Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев: Варна се превърна в нашето най-любимо място, където свирим

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени откриха летния сезон на концертите си във Варна. Те гостуваха в едно от плажните заведения на Алея 1. Това обаче няма да е единственото им участие за сезона в морската столица. Групата е замислила голям концерт на 31 юли в Летния театър.

Тази година актъорът, композитор и певец Стефан Вълдобрев отбеляза своя 50 годишен юбилей и издаде книга, посветена на песните озаглавена „Книга за песните“.

Олга Добрева успя да разговаря с артиста минути преди концерта в морската столица.

Последните три, четири лета всяко лято идваме между 10 и 15 пъти, винаги е пълно с хора, винаги са много емоционални и изведнъж Варна се превърна в нашето най-любимо място, където да свирим и това, че започваме сезона точно от тук не е случайно.

Къде планирате да изнасяте концерти това лято и ще дойдете ли пак във Варна?

Тази година думата планиране е забранена,така че ние нищо не планираме. Аз и преди да беше забранена пак не планирах нищо имах намерения, ако се случат съм доволен, ако не всичко е наред. Имаме намерения за един голям концерт в София, традиционния в края на щюли за два в Бургас. Представям книгата на много места, това ще бъде фокуса ми тази година.

Във Варна ще я представите ли?

Нямам специална покана да я представя във Варна, чакам от издателството да решат кога и къде, но пък имаме намерения за голям втори концерт в Летния театър. Тогава вече ще имаме и специални гости, още от миналата година си бяхме планирали да ни подгряват една млада група „Керана и космонавтите“ и те ще бъдат с нас.

Дълго ли подговяхте вашата книга (Книга за песните), има голям интерес към нея, моите наблюдения са такива?

И моите наблюдения са такива, което много ме радва. Обикновено, когато имам някакъв проект, някаква идея, било то песен или сценарий или текст или стихотворение, то седи и си отлежава. Постоянно си седи и си отлежава всеки ден се появява, оформя се, виждам структурата му лека-полека и най-накрая вече наближава крайния срок и аз си сядам на задника и го свършвам. С тази книга това се случи преди три години, когато се зароди тази идея и формата й набъбваше през това време. Промени се доста и най-много се промени буквално последните два месеца по време на карантината, защото тогава вече аз си казах, че може би е добре да вкарам и доста по-лични неща, да го свържа с моя юбилей, да разкрия много повече, отколкото досега съм си позволявал и то не самоцелно, а защото има смисъл, заради песните. В тази книга главният герой са песните и аз си казах, че те заслужават всички истории, свързани с тях да бъдат разкрити, защото са важни и добри или лоши са повлияли по някакъв начин.

Много ми хареса, когато прочетох в Предговора, че песните, които създавате са за един определен човек и за миг от неговия живот, че сте стигнали до този извод. Дълго ли Ви трябваше да стигнете до този извод?

Много дълго. В началото Слава Богу, всички сме много намахани и морето ни е до колене и Света се върти около нас и това страшно помага, разбира се с възпитание и деликатност, не урболешката, да караш напред, да постигаш някакви неща, да правиш грешки, дори и леко да будиш насмешка дори, но въпреки това, ако ти си посветен в работата си, всеки вижда, че ти го правиш от добро сърце. След това минаваш през всичките задължителни огромни мечти: да покориш Холивуд, да подпишеш с най-голямата компания, да имаш най-голямата ротация в МТВ, да направиш най-големите концерти в Световната история на най-големите стадиони, задължително на Уембли, разбира се, минимум, в най-лошия случай на Националния стадион и лека-полека стигаш до този момент, в който аз стигнах преди 4-5 години, когато излезе албумът 10 ½ и когато започнах срещите с хилядите хора. Стигаш до този момент, когато си даваш сметка, че всъщност песните се пишат не за големите стадиони, не за МТВ, не за компаните, а само за един определен човек от тази публика, на който по някакъв начин ще въздействаш, ще го разчълнуваш, ще промениш живота му и ще бъдете заедно за 3 минути.

Имате ли намерение да издадатете нов албум с Обичайните заподозрени?

Аз имам намерение отр преди 4 години още, като излезе предишния албум, обаче започна това с книгата и това ми беше желязно оправдание. Колегите са безкрайно възпитани и търпеливи и ме изтърпяха 3 години, сега обаче нямам никакво оправдание, така че е време. Междувременно ние направихме една нова песен, коледната песен „Лепило за брада“ като сингъл и тя си беше доста ок, но за цял албум, може би сега е времето.

Предполагам, че един творец си обича всяка рожба, всяка песен, но имате ли си любима или някоя, която бележи обрат във Вашия живот?

Всички са ми любими и най-популярните и най-непопулярните, обаче между всички тях има десетина, които са били като крайъгълни камъни по пътя ми и мога да ги отбележа. Първата песен, която звуча в национален ефир на Националното радио, още бях на 22 години, тя се казваше Май, включих я в първия си албум. Първата песен, включена в албум се казваше Кино, в един общ албум на студенсткото предаване Ку-Ку. След това се появи Обичам те, мила, която ни направи популярни с Камен и с Мая, след това направих един много рязък завой и се върнах към себе си с песента Рай, веднага след нея дойде песента Едно, после песента Към. След това се появи първият български саундтрак за филми, за който аз писах музиката, от там е песента Аз ли съм или не съм. Имах 6 годишна пауза и се появи песента Фойерверк, също знакова песен, Фойерверк много я обичам, после Бряг с цвят най-зелен от филма: „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, след това отново пауза и завръщане с Холивуд.

Като стана дума за Холивуд, в книгата Ви прочетох, че можем да възприемаме и Холивуд като метафора, Вие смятате ли , че сте постигнал Вашия Холивуд?

Хубав въпрос. Холивуд може да не е точно в Лос Анджелис. Нашият си Холливуд е не по-малко значим, който всеки от нас постига тук. Не знам дали съм го постигнал, но някак си ми е хубаво, че съм тук и с всички тези хора наоколо и точно в тази среда и в тази красива природа.

Много неща сте свършили за последните 50 години, какво си пожелавате за следващите 50?

Да имам вдъхновение и нещо да ме провокира, защото тези неща, които съм ги свършил са били плод на вдъхновение много и на някаква мотивация, иска ми се светът отново да е едно спокойно място и да предизвика положителни емоции, защото аз само така мога да работя.

Цялото интервю на Олга Добрева със Стефан Вълдобрев чуйте в прикачения звуков файл по-горе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров,  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20