Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сушистът Борислав Неделин: Суровата риба задължително се яде с уасаби

Суши е традиционното японско ястие, чието име произлиза от су (ориз) и ши (оцет). 

Корените на първите опити за суши са преди повече от 5000 години някъде в дебрите на Китайската империя. Впоследствие преминава в ръцете на японски дзен будистки монаси, които откриват качествата и полезни свойства на листата нори. От там идва и всеобщото схващане, че суши е измислено в Япония. В съвременния си вариант суши е варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, заедно със сурова риба.

Сладко, солено, кисело, горчиво – това са основните вкусове, които усещат нашите рецептори. Но вече се знае, че имаме рецептори за още един вкус – Умами. Така го е нарекъл откривателят му, професорът Кикунае Икеда, в началото на XX век в Япония. В Европа се превежда като "приятен", а на български - "благ". Умами олицетворява нежния и приятен послевкус. 

Борислав Неделин изследва японската култура и конкретно тази храна от години наред. Неговата любов към суши и различните му интерпретации стартира още през 2006 г., от единствения суши бар във Варна, съществувал тогава. Преди това работи дълго време като барман в нощно заведение, но умората го кара да промени работната среда.

В първия суши ресторант във Варна в края на 2005 г. работят само с 5-6 продукта. От 2006 до 2007 г. Неделин работи там като сервитьор. Собственикът обаче вижда потенциал в него и започва да го обучава в тайните на суши. От 2006 до 2009 г. в менюто вече има японска пица, японски салати и супи. "Побачках стабилно, но собственикът реши, че трябва да ставам сушист - да сгъвам суши, да го моделирам, оформям и представям добре. На 20 юли 2010 г. отидох в суши академия "Осака"-Кеймбридж. Убедих се колко е важно да се срещаш с професионалисти, които да ти дадат правилната информация", спомня си Борислав Неделин.

По думите му, основното и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че суровата риба задължително трябва да се яде с уасаби. "То убива точно микробите - дори и най-свежата риба съдържа тези микроби", допълни Неделин.

Суши-етикетът също е нещо специфично. "Ако чинията е обща и вземате във вашата чинийка от общо плато - вземайте сушито с обратната страна на клечките - не откъм хранителната част", съветва Борислав Неделин. И допълва, че не е хубаво да се използва много соев сос.

Когато правим домашно суши, може да се окажем част от статистиката. 70 % от хората, които се потапят в това предизвикателство, не използват правилния оцет за суши. "Не трябва да се ползва обикновения оризов оцет от 2 %, нито пък концетрирания оризов оцет. Важно е той да е специален - точно за суши", каза още Борислав Неделин.

Оризът, който ползваме за суши, трябва да се измива много добре през цедка - поне 5-6 пъти. Оставя се да изсъхне, накисва се в топла вода и след 2 часа се вари на бавен огън и на леко отворен капак. Важна подробност е, че водата за 1 кг. ориз трябва да е точно 1,170 л. След като водата изври, се оставя да почине 40 минути и се миксира с оризовия оцет.

Повече за суши-културата чуйте в интервюто, което даде Борислав Неделин за предаването "Улица "Събота" по Радио Варна.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нели Петрова: Без промени в съдебната система, "войната по пътищата" няма да спре

Великденските празници отново поставиха на дневен ред темата за безопасността по пътищата на България. Въпреки многобройните анонси на властта, за мерките които ще бъдат предприети във връзка с очаквания масов трафик, статистиката на МВР отчете: за петте почивни дни, над 200 пияни шофьори в цяла Българи.  Съставени са 22 354 фиша /със  7354 повече..

публикувано на 27.04.25 в 09:11

Христо Рафаилов: До есента варненци ще могат да ползват новата билетна система

Очакванията на общинската администрация на Варна е новата билетна система да заработи до началото на есента на 2025-та година. Тази увереност изрази заместник- кметът по финанси Христо Рафаилов в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. По думите му възможно е до края на следващата седмица цялата процедура да бъде приключена до край и да..

публикувано на 26.04.25 в 14:24

Българка от Италия: От служба на папата си тръгваш обновен

Днес е третият ден от поклонението пред тленните останки на Папа Франциск в базиликата "Св. Петър“ в Рим. Предполага се, че интересът до края на поклонението в събота за погребението, ще надвиши предполагаемото присъствие на над 200 000 желаещи от цял свят. Префектът на Рим Ламберто Джанини каза, че се прави всичко възможно да се осигурят..

публикувано на 25.04.25 в 09:15

Офицер от борда на НИК 421: На Ливингстън всеки помага на всеки

До о. Ливнгстън и обратно – среща с оперативния офицер на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) капитан-лейтенант Траян Попов. Той е от Каварна, офицер от Военноморските сили на България и в момента служи във Военноморска база-Бургас. За него това е първо участие в мисията , по покана на..

публикувано на 24.04.25 в 08:05

Страшилищата от фолклора оживяват: Васил Попов с нов роман – "Лехуса"

Българският фолклор е неизчерпаем източник на мистични истории – мрачни, вълнуващи и често стряскащи. Писателят Васил Попов ги превръща в съвременна проза с атмосфера, напомняща най-добрите примери в жанра. По образование еколог, той е част от екипа на National Geographic в продължение на няколко години, където допринася със свои снимки към поредицата..

публикувано на 24.04.25 в 08:00

Dani Filth (CRADLE OF FILTH): Несъвършенствата от миналото са нещата, за които жадувате в бъдещето

Интервю с Dani Filth (CRADLE OF FILTH) CRADLE OF FILTH отдавна надскочиха клишираното определение „блек метъл“. Да, групата започна като типичен представител на блек метъла от 90-те, но бързо се преориентира, обогати звука, внесе страшно голямо стилово разнообразие в музиката си и днес е повече метъл отколкото блек. Може би екстремен метъл е..

публикувано на 24.04.25 в 05:25

Тенерифе - островът, който се трансформира и "изригва" с нови възможности

Тенерифе от място за масов евтин туризъм става една от най-желаните дестинации в Европа. И то не само защото е подходящ за почивка във всеки ден от годината. Според пътешественичката и маркетинг специалист Весела Василева островът в Атлантическия океан научава урока: "Бъди това, в което си най-добър!". И се приспособява. За авантюристите Тенерифе..

публикувано на 23.04.25 в 08:15