Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ханът и империята" с втора прожекция във Варна днес

Поради огромния зрителски интерес, на 5 февруари 2020 г.,  сряда,  от 18.00 ч. в зала „Европа“ на Фестивалния конгресен центървъв Варна  още веднъж ще бъде прожектиран новият филм на режисьора акад. Людмил Стайков „Ханът и империята“. Първата прожекция на 14 януари т. г. премина при изключителен интерес от страна на зрителите.

Филмът „Ханът и империята“, изграден върху оригинални кадри от суперпродукцията „Хан Аспарух“, е с нова драматургична  структура, събрана в 2 часа и 20 минути, в дигитален вариант, с 4 К изображение, със  звукови ефекти, представени в съраунд среда и  нова музика, написана специално за филма от едни от най-талантливите съвременни композитори – Стефан Димитров, Румен Бояджиев - син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов. Запазена е и изключително въздействащата оригинална музика на големия български композитор Симеон Пиронков. Музиката е записана с голям Симфоничен оркестър и хор под диригентството на Пламен Джуров. Кадрите от картината са възстановени по уникална технология, разработена и приложена от инж. Добромир Чочов, собственик и управител на „Доли медия студио“. Изображението отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие,  казва режисьорът на Людмил Стайков. Той ще присъства отново на прожекцията, заедно с една от изпълнителките на главните женски роли.

Прожекцията на днес във Варна  ще бъде второ публично показване на филма „Ханът и империята“, след две закрити прожекции в София – в Дома на киното и в БАН. Трилогията „Хан Аспарух“ - "Фанагория", "Преселението" и "Земя завинаги", появила се през 1981 г.,  бе с времетраене над шест часа. Тя спечели наградата на зрителите и "Златна роза" на Варненския кинофестивал и това обяснява избора за представянето му пред  пред широката публика именно в морската ни столица.

За филма във Варна с актьора, изиграл ролята на Хан Аспарух Стойко Пеев, разговаря Мариела Димитрова:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50