Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Идея за детски рожден ден в извънредно положение

Снимка: Ани Петрова

Да празнуваш рождения си ден, когато ставаш на шест, без игра с приятели и без гости, може да звучи тъжно, но - както с всичко друго - може да се намери решение! Дори е възможно "гостите" не само да ги има, но и да се забавляват заедно с рожденика.
Първа стъпка да организирате празника е да потърсите идеи. Второ: планирате.  И накрая: действате.

Идеята в случая е пижамено парти.

Предварително, в чат родителите са помолени да запишат посланията на децата си, които са облечени с пижами. При желание е включена и госпожата от детската градина.

Тортата се поръчва с доставка до дома. С подръчни материали се прави украса. Подаръците пък са малки лакомства.

Слагате на масата тортата със задължителния  фонтан, който после ще трябва да запалите, нареждате подаръците в средата на украсената стая и чакате рожденикът да се появи по пижама (действието се развива рано сутринта). След това изненадите започват една след друга. Освен това, тортата може да се яде и с пръст, което нарушение на правилата може да предизвика неописуема радост - все пак гостите, така или иначе, не са на една ръка разстояние, а тортата си остава цялата за рожденика и наобикалящите го по пижами.

А как звучи един подобен празничен ден чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31

Над 1000 посетители разгледаха и изпробваха симулаторите в Морско училище

 Над 1000 души от Североизточна България и Бургас посетиха Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна по време на Деня на отворените врати, за да разгледат базата и навигационните симулатори в учебното заведение. Габриела Славковска бе един от посетителите. Тя се готви да стане курсант. Още от сега тренира и учи. Смята, че няма мъжки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:08

“Зимна приказка” ще зарадва малките деца на 3 декември

Концерт-спектакълът “Зимна приказка” ще зарадва малките деца на 3 декември, неделя, от 11 часа във Фестивалния и конгресен център – Варна. В програмата ще участват талантливите ученици от музикалните и танцовите състави на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“. Водеща ще бъде позната на децата „госпожа Виола“. В нейната роля ще влезе Румяна..

публикувано на 01.12.23 в 15:53

В две балчишки села днес грейват светлините на коледните елхи

Празнично днес ще грейнат светлините на коледната елха в две балчишки села - Соколово и Оброчище, началото е 17.00 часа. В  Балчик  запалването на светлините на  Коледната елха ще бъде на 7 декември  от 17.00 ч. на пл. "21 септември", с участието на най-малките певци, танцьори и рецитатори от града. Кметство Кранево канят на празник на 10 декември ...

публикувано на 01.12.23 в 14:04

Още едно дете получи възможността да ходи чрез Българската Коледа

Ани Каменова е майка на Ана Симона Петрова, която е с диагноза Спина бифида. Ражда се с малоформация, след което родителите й рзбират за диагнозата. Направена е операция в София, след което се започват дълги рехабилитации преди да се случи чудото чрез Българската Коледа. Ана Симона вече е успешна ученичка, добре справяща се с предизвикателствата,..

публикувано на 01.12.23 в 11:26

АГ- болницата във Варна получи модерен кувьоз от "Българска Коледа"

Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение "Проф .д-р Димитър Стаматов" във Варна от много години получава подкрепа от инициативата "Българската Коледа". Традицията не е нарушена и през тази година. Здравното заведение получи апаратура за обгрижване на недоносени новородени деца.  Управителят на здравното..

публикувано на 01.12.23 в 10:33

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ. Единият е по сексуален път – при сексуален контакт без предпазни средства. Вторият е по кръвен път – при използване на..

публикувано на 01.12.23 в 07:53