Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите след 7 клас за професия "Танцьор" в СУХНИ "К. Преславски" с изпит за танцови и музикални умения и физическа дееспособност

| обновено на 16.06.20 в 09:01
Емил Груев, директор на СУХНИ "К. Преславски" - Варна
Снимка: Радио Варна

Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУХНИ) "Константин Преславски" във Варна и тази година приема ученици след 7 клас както в профилирани, така и в професионални паралелки. 

"Профилите традиционно са "Хуманитарни науки", "Обществени науки", "Изобразително изкуство" и "Музика". Във всеки от тях има паралелки с различни профилиращи предмети - например в "Обществени науки" има една паралелка "История" с английски език и втора - "География" с немски език. Повечето паралелки са STEM и учениците имат още два профилиращи предмета - "Математика" и "Информационни технологии", освен останалите и изучават интензивно чужд език." - разказва директорът, Емил Груев. С приема в STEM паралелки гимназията поема предизвикателството да реализира иновативни интердисциплинарни учебни концепции в областта на хуманитаристиката, науката, технологиите и комуникациите, а учебните планове са част от Иновативния проект на училището.

Три са специалностите, по които се обучават учениците в 2 професионални паралелки в гимназията - "Съдебна администрация", "Български танци" и "Модерен танц". "Мисля, че сме единственото училище в България, в което има паралелка, в която са комбинирани двете направления в танцовото изкуство, и това се оказа, че работи много добре, защото и интересите на учениците се допълват по този начин. Доколкото знам, всъщност, сме единствените със специалност "Модерен танц" в професионална паралелка в страната" - коментира Емил Груев за Радио Варна. - "Има конкуренция, кандидатите за новия прием вече са повече от максималния брой - 26 в паралелка, така че изпитите ще са оспорвани. Тази година отново ще приемем 13 ученици с "Модерен танц" и 13 с "Български танци", които ще придобият в края на обучението си трета квалификационна степен по професия "Танцьор". Различното е, че за първи път за професионалната паралелка ще проведем изпит за проверка на музикалните и танцови умения и физическата дееспособност. Изпитът е на 24 юни т.г. и в момента прецизираме изпитните материали. Важно е за тази професия, освен да имат интерес и способности, учениците да са в добро здраве и физическа форма, защото те са много натоварени - освен часовете по хореография, имат допълнителни часове за работа в ансамбъл и пр. Това са много, много часове физическо натоварване. Разбира се, това се отблагодарява с една красива осанка, самочувствие - тези деца се отличават наистина."

Наред с овладяването на танцово-сценичните умения, учениците, избрали професия "Танцьор", получават и пълната общообразователна подготовка по учебния материал от осми до дванадесети клас. Това се отнася в пълна степен и за учениците от втората професионална паралелка в гимназията, които се обучават по специалност "Съдебна администрация" и придобиват трета квалификационна степен по професията "Съдебен сътрудник".

Повече за приема след 7 клас в Хуманитарната гимназия във Варна, чуйте в интервюто с Емил Груев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15