На предаването „Нощен хоризонт“ гостуват Марина Васильовска - веган, Александра Вали - вегетарианка и Петя Богданова – веган. Те са част от Българското вегетарианско общество.
Глобалните тенденции сочат, че вегетарианството във всякакви форми в момента е във възход, твърдят те. Веганството, вегетарианският режим като всеки хранителен режим може да крие опасности, но те са преодолими, смятат Марина, Александра и Петя. Трите се позовават на Американската асоциация по диететика, чието становище е, че при внимателно планиране, подобен режим на хранене може да бъде пълноценен за всички възрасти и начин на живот – включително за спортисти, бременни жени, деца.
Мотивите да станеш вегетарианец
Според Марина, Александра и Петя има хора, които са вегетарианци по етични причини – избор, воден от идеята, че няма нужда да се нараняват животни, за да се храним и обличаме с топли дрехи. Има други, които го правят заради здравето си, трети, защото им се налага - например заради алергии. Има и хора, които го правят по религиозни причини. При някои изборът е повлиян от екологични съображения, защото производството на животински храни има силно влияние върху климатичните промени.
В Индия вегетарианците са над 40%, в Германия са 10 на сто, а в Италия – 8, посочиха Марина, Александра и Петя. Исторически религията е в основата на вегетарианството. В християнството повече от две-трети от дните в годината са постни дни. „И това са пости, които повечето хора някога са спазвали“, припомнят те.
Диетолозите предупреждават за рискове
За д-р Емилия Дончева, диетолог в „Сити клиник“, вариант е храната от животински произход да се изключва в разтоварващ ден за детоксикация или за кратки периоди от време.
„Това е една огромна група храни от животински произход, които са основен източник на протеини. При здрави хора това би могло да се практикува, но за един по-кратък период. Един продължителен недоимък или недостатъчен внос на протеини от животински произход, въобще белтъчен глад, би довел до обостряне на много сериозни проблеми на целия метаболизъм и обмяната. Най-чувствителна на един продължителен глад за протеини (и то изключително)е нервната система, тя реагира първа.“
Във всички растителни храни има протеини, дори незаменимите аминокиселини присъстват в растителни видове и може да се предотврати недостига им, казват още трите дами - Марина, Александра и Петя, всяка от които има различно дълъг опит с вегетарианския хранителен режим. Те дават примери със здравословни проблеми, които се повлияват добре от вегетариански хранителен режим и подчертават, че много хронични страдания могат да бъдат облекчени с намаляване на приема на животински храни.
Цялото интервю слушайте в звуковия файл.Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..
Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...
В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..
Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..
Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА. Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..
С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...
Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг. Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..