Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж на президентските избори в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сегашният държавен глава на Румъния Клаус Йоханис и лидерът на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила ще се състезават на балотажа на президентските избори в Румъния на 24 ноември, сочат частичните резултати при преброяване на 99,1 на сто от бюлетините, цитирани от агенция Медиафакс.

Йоханис, който получава близо 37 процента подкрепа, заяви:

„Битката със социалдемократите не е приключила. Ще се срещнем отново след две седмици, като за следващия рунд искам да се обърна към тези, с които заедно протестирахме по улиците - излезте и гласувайте!“ 

„Ние показахме, че сме до румънците. Надяваме се, че през следващите две седмици ще са на наша страна, включително и тези, които днес бяха на друго мнение. Надявам се, че заедно ще спечелим изборите“, посочи Виорика Дънчила.

На трето място с около 13 процента се класира лидерът на третата парламентарна сила „Съюз за спасение на Румъния“ Дан Барна, а на четвърто - независимият кандидат Мирча Дякону с около 9 на сто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Румъния днес гласуват за президент

Румъния гласува днес на първи кръг за избор на президент през следващите пет години. 14 кандидати са се включили в надпреварата. Над 42% от румънците са упражнили правото си на вот до 18 ч. местно време по време на първия тур от..

обновено на 10.11.19 в 20:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авиоотряд 28 лети към Бейрут, за да прибере българите от Ливан

Авиоотряд 28 вече лети към Бейрут, за да евакуира българите от Ливан. Справка в сайта flightradar24.com показва, че правителственият самолет лети над територията на Турция към 14.00 часа. Преди час самолетът е излетял от София по направление Бейрут,..

публикувано на 30.09.24 в 14:08
Снимката е илюстративна.

РЗИ-Добрич: Водата в Каварна не е годна за пиене

Водата в Каварна не е годна за питейно-битови нужди, информират местните власти. Взетите проби от Регионалната здравна инспекция показват отклонение от нормите по микробиологични показатели. Изследването на водата, извършено от здравните власти на..

публикувано на 30.09.24 в 13:55

До два дни ВиК започва работата по колектора до двете кули, ще има реорганизация на движението?

До два дни започва работата по изграждането на едно от основните съоръжения от мащабния ВиК проект- канализационния колектор на входа на града. Това каза на пресконференция управителят на Вик - Варна Веселин Русев. Трасето на колектора засяга кръстовището..

публикувано на 30.09.24 в 13:23

Полиция отбива движението в центъра на Варна, трафикът е затруднен

Полиция отбива движението от бул. "Мария Луиза" към бул. "Владислав Варненчик".  Образувало се е голямо задръстване в центъра на Варна и района на Катедралния храм, трафикът е затруднен и по ул. "Братя Шкорпил" и "Ал. Рачински", защото шофьорите търсят..

публикувано на 30.09.24 в 12:27

Откриха новата учебна година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" (снимки)

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна откри новата учебна година.  На церемонията присъства служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който поздрави курсантите и студентите от учебното заведение. Министър..

публикувано на 30.09.24 в 12:00

По Ваш сигнал: Опасен завой между булевардите "Левски" и "Осми приморски полк"

Опасен е завоят на ъгъла на булевардите "Левски" и "Осми приморски полк" в района на спирка "Явор" във Варна, сигнализира в Радио Варна Снежана Димитрова. В пространството между две секции на светофара стават инциденти, а засилените коли от кв. "Виница"..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Пътят между Храброво и Овчага е отворен, обстановката в областта е нормална

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация-Варна, към сутрешните часове обстановката в областта е нормална.  Щетите, които бурният вятър и интензивните валежи причиниха, са предимно паднали клони и дървета. Паднали клони и..

публикувано на 30.09.24 в 10:42