Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи.

Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и в големи керемиди, и в големи тави - винаги съм се стараела да пресъздадем това, което е било преди години, за да може други да пресъздават напред и да запазваме. Ще дойде момент, в който младите няма да знаят какво е било. Трябва да поддържаме огънчето на историята.

Какво е хубаво да сложим в шарана?

СнимкаИма много видове плънки. В село Изгрев слагат сминдух и самардала, която придава един различен вкус. Там слагат и връхчета от коприва. Другите съставки са орехи, лук. Лукът задължително трябва да е каба. Има специфични неща по всяко населено място, но нашият шаран става много вкусен!

А откъде е шарана?

Рибата е от язовира на Николаевка - там има големи шарани!  В язовира на Изгрев шараните са още малки. Искам като го напълня, да има за всички!

Колко трябва да е голям?

Поне около 3 килограма!

То и тавата трябва да е голяма тогава!

Да, разбира се! Ние правим всичко голямо!

СнимкаКаква е питата за Никулден?

Различното не е в състава на тестото. Разликата е във формата. Обикновено правим пита точно като шаран - с люспите! Питката може да бъде кръгла и отгоре да се аранжира рибата. Но може и да бъде с формата на шаран. Правим от тесто всяка люспичка. Така гледате един шаран - с очи, с опашка, с люспи. Само че е от тесто!

Колко време е необходимо, за да се направи украсата?

Много - поне 4 часа! В кулинарната група имаме много способни дами, които правят различни неща за празниците. Една от тях е Кирилка Нинова. Всички взимат участие, но тя основно е по декорацията на питките!

А как се пече такава питка?

Няма нищо особено - изпичат се първо декорациите. После се пече питката и декорациите се добавят, за да може да се различават като цвят и става много красиво.

Естествено - и много вкусно!Снимка

Никулден за Вас?

Никулден за мен е светлинка в годината. В годината има няколко такива по-ярки такива светлини - това са големите църковни празници, защото тогава има един светъл дух в семейството! Има едно радостно настроение, което хем сплотява семейството, хем те зарежда с много енергия до следващия празник!

Необходимо ли е да има именик?

Не винаги има. Но си "наричаме" един Николай и си продължаваме празника.  Спазваме традицията, дори и да няма именик. Правим каквото изисква обичая, правим и рибник. Никулден е от хубавите зимни празници и се получава весело!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музей на стъклото в Белослав

Малкият бизнес готов да поеме тежестта на Бюджет 2026, но с мерки за компенсиране на разходите

Малкият бизнес е готов да поеме част от предстоящите разходи, след приемането на Бюджет 2026, но очаква  мерки - реформи, достъп до обществени поръчки, инвестиции в инфраструктурни проекти , които дават добавена стойност. Това каза Данко Калчев, съсобственик на семейна стъкларска фирма в Белослав, в предаването на Радио Варна POST..

публикувано на 21.11.25 в 06:35

Във Варна представят изложбата "Наша земя"

Изложбата "Наша земя" събира в едно творчеството на две художнички, обединени от любовта към акварела - Полина Лазарова и Даниела Драгнева. Откриването на експозицията беше вчера в Арт център – галерия М&М във Варна. Изложбата включва над  50 платна, вдъхновени от красотата на българската природа и на българските народни танци, както и от личните..

публикувано на 20.11.25 в 07:10

Faruk Aydın Toksöz (ALKERA): Обединяването на силите, може да създаде истински Волтрон

Интервю с Faruk Aydın Toksöz и Onur Çobanoğlu (ALKERA) „ProgVibe Balkans“ е двудневен фестивал, посветен на прогресив рока и метъла, с фокус върху съвременната балканска прогресив сцена. В рамките на събитието, което е на 21 и 22 ноември, ще се представят изпълнители от България, Гърция, Турция и Румъния, които разкриват богатството и..

публикувано на 20.11.25 в 06:30

Младата бизнесдама Хелин Алев: Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация

Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация. Това мнение изрази младата предприемачка Хелин Алев в предаването на Радио Варна "Новият ден" в Дена на жената предприемач. Тя коментира равнопоставеността между половете, предизвикателствата пред жените в бизнеса и тревогите на малките компании около..

публикувано на 19.11.25 в 10:36

ПРИСТАН - Европейски ден на авторите и Ден на четенето във Варна

В периода 11 ноември – 12 декември 2025 година училища и детски градини ще отбележат и ще отпразнуват Европейския ден на авторите и Деня на четенето. Два вдъхновяващи повода за ново читателско пътешествие, представи инициативата в Радио Варна Мария Баджакова от Младежка фондация "Аморфа". В инициативата освен чилища и детски градини участват още..

публикувано на 19.11.25 в 08:05

Christopher Bowes (ALESTORM): Хората спират да слушат нова музика, когато остареят

Интервю с Christopher Bowes (ALESTORM) До момента ALESTORM са направили два концерта в България. През 2010 година като съпорт на SABATON и през 2022 като част от фестивала „Midalidare– Rock In The Wine Vally“. Ето, че на 29 ноември шотландските пирати ще излязат за трети път пред родните фенове. Но този път като хедлайнъри, с подкрепата на..

публикувано на 19.11.25 в 07:20

Елен Сабатини: България е оазис за пчелите – нека остане така

"България е оазис за пчелите и това трябва да остане така“, казва с усмивка Елен Сабатини – французойка, която преди 18 години избира да се установи в България и да посвети живота си на пчеларството и опазването на природата. Завършила екология, Елен намира своята мисия в това да учи хората – особено децата – да обичат пчелите. Тя често..

публикувано на 18.11.25 в 08:05