Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовните графити на Варна

| обновено на 19.08.19 в 15:32

Невинаги е лесно да кажеш “Обичам те”. Затова много романтици го правят не чрез думи, а чрез жестове - от по-интимни като вечеря на свещи или цвете без повод до публични излияния под формата на билборд или флашмоб. А понякога, думите и жестовете се сливат и така надписът “Обичам те” се появява по стените на блокове, трафопостове и подлези.

Снимка

Любовните графити често са с разкривени букви и без висока художествена стойност, подобно на рисунка в детската градина.

Снимка

Какво мислят варненци за посланията из града и какви емоции будят те у тях, чуйте в анкетата на Дана Камбурова:

Любовните послания по сградите може би предизвикват желания ефект у тези, към които са насочени, но не и у повечето минувачи - някои смятат, че надписите замърсяват града и трябва да бъдат премахвани, а други предпочитат красивите графити и т. нар. “стрийт арт” (улично изкуство). И въпреки, че надрасканите със спрей думи често се определят като “тийнейджърска история”, любовта няма възраст - живеещ в близкия блок до трафопоста с “Катя, обичам те много” възрастен мъж сподели, че е пратил надписа на жена си - също с името Катя.

Снимка

Така във Варна любовта е не само във въздуха, а и по стените. 

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Исполин ли може да реши проблемите в кв."Виница"?

Хората не знаят, че днес се провеждат частични избори за кмет на район „Приморски“, коментира за Радио Варна Киряк Костадинов, жител на кв. „Виница“ и член на 178 секционна избирателна комисия в ОУ „Панайот Волов“ в квартала. По неговите думи предизборната кампания не е била разпространена по вестниците, телевизиите и радиото. Костадинов..

публикувано на 20.10.24 в 11:51

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не“ на чупливите кости“. Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер. „Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки..

публикувано на 20.10.24 в 08:23

Хижа "Триглав" и художествена галерия в едно

Преди седмица бяха избрани най-добрите хижи и заслони в кампанията "Хижа на годината" 2024. Бяха отличени 36 обекта в 16 конкурсни категории с гласовете на близо 40 000 туристи. В следващия материал обаче няма да стане дума за нито една от отличените хижи или заслони. А за подслон в планината, превърнат в художествена галерия.  Момчил Косев е..

публикувано на 19.10.24 в 10:45

Реставраторите на варненския музей работят без необходимата лаборатория

Реставраторите на Регионален исторически музей (РИМ)-Варна извършват  реставрационната дейност на няколко различни места, вкл. един коридор и два фургона в двора на музея и от години са лишени от така необходимите им  лаборатории. Вече 16-та година най-големият извънстоличен музей, който е общински, очаква община Варна да предложи подходящ за..

публикувано на 18.10.24 в 14:31

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международната федерация на екслибрис обществата

Варна ще бъде домакин на 41-вия конгрес на Международна федерация на екслибрис обществата FISAE през 2026-а.  Организатор на събитието ще е Фондация за изкуство Йордан Петков.  В следващите две години президент е ръководителят на организацията-домакин. Така до провеждането на конгреса на  FISAE  през 2026-та година във Варна президент ще бъде..

публикувано на 18.10.24 в 14:09

Ентусиасти почистват Варна в неделя, организират безплатни тренировки на Трета буна

В неделя, 20 октомври, всеки, който забелязва място около себе си, което го дразни заради отпадъците, може да се включи в инициативата, организирана от група ентусиасти, за които спортът и екологията винаги вървят ръка за ръка. Те призовават всеки от нас да излезе в неделя, да вземе една торбичка или чувал, да сложи ръкавиците и да събере малко боклук...

публикувано на 18.10.24 в 10:55

Експерт: Възможно е поскъпване на шофьорския курс

Приетите още миналия месец нови промени в шофьорските курсове и дигитализацията в обучението и изпитите за книжка ще намалят драстично сивия сектор в бранша. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Промените обаче е възможно да доведат и до поскъпване на курса , каза още Георгиев,..

публикувано на 18.10.24 в 09:50