Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класически балет и мултимедия в "Лешникотрошачката"

“Руският мултимедиен театър и балет” представя "Лешникотрошачката" с начало от 20.00 часа тази вечер в ДКС във Варна.  Публиката ще види танцова програма на класическия руски балет с интегрирани мултимедийни декори, позволявайки на зрителя да се гмурне изцяло в приказното измерение на увлекателни истории.

В основата на спектакъла лежи каноничната класическа хореография и концептуално мултимедийно съдържание, което замества статичния декор. Решението за замяна на привичните декорации с мултимедийни 3D екрани позволява отварянето на допълнително сценично пространство за развитие на драматургичните сюжетни линии. По този начин персонажите могат да се появяват първо на проекционните екрани, трансформирайки се в изпълнители на реално сценично пространство.

“Лешникотрошачката” е емблематична приказна постановка в две действия по музика на П.И. Чайковски. История за чудесните приключения, които се случват на Клара и дървената играчка – лешникотрошачка, когато стрелките на часовника се срещнат в полунощ.

Главната цел при създаването на трупата бе съхраняването на безценното културно наследство на Русия – класическата балетна школа, както и привличането на по-младия зрител с помощта на съвременни технологии. Балетът няма аналог в света – това е единствената трупа използваща мултимедиен 3D декор в класически спектакли.

“Руският мултимедиен театър и балет” е сплав между класическата балетна постановка и удивителните възможности на съвременни мултимедийни технологии.

Кастингът за артистите на балета е тежък – в него попадат само танцьори с опит на работа във водещи балетни театри на Москва и Санкт Петербург. Репетициите се провеждат не само от опитни балет майстори на Русия, но и чуждестранни специалисти.

Според рейтинга на компанията Panasonic шоуто е влязло в топ 100 най-добри мултимедийни проекти на Русия за 2016 г.

“Руски мултимедиен театър и балет” ще подари незабравими спомени за цялото семейство с постановката “Лешникотрошачката”!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22