Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върбови клонки за Цветница

Снимка: БГНЕС

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници, съобщава БГНЕС.

Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздават върба и цветя.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23%

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23% Регистрираните незаконни преминавания на границите на Европейския съюз са намалели с 23% до близо 80 000 души през първите пет месеца на 2024 г., сочат предварителните данни на Фронтекс. Най-голям е спадът по маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие, съответно със 71%..

публикувано на 16.06.24 в 11:37

Затворници от "Ислямска държава" взеха за заложници двама надзиратели в Ростов 

Двама надзиратели в руски затвор в Ростов са взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/, съобщиха държавните медии. Полицейски източник заяви, че сред нападателите има членове на терористичната групировка, които трябва да се явят пред съда по обвинения в тероризъм. Русия беше мишена на няколко нападения, за които..

публикувано на 16.06.24 в 11:36

Ледената пързалка във Варна се топи при високи градуси навън

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци, съобщава БНТ. Сигнал подават родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро? Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват,..

публикувано на 16.06.24 в 08:30
Шкорпиловци

Времето на 16 юни- слънчево и топло с леко заоблачаване следобед

Днес ще е слънчево, в следобедните часове с незначителни временни заоблачавания. Ще е почти тихо, по-късно следобед ще се появи слаб вятър от юг. Преобладаващи максимални температури от 26° до 31°, за Варна около 28°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 21°-23°.

публикувано на 16.06.24 в 08:18

Варненската състезателка Краснобаева спечели Гран При на Бърно

Титла за варненската състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева на Гран При Бърно. С индивидуалния многобой при жените стартира Гран При Бърно 2024. В Чехия, България е представена от националната състезателка Елвира Краснобаева. Силен многобой за възпитаничката на Светлана Юриевна и с общ актив от 135.800 (34.500 на обръч, 35.200 на..

публикувано на 15.06.24 в 21:15

Мъж намушка няколко души на футболно парти в Германия

Мъж нападна няколко души с хладно оръжие по време на частно парти за европейското първенство по футбол в малък град в северната част на Германия и рани сериозно трима от тях, предаде ДПА. Инцидентът е станал във Волмирщет, провинция Саксония-Анхалт. Прокуратурата в близкия по-голям град Магдебург съобщи, че нападателят първо намушкал с нож друг мъж на..

публикувано на 15.06.24 в 16:58