Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложение „Световно образование“ във Варна

| обновено на 26.02.19 в 09:48

Представители на водещи образователни институции от цял свят ще представят нови възможности за обучение в чужбина пред ученици и семейства от Варна по време на най-голямото международно изложение „Световно образование“. 

Изложението се организира от консултантска фирма „Интеграл“ и ще се проведе на 26 февруари, 2019 г. от 11.00 до 18.30 часа в хотел „Черно море“, Варна. Разговаряме с Юлия Ангелова-регионален мениджър на Интеграл-офис Варна.

Г-жо Ангелова, какъв е интересът към Великобритания тази година, има ли опасения заради предстоящия Брекзит?

Великобритания остава най-предпочитаната дестинация от студентите и тази година. 2019-ста имахме засилен интерес към топ университетите Оксфорд и Кеймбридж. Добрата новина е, че британското правителство гарантира, че ще бъде отпускан студентски кредит за целия период на обучение на бакалаврите и магистрите, които ще бъдат приети през тази учебна 2019/2020 година. Въпреки, че официалният срок за кандидатстване на Острова:15 януари мина, много от британските университети предлагат късен прием и обявяват свободни места. Сред тях са топ училища като Лондонския Сити университет, университетите Лийдс, Манчестър и Уорик. Ние вече имаме и такива кандидати. По време на изложението ще приемаме и документи на място, за тези, които искат да кандидатстват и не желаят да чакат. 

Освен Великобритания, кои други дестинации за висше образование избират кандидат-студентите?

Холандия се превръща в новата топ дестинация за българи, а нашите студенти се нареждат на 7-мо място сред чуждестранните националности тук с 2588 студенти към края на 2018 г. Ето защо на изложението традиционно ще представим възможностите на партниращите ни университети, наши консултанти ще дадат ценни съвети как да се избере между технически и академичен университет в страната на лалетата. Ще имаме  лекции с вход свободен, посветени на безплатното образование в Дания и Швеция, кандидатстването в Германия и Австрия, също и с какво са привлекателни бакалавърските и магистърски програми във Франция. Срокът за тези кампании започна на 1-ви февруари и продължава и през март. Някои кандидати подават документи едновременно за прием освен във Великобритания и в други държави като Холандия и Дания като един вид застраховка. 

Какви други изненади сте подготвили на Изложението „Световно образование“?

Уникалната стипендия от 10 000 лв. франка ще предложат на варненските кандидати  институтите от семейството на швейцарската Swiss Education Group, които предлагат едни от най-добрите програми на световно ниво в сферата на хотелиерството и туризма. По време на Световно образование във Варна ще се провеждат интервюта с кандидатите, а желаещите да започнат своето обучение по-рано, от месец юли, могат да се възползват и от допълнителна отстъпка от таксата за обучение в размер до 15% .

По време на изложението представители на водещи образователни институции от цял свят представят нови възможности за обучение в чужбина.

Освен помощ на избор на висшето образование,  Интеграл предлага и консултации при избор на средно училище в Европа и Америка, както и летни езикови ваканции в чужбина, за които клиентите ни се доверяват  вече повече от 25 години, а резултатите са наистина впечатляващи. 

По данни на „Интеграл“, над 90% от децата приети в елитни западни колежи и топ-университети задължително са били веднъж или повече на летен курс в западно училище. По време на изложението ще представим най-големия Каталог за езикови ваканции 2019 г., с новите оферти, които ще бъдат предоставяни със специални отстъпки между 5% и 10% за ранни записвания за индивидуално пътуване и пътуване в групи. Предпочитаните езикови дестинации са Великобритания, Германия и Австрия, Испания, Франция, Малта, САЩ, Ирландия.

Изложението ще предостави възможности за ексклузивни стипендии за елитни средни училища и колежи в размер между 20% до 40% отстъпка от таксите за обучение на известни училище като Kings Education, швейцарското Brillantmont International School и Oxford Sixth Form College за кандидати с много добър успех и ниво по английски на възраст от 15 до 17 години. 

Как успяват учениците да се ориентират, какво искат да учат в това море от специалности?

За тези, на които им е трудно да решат, а и не само за тях, сме разработили курс Кариерен навигатор, който помага на кандидат-студентите да се ориентират в кои специалности биха се справили най-добре. Тази година във Варна и региона интересът към ранната професионална ориентация нараства, това показва броят на записалите се за британския тест за ориентиране Сентигрейд.

А иначе по наши данни сред най-търсените специалности за висше  образование в чужбина  за учениците от Варна и региона са компютърни науки, икономика, арт и дизайн.

За тези, които искат да научат повече или не са избрали още къде ще продължат образованието си независимо дали е средно или висше, заповядайте на изложение „Световно образование“. 

Входът е  свободен.

Чуйте още в прикачените звукови файлове:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53

Близо 50 са сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство у нас

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи.  Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Най-многобройни са сигналите в Бургаска област, уточни..

публикувано на 17.05.24 в 17:09

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44

Варна планира купуването на нови електробуси

През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за разработване на план за градска мобилност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на около 10 млн. лв. и може да бъде осигурено по програма „Развитие на регионите“, съобщи заместник-кметът с ресор транспорт Христо Рафаилов.  По негови данни, финансовата рамка на..

публикувано на 17.05.24 в 16:36

Във Варна отбелязаха Деня на курсантското управление

Официална церемония за Деня на курсантското управление се проведе във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.   Събитието тази година съвпада с честването на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Евроатлантическия съюз. На специална церемония на плаца на висшето заведение ръководният..

публикувано на 17.05.24 в 16:04