Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Трявна през Мюнхен до Варна. Д. Дабков, архитект

3
Книга за арх. Дабко Дабков

Хубава ли е Варна - Безспорно е, че няма друг град в България, който по природна хубост да съперничи на Варна. Но хубостта на един град те се мери само по дарбите, с които го е ощастливила природата. Трябва още разумна и цялосходна групировка на кварталите; планомерна и удобна насока на главните съединителни улици с важните пунктове на града и лека връзка между тях и илиците в чисто жилищните части; умело приспособяване на сградите към терена и околността, за да изпъкват като саморасли на местата си...

Размислите за вида и организацията на модерна Варна в края на ХІХ и първата половина на ХХ в. са на арх. Дабко Дабков. Тях е избрал да бъдат отпечатани на корицата на най-новата книга за известния архитект изследователят на историята на Стара Варна и автор на предаването на Радио Варна „Архитектурата на Стара Варна“ Християн Облаков. Повече от десет години Облаков проучва творчеството на Дабков, а това е третата книга, посветена на, може би, най-варненския архитект.

Интервю на Светлана Вълкова с Християн Облаков.

Това е трета книга, която посвещаваш на Дабко Дабков. С какво се различава тя от предишните?

Основната причина е, че през изминалите години бяха намерени нови факти и то изключително интересни, значими, както за живота на архитекта, така и за неговата творческа дейност във Варна. Става въпрос за нови фотографии, нови документи, нови обекти, които той е проектирал и нещо много ценно - оригинални чертежи на арх. Дабков. Много исках в тази книга да покажа рисунъка на неговата ръка от преди сто, че и повече години. Това е неговата творческа мисъл, изпълнена на съответния терен и запазена на много места. И ето - до ден днешен имаме тези забележителни архитектурни паметници в централната градска част на Варна. Иначе животът му е изключително богат откъм факти и събития, така че винаги има още какво да се разкаже за архитект Дабков.

Каква е структурата на книгата „Д. Дабков АРХИТЕКТ“?

Този път аз, както и хората, които ми помагаха при подготовката на книгата – Димитър Трайчев и Миляна Стоилова, решихме да започнем с наследството на арх. Дабков, неговото творчество, което ни е завещал в наследство. Книгата представлява едно богато описание на част от сградите му във Варна. Нямаше как в това издание да намерят място всичките, тъй като те са над 300. Описание има за над 50 – т от тях. Те са в първата част на книгата, която не е никак малка – 250 страници. Втората част на изданието е посветена на биографията на арх. Дабков, която се надявам, че също ще бъде интересна на читателите.

Не мога да не отбележа изключителното оформление на книгата.

Това се дължи на труда на Миляна Стоилова и Димитър Трайчев. Изключително съм им благодарен за това, че имах честта да работя с тях!

Сигурно ти е било трудно да селектираш и да опишеш само тези 50-тина къщи, създадени от арх. Дабков? На какъв принцип ги определи?

Определено ми беше трудно! Не толкова емоционално подходих, колкото практично – да видя за кои от тях има повече архивна информация. Когато имаше, пък, свръхмного информация, трябваше отново да отпадне сградата, за да има място за повече обекти. Така ме посъветваха и Миляна Стоилова и Димитър Трайчев. Както се казва „рязахме на месо“. Въпреки това, не смятам че са малко историите на повече от 50-т сгради. Освен това ми се струва важно, че в това издание разглеждам и няколко сгради, проектирани от арх. Дабков извън Варна. /Б.ред. Павильонът на чучура в Трявна; Храм „Св. Иван Рилски“ в Търговище; Храм „Свето Благовещение“ в Провадия/.

Кои са сградите, за които си писал в книгата?

Ще започна с най-емблематичните – Аквариумът, това безспорно е символна сграда за град Варна; още – грандхотелите „Мусала“, и „Лондон“;  първият кинематограф във Варна – кинематограф „Ранков“, известен още като кино „Република“; Католическата църква „Св. Михаил“; Сиропиталището „Княгиня Надежда“ на ул. Кракра... Да не забравяме, че арх. Дабков работи и по завършването на фасадите на Драматичния театър във Варна,  на Икономическия университет. А тук пропускам множеството частни домове, които той е създал за известни варненци, както и частни вили, производствени сгради... От частните вили ще дам само едни пример – Буровата вила в Морската градина.  Наистина е огромно творчеството на архитекта!

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30