Всички знаят що е то шведска маса, но не всички сме наясно какво представлява шведската кухня.
По този въпрос Ваня Славова разговаря с Росица Николова- варненка, пътешественик по душа, а по настоящ адрес: шведски жител:
Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.
Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.
Шведската кулинария е световноизвестна със своя бюфет от топли и студени ястия, или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер.
След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца.
И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или „Изкушението на Янсон” – ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit – дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.
В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе. По последни статистически данни 67% от шведското население, или 80% от възрастното население, пият кафе. Скандинавските страни консумират най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за един човек, а второто място е отредено на Швеция. Кафето е и в центъра на fika – четирите букви свещени за шведите, които буквално означават „пия кафе” с приятели, роднини и колеги. Всички служители в Швеция имат право на две фикапуази – преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста, по време на която хората не спят, а си почиват с приятни разговори, кафе и канелени кифлички.
Ще ви представим и кратко описание на някои от най-известните ястия, които определят облика на шведската кухня. Започваме с:
Lutsfisk– Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (най-често треска), която се кисне в разтвор на основа (натриева или калиева) по определен начин.
Първоначално неосолената риба се накисва в студена вода за пет или шест дни, като водата се сменя ежедневно. След това рибата се оставя да престои в разтвор на основа в студена вода за около два дни. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна. Когато третирането с основа приключи, pH и е около 11-12 – т.е. силно основно. За да може да се консумира, рибата се оставя да кисне за четири до шест дни в студена вода, като водата отново се сменя ежедневно. След края на това третиране, рибата е готова за готвене.
Варненският мотоклуб "Диви деца" отново организира благотворителен коледен обяд за възрастни и нуждаещи се. Мястото традиционно е клуб „Усмивка“ на бившата Цирковата площадка. Датата – 22 декември, тази неделя, а началото е от 11 часа. В момента рокерите събират трайни продукти , които ще бъдат разпределени между възрастните и нуждаещите се. Дори..
Корпоративният календар на Община Балчик за 2025, който ще стигне до приятели и учреждения в страната и чужбина, ще бъде кратка версия на излезлия по-рано тази година фотоалбум “Един век визуална история СТАРИЯТ БАЛЧИК 1850-1945”, II част от поредицата “Ценностите на Балчик”, издание на Исторически музей – Балчик (на български и английски..
На заключителна среща в град Варна бяха обявени резултатите от десетмесечна програма целяща да повиши осведомеността за темите, свързани с човешките права, ограничаването на дискриминацията, дезинформацията и изключването от живота на обществото на уязвими групи и потребители на социални услуги. Инициативата „По-активни и по-неуязвими“ на..
На 18 декември от 10.30 часа в Исторически музей - Балчик бе показан реализираният с финансовата подкрепа на Министерството на културата проект "Иновативен начин за представяне на храма на Понтийската майка на боговете – Кибела, Дионисополис. Виртуалната реалност като част от образвателните програми на Исторически музей – Балчик". Става..
България става част от поредно голямо световно турне на Роби Уилямс "Robbie Williams Live 2025". Суперзвездата ще изнесе концерт на стадион "Васил Левски" в София на 28 септември догодина, съобщиха организаторите от Fest Team. Продажбата на билети за стадионното шоу на "хулигана на британския поп" стартира ексклузивно за членовете Fest Club в..
Мартина Костелянчик и Симона Георгиева са сред 30 от най-успешните млади хора на България в престижната класация на Forbes в селекцията „30 под 30“. Мартина е от Варна, а Симона – от Кричим. Мартина е режисьор и продуцент, а Симона – оператор, режисьор и монтажист. Запознават се като студенти в Нов български университет и преди година създават..
Неплануваните събития може да нарушат нашето ежедневие и да предизвикат стрес и финансови затруднения. Важно е да бъдем подготвени и да разполагаме със стратегии за защита, за да си осигурим спокойствие и стабилност. Предимствата на застраховката като основен инструмент за сигурност Застраховката е един от..