Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня.
По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:
Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.
Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.
Шведската кулинария е световноизвестна със своя бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер.
След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца.
И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.
В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.
Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:
Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.
След сигнал за забелязан черен леопард в района на село Караманите, община Вълчи дол, проведеното издирване не е открило следи от хищника. Това съобщи за Радио Варна Юзеир Рифатов, участник в издирвателните действия. По думите му, дронове и термокамери са обходили терен от около 700 декара, но не е засечено нито едно живо същество . Дори..
До 30 юли в Двореца в Балчик се провеждат Дни на италианската култура. Организатори са Държавен културен институт - културен център "Двореца" в Балчик и Консулският кореспондент на Италия във Варна, Международният артцентър "Антино" Рим в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София под патронажа на Министерството на..
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ учредява в края на септември свой международен фестивален форум. Първото издание на Международния черноморски театрален фестивал (МЧТФ) ще се проведе в морската столица от 24 до 28 септември. Фестивалният слоган „Театърът се вълнува“ търси асоциативно емоционален паралел между изкуството и морето...
Ще бъде ясно и слънчево, следобед на места ще се развива купеста облачност. Ще духа слаб вятър от южна четвърт, следобед временно ще се усили до умерен и ще се обърне по крайбрежието от югоизток, а в Дунавската равнина от запад. Минимални температури между 17° и 22°, максималните още ще се повишат спрямо предните дни и ще са от 34° до 39°, по..
За християните днес е един от големите летни празници.Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според народните..
Надеждата за шампион на България Димо Щерев е на 22 години от Пловдив. Известен е в дрон обществото под псевдонима BURKAN (@burkan_fpv). От 5 години се занимава с дрон рейсинг професионално. Запалил се е по дроновете чрез клипчета от you tube и покрай баща си, с когото са решили преди време да отремонтират стара нитро количка. За да..
За поредна година пилоти на дронове от целия свят ще демонстрират своите умения, като сред заявилите участие страни са България, Китай, Южна Корея, Франция, Латвия, Унгария, Гърция, Сърбя, Чехия, Казахстан, Турция, Естония и Алжир. Атрактивната надпревара със състезателни дронове е до неделя в зоната до игрищата в Аспаруховия парк. Кулминацията на..