Хю Бутин е канадец, който живее във Варна от седем месеца, но няма намерение да се прибира в родния Монреал скоро. Той преподава на бъдещи шеф готвачи в морската столица, но преди това е живял в 14 държави. Притежава богат опит в мултикултурна среда, Хю Бутин е специалист с широк спектър на познания в кулинарията. Най-ценният урок за учениците му е: „Направете го със сърце или изобщо не го направете!”. Попитахме го как би описал вкуса на Варна и какво дава една професия, свързана с толкова много пътешествия и срещи с различни хора.
Какви са съветите, които давате на всеки един от нас, които искаме да сложим на трапезата си качествени продукти?
На първо място следвайте сезоните, купувайте местни плодове и зеленчуци. Трябва да знаете, че когато купувате продукти, които са извън сезон, те са вносни. Това, което харесвам в България е, че зеленчуците ви са невероятно вкусни. Доматите са домати, краставиците – краставици, пиперът – пипер. Продуктите ви са наистина с много добро качество. Не забравяйте и да си вземате толкова, колкото са ви необходими, за да не създавате повече отпадъци. Много е важно да си вземате пресни, свежи продукти, защото с тях могат да се постигнат прекрасни резултати. Прекрасно при вас е, че семействата продължават да готвят вкъщи. Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената храна. Ако говоря за Канада – нещата там вече са доста по-различни.
Как бихте описали вкуса на Варна?
Варна е прекрасен, изумителен град. Плажът е съвсем наблизо, но най-много ми харесва атмосферата – че хем е голямо населено място, хем носи енергията на малкия град. Тук съм вече седем месеца и се чудя защо не дойдох във Варна по-рано!
Какво бихте споделили за работата си със студентите?
Голямо предизвикателство за мен е работата със студентите. Работя с младежи от целия свят – Хондурас, Никарагуа, Виетнам, Украйна и къде ли още не. Работата за мен е едно изключително предизвикателство – това, което ми прави впечатление е, че много често младежите гледат на тази професия като на нещо бляскаво, като да си рок звезда. Професията означачава много постоянство, дълги часове работа и много труд.
Казахте ни какво отнема, но какво дава тази професия?
Аз съм работил в 14 различни държави, говоря 5 езика и половина, обиколил съм почти целия свят. Толкова много хора са ме канили в домовете си с думите: „Искам да сготвя за теб”. Имам приятели навсякъде и това е изумително. Храната ми дава възможност да опозная културата на различните държави, да усетя сърцата и топлотата на хората. Дори баща ми дойде да ме посети в България преди известно време. Когато пристигна в София, ходихме заедно до Рилския манастир, до Пловдив, Асеновград. Това, което ми направи впечатление е, че в България има толкова много история. Да не говорим колко е красива природата ви.
Кои са държавите, в които сте бил?
Нека започнем от Монреал. После отидох до Франция, за да уча за една година, след това бях в Бахамите около 18 месеца, след това до Англия, Куба, Мартиника,Малайзия, Австралия, Италия, Хърватия, Гърция. Живял съм в Мексико 10 години, в САЩ няколко години, Джърси. Работил съм и в Испания, в Турция. В един момент спираш да ги броиш, спираш да се замислиш. Ако си доктор или адвокат, е различно, там държиш изпитите в собствената държава, практикуваш професията там. Но когато си готвач – вземаш си чантичката с ножовете и пътуваш, защото навсякъде хората се хранят. А най-добрият начин да откриеш културата на дадена държава, е пазарът. Храната, която се продава на улицата, е най-добрият начин да усетиш енергията на хората в дадена страна.
Мнението Ви за България?
Не искам да напусна България, тук много ми харесва. Най-накрая си разопаковах багажа, нямам намерение да си ходя. Харесва ми културата тук. Това, което искам да направя в тази страна и приемам като предизвикателство е да науча българските младежи да ценят собствената си кулинарна култура. Помня кулинарната култура на Канада като дете, но вече съм я забравил. В момента се занимавам с това да въведа модул за модерна българска кухня. Модул, който да съхранява традициите и да ги разпространява по атрактивен начин точно тук – в България.
С вълнение преди абитуриентския си бал и в навечерието на изпитите е дванадесетокласничката Невяна Пенкова от Детско-юношеския театър "Златното ключе". Винаги съм искала да бъда на сцена, категорична е тя. Допълва, че винаги ѝ е бил интересен анализът на персонажа, неговият вътрешен монолог. Невяна ще кандидатства в Националната академия за..
От 20 до 23 май т.г. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна организира поредна кампания "Лист по лист" (ЛхЛ) за събиране и предаване на хартия, подходяща за рециклиране. В 25-годишната история на инициативата с мото "Предавай и спасявай!" са работили повече от 50 доброволци от 8 държави. "За четвърт..
Курсант Десислава Мусинска, първокурсничка от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", е победителят в националния конкурс "FameLab" и ще представи България на световния финал в ЦЕРН. Десислава учи "Корабоводене" и ще представи България в Швейцария през ноември, като премери сили заедно с победителите от още редица държави от Европа, Азия,..
Интервю с Chris Caffery (SAVATAGE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) SAVATAGE са от онези групи, които през 80-те и 90-те години на миналия век дефинираха звука на американския прогресив метъл. 24 години след последния си албум „Poets and Madmen“ SAVATAGE се завръщат към активна дейност. Групата тръгва на турне, за съжаление без Jon Oliva, който има..
Изби от Североизточна България отвориха врати тази събота и неделя за всички готови да тръгнат на вино пътешествие между р. Дунав, Черно море и старите български столици. Тази година са се включили 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино. За пета поредна година през май винопроизводители и технолози..
Силата на Българското национално радио е в регионалната мрежа. Не само, че не трябва да бъдат закривани регионални станции, а дори тази мрежа трябва да се развива, за да присъства в живота на все повече хора. Това мнение изрази, в предаването на Радио Варна „Позиция“, Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. По повод протеста..
Много често застрашаваме собствените си животи заради своеволия на туристи, които не спазват правилата на плажа и флаговата сигнализация. Плажна полиция трябва да следи за реда. Това каза Стефан Калинков, воден спасител, работещ на Златни пясъци, който бе удостоен с грамота от Българския червен кръст - Варна за активната му доброволческа дейност...