експертите, ще се предотврати задълбочаването на дефицита до края на десетилетието и ще се избегне "румънския сценарий". Не говорим..
Малкият бизнес е готов да поеме част от предстоящите разходи, след приемането на Бюджет 2026, но очаква мерки - реформи, достъп до обществени поръчки, инвестиции в инфраструктурни проекти , които дават добавена стойност. Това каза Данко Калчев, съсобственик на семейна стъкларска фирма в Белослав, в предаването на Радио Варна POST..
Изложбата "Наша земя" събира в едно творчеството на две художнички, обединени от любовта към акварела - Полина Лазарова и Даниела Драгнева. Откриването на експозицията беше вчера в Арт център – галерия М&М във Варна. Изложбата включва над 50 платна, вдъхновени от красотата на българската природа и на българските народни танци, както и от личните..
Интервю с Faruk Aydın Toksöz и Onur Çobanoğlu (ALKERA) „ProgVibe Balkans“ е двудневен фестивал, посветен на прогресив рока и метъла, с фокус върху съвременната балканска прогресив сцена. В рамките на събитието, което е на 21 и 22 ноември, ще се представят изпълнители от България, Гърция, Турция и Румъния, които разкриват богатството и..
Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация. Това мнение изрази младата предприемачка Хелин Алев в предаването на Радио Варна "Новият ден" в Дена на жената предприемач. Тя коментира равнопоставеността между половете, предизвикателствата пред жените в бизнеса и тревогите на малките компании около..
В периода 11 ноември – 12 декември 2025 година училища и детски градини ще отбележат и ще отпразнуват Европейския ден на авторите и Деня на четенето. Два вдъхновяващи повода за ново читателско пътешествие, представи инициативата в Радио Варна Мария Баджакова от Младежка фондация "Аморфа". В инициативата освен чилища и детски градини участват още..