Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Сблъсъкът в Керченския пролив може да доведе до по-сериозен конфликт

Снимка: БГНЕС

Обявяването на военно положение в Украйна е апогеят на напрежението с Русия преди реален сблъсък. Така бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира в ефира на Радио Варна ситуацията в Керченския пролив.

"Ескалацията расте негласно между двете държави още от 2014 година след анексирането на Кримския полуостров. Вие знаете, че Украйна възприе като провокация изграждането на 19-километровия мост от Русия, който свързва полуострова с руската територия. Всъщност Русия оказва нарастващо напрежение върху Украйна за последните 4 години и последното напрежение беше създадено в икономическата сфера, тъй като изграждането на Турски поток и преди Северен поток 2 определено удрят Украйна в една от най-тежките ѝ области – енергетиката и преминаването на газопроводи през нейното пространство. Украйна ще загуби огромни средства от една страна, от друга страна, разбира се, губи и влияние за някакъв вид взаимоотношения с Русия. Така че това беше поредният удар, който продължава да нагнетява напрежение и от студените отношения през последните 4 години, след този натиск, който Русия оказва, този постоянен натиск върху  Украйна, се стигна и до реални сблъсъци, както се видя между двата флота на двете държави. Всяка една искра - като снощния сблъсък на Военноморските сили на двете държави, може да доведе до по-сериозен конфликт", каза Керемедчиев.От друга страна Русия силно затяга обръча около Украйна по всички възможни начини. Керченският пролив е единственият между Черно и Азовско море. Русия в момента допуска преминаването на търговски кораби, но не и украинските военни плавателни съдове. А това е единственият достъп до една от основните бази на украинския флот - в Мариупол, така че няма никакъв друг начин да се достигне до това пристанище, освен по този пролив и има негласна договорка, още 2014 година, да има съвместно ползване на този пролив. Така че Русия използва и това за увеличаване на натиска върху Украйна."

Бившият заместник-министър на външните работи отбелязва и това, че конфликтите между Москва и Киев възникват винаги зимно време: "Ако забелязвате, всъщност винаги зимата възникват конфликтите между Русия и Украйна. Помните 2019 година протокът на газ беше намален през Украйна от Русия. Тогава се говореше най-вече за финансови взаимоотношения, но това напрежение винаги цари и Русия използва доста умело, в това число и климатичните дадености, за да оказва максимален натиск. И всички конфликти, говоря за енергетиката, сега вече явно и във военната област, възникват когато Европа е най-застрашена и с най-голяма необходимост от доставка на природен газ."

Според Керемедчиев в момента НАТО и ЕС само наблюдават ескалацията и чакат тя да се уталожи сама, по взаимни отстъпки. Нещо, което засега не се наблюдава. Така че конфликтът оттук нататък ще се води в Черно море и макар и да не засяга териториалните води и националната сигурност на България, е прекалено близо до нас. Анализаторът е категоричен, че ще има кораби на НАТО в Черно море, които ще пристигнат, за да покажат съпричастие с Украйна. И това само ще нагнети напрежението още повече. Тези кораби, според него, ще използват и български пристанища за престоя си.

Цялото интервю на Мартин Николов с Милен Керемедчиев можете да чуете в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15