Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален разказ за една легенда - Кирил Господинов и Баш майстора

С „Документален разказ за една легенда” – Държавният архив във Варна и Веселина Господинова ще поставят в Деня на народните будители началото на многобройните събития по повод 85-годишнината от рождението на големия български актьор Кирил Господинов. Кирил Господинов има над 47 роли в киното и над 150 превъплъщения на театрална сцена. Документалния разказ от архиви, плакати и снимки ще проследи варненския му период от 1966 до 1971 година. Освен това дъщерята на Баш майстора дарява на Държавния архив във Варна личния си архив, както и изложбата „Баш майстора завинаги”. Откриването е днес от 18 часа в Държавния архив във Варна.

Актьорът Кирил Господинов е родом от варненското село Гроздьово. Варна е била притегателен център през целия му живот. Тук изкарва военно-морската си служба, във варненския театър създава едни от най-върховите си роли (1966-1971 година). В апартамента си зад старата рибна борса прекарва последните дни от живота си, разказва дъщеря му Веселина Господинова.

"Какъв е пътя на момчето от село Гроздьово до сбъдването на мечтата му да бъде актьор изследва мултимедийната изложба „Документален разказ за една легенда”. Освен емблематичната роля  в поредицата „Баш майсторът”, която е представена с изложбата „Баш майстора завинаги”, варненци ще имат възможност да опознаят човека, личността Кирил Господинов посредством изложените артефакти от живота му. Аудио средата, която ще озвучи сградата на Държавния архив във Варна ни потапя във времето 1971-1983г., когато е снимана поредицата „Баш майсторът”. Подсвиркванията на Рангел Ленин и „Ша ти сложа шапката аз на тебе!”, както и оригиналната музика от поредицата допълват въздействието на платната. Те показват хронологично сцените заснети от фотографите на продукцията. Баш майстора, Веска, Жорето, другарю Кире „говорят” от фотосите с описаните реплики, които в момента изричат. Кино разказа е завършен с мултимедийната среда, която е част от предстоящия документален филм на дъщеря му Веселина. Слушаме, гледаме и четем „Баш майсторът”.

Чуйте повече от Веселина Господинова за документалния разказ за легендата Кирил Господинов в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44