Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кандидатите след 7 клас за професия "Танцьор" в СУХНИ "К. Преславски" с изпит за танцови и музикални умения и физическа дееспособност

| обновено на 16.06.20 в 09:01
Емил Груев, директор на СУХНИ "К. Преславски" - Варна
Снимка: Радио Варна

Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУХНИ) "Константин Преславски" във Варна и тази година приема ученици след 7 клас както в профилирани, така и в професионални паралелки. 

"Профилите традиционно са "Хуманитарни науки", "Обществени науки", "Изобразително изкуство" и "Музика". Във всеки от тях има паралелки с различни профилиращи предмети - например в "Обществени науки" има една паралелка "История" с английски език и втора - "География" с немски език. Повечето паралелки са STEM и учениците имат още два профилиращи предмета - "Математика" и "Информационни технологии", освен останалите и изучават интензивно чужд език." - разказва директорът, Емил Груев. С приема в STEM паралелки гимназията поема предизвикателството да реализира иновативни интердисциплинарни учебни концепции в областта на хуманитаристиката, науката, технологиите и комуникациите, а учебните планове са част от Иновативния проект на училището.

Три са специалностите, по които се обучават учениците в 2 професионални паралелки в гимназията - "Съдебна администрация", "Български танци" и "Модерен танц". "Мисля, че сме единственото училище в България, в което има паралелка, в която са комбинирани двете направления в танцовото изкуство, и това се оказа, че работи много добре, защото и интересите на учениците се допълват по този начин. Доколкото знам, всъщност, сме единствените със специалност "Модерен танц" в професионална паралелка в страната" - коментира Емил Груев за Радио Варна. - "Има конкуренция, кандидатите за новия прием вече са повече от максималния брой - 26 в паралелка, така че изпитите ще са оспорвани. Тази година отново ще приемем 13 ученици с "Модерен танц" и 13 с "Български танци", които ще придобият в края на обучението си трета квалификационна степен по професия "Танцьор". Различното е, че за първи път за професионалната паралелка ще проведем изпит за проверка на музикалните и танцови умения и физическата дееспособност. Изпитът е на 24 юни т.г. и в момента прецизираме изпитните материали. Важно е за тази професия, освен да имат интерес и способности, учениците да са в добро здраве и физическа форма, защото те са много натоварени - освен часовете по хореография, имат допълнителни часове за работа в ансамбъл и пр. Това са много, много часове физическо натоварване. Разбира се, това се отблагодарява с една красива осанка, самочувствие - тези деца се отличават наистина."

Наред с овладяването на танцово-сценичните умения, учениците, избрали професия "Танцьор", получават и пълната общообразователна подготовка по учебния материал от осми до дванадесети клас. Това се отнася в пълна степен и за учениците от втората професионална паралелка в гимназията, които се обучават по специалност "Съдебна администрация" и придобиват трета квалификационна степен по професията "Съдебен сътрудник".

Повече за приема след 7 клас в Хуманитарната гимназия във Варна, чуйте в интервюто с Емил Груев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58