Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Дракова: Правилното дишане нямалява тревожността на ума

Думата “Йога“ е санскритски термин, който идва от коренът “YUJ“ и означава „съюз, свързване, обединяване“. Йога е начин на живот, който контролира ума и тялото и улеснява съюза между физически, умствени и духовни ползи. Йога е систематизирана от Maharishi Patanjali в първото систематично представяне на Йога , наречено Yoga Sutrа.
Има няколко различни вида Йога : Раджа Йога,Хатха Йога, Карма Йога, Крия йога, Бхакти Йога, Тантра Йога, Кундалини Йога, Мантра Йога, Джнана Йога, Нада Йога, Янтра Йога.

Йога не изисква от вас да се отвърнете от живота; тя изисква да одухотворите живота. Стъпка по стъпка йога носи физическо и духовно развитие. А накрая, йога дава възможност на последователя да достигна щастлив съюз с върховното същество. Тя става състояние наречено nirvikalpa samadhi (реализиране на Абсолюта).

Йога е наука, която ни дава методология за премахване на дефектите и слабостите и за достигане състояние на съвършенство, свобода и свръхсъзнателно благоденствие. Състояние, което е съюз с Абсолюта.

Йога дава възможност последователите й да достигнат съвършен контрол над физическото тяло, ума и сетивата.

Ирина Дракова практикува йога от двайсетина години. Тя е и инструктор, в йога средите е известна с името Рени.
Репортерът ни Ваня Славова я попита как започва всичко.
Просто отидох на една йога практика, което всъщност не беше съвсем чиста йога, а по-скоро модерна, с много натоварване. Аз си я харесах обаче, съотвено започнах да чета, да практикувам. Когато интересът прерасна от хоби в професия, започнах да се обучавам и да се сертифицирам. И така все по-дълбоко навлизах в материята и се влюбвах в йогата.
Аз помня едно твое ходене в Индия с цел квалификация. Какво ти даде Индия, която е известна като страната на йогите?
Индия е страна на противоположностите, на големите контрасти, всичко е различно: миризмите, цветовете, усещанията, впечатленията. Потапяш се в едно различно море. Срещнах се с невероятни хора от цял свят, с невероятни учители... Много неща ми даде Индия. С някои от хората постигнахме големи приятелства. 

За всичко това и на какво учи йога, чуйте в прикачения звуков файл:

Дишането при йогите е от особена важност. Те знаят най-добре как да използват енергията от различните дихателни практики.

Чуйте още за вариантите на дишане и как дишането рефлектира върху мозъка:


Пробавайте да направите тези дихателни упражнения, за да си почине умът Ви, да разтоварите стреса и напрежението.
Най-добре е да дишате дълбоко сред чиста природа.
 В големите градове енергията е на ниско ниво. Отидете някъде, където въздухът е кристален, усетете природата и се почуваствайте добре със себе си: комфортно телесно и душевно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37