Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кого слуша НАП?

| обновено на 21.02.19 в 16:26
Снимка: БГНЕС

В Интернет, а и в повечето дискусионни групи, се открояват основно гласовете на лаици по темата с фискалните устройства (касовите апарати и фискалните принтери) или специалисти в съвсем различни области, но не и на хората, които от години се занимават с изграждане и поддържане на системи за управление на продажбите в търговски обекти (СУПТО). Дори разни счетоводители, разпознаваеми лица, обясняват публично колко им е трудно да разберат Наредба Н-18 и как да я прилагат, но в същото време не търсят професионална консултация. Напротив, перифразират Йосиф Сталин: „Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.“ като съветват клиентите си да се отказват от фискалните устройства, само защото не ги разбират.

 момента НАП се консултира повече с производителите на софтуер, отколкото с хората от бранша, които всеки ден инсталират и интегрират системи, изграждат изцяло търговски обекти с хардуер, софтуер и фискални устройства. НАП си говори с програмистите, които им обясняват какво могат и какво и не могат да направят". Това каза в ефира на предаването "POST FACTUM" Стефан Радев, управител на сервиз за касови апарати и член на УС на Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства. Според него резултатът е, че повечето програмисти не знаят как се управляват фискални устройства и не биха могли да ги управляват без чужда помощ. Това, обаче не означава, че няма готови решения. "Примерно, на един от големите производители в България ТРЕМОЛ, единственият начин за тестване на новите устройства е чрез интернет, т.е. имат фискално устройство, закачено при тях, и дават достъп на всеки един от разработчиците да го тества, да издава бележки, да чете информация, да сторнира документи и каквото се сетите още. Във Варна има фирма, която програмира основно аутсорсинг решения и от няколко години разполага с уеб-базиран софтуер за управление на фискални устройства.”

Срокът, в който компаниите, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да отговорят на новите изисквания, се удължава до края на септември. За регистрираните по ДДС, които са с обикновен касов апарат, се запазва сегашният - 31 март. Според Стефан Радев  отлагането няма да помогне на никого. "Хората, които могат да намерят решение, ще го намерят и в сега поставените срокове, а тези, които се оплакват или пък нямат парите да го направят, те няма да го намерят, дори и да се отложи с година”.

Много от бизнес асоциациите вече сигнализираха, че членовете им няма да са готови с новите изисквания на Наредба 18, заради недостатъчното време и множеството неясни текстове в нормативния акт. В тази връзка Стефан Радев коментира:

Всички промени на Наредба 18 се обсъждат вече три-четири години. Въпреки че НАП си доизмислиха някои неща от обсъжданите до момента, все пак логиката я има и не би могла да затрудни сериозния бизнес.”

Въпроса за ограничаване на световно известните системи за онлайн търговия на базата на платформи с т.нар. „отворен” код, Радев коментира така: 

„Повечето софтуер в сферата на електронните магазини, ако не е напълно свободен, то голяма част от кода му е „отворен” и всеки би могъл да го прочете и да го модифицира спрямо неговите нужди. За замяната на софтуерите има български електронен магазин, който е със затворен код, но от няколко месеца се рекламират, че ще го регистрират като СУПТО и ще отговорят изцяло на изискванията на Наредба 18. Тези, които не биха могли да направят другата инвестиция, да си подобрят сега използвания софтуер, биха могли да си купят от тях тази услуга."

Според Стефан Радев голяма част от бизнеса може да актуализира софтуера си дори в тези срокове, а за много други, дори досега да са ползвали софтуер в търговския обект, това ще се окаже напълно излишно и твърде скъпо, още повече, че има много добри алтернативи. Колкото до фискалните устройства, много голяма част от тях, могат да бъдат доработени и то на съвсем поносима цена, а за друга част обаче, това е икономически нецелесъобразно, тъй като разходите им ще се изравнят с цената на замяна и като се има предвид, че старото устройство ще бъде амортизирано и без гаранция, то по-сериозните бизнеси ще трябва да преосмислят начина на използването им.

Цялото интервю на Емилия Николова със Стефан Радев чуйте в прикачения файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15