Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за вярата, за храма на село, за ентусиазма и доброволния труд

| обновено на 09.07.20 в 18:20
7
Храмът "Света троица" в село Чайка, Провадийско
Снимка: из профила на храма

Възстановяват  храма „Св. Троица” в провадийското село Чайка.

В него участват буквално всички жители на  селото, но също така и мюсюлманите от околните села.

   Църквата е архитектурен шедьовър. Построена през 1932/33 г. и е трикорабна, нещо изключително рядко срещано по селата. Освен нея в България има запазени само още две такива – в Провадия и в близкото до с. Чайка село Бозвелийско. Всеки път, когато мине архитект през селото, моли да спрем и да огледа храма, разказва за Радио Варна Мариана Георгиева, един от тримата основни инициатори, които стоят зад кампанията за запазването на църквата.

За нас, казва тя – църквата е нещо родно, част от миналото ни, от детството, за архитектите тя е впечатляващ образец. Заради обезлюдяването на с. Чайка обаче, храмът е изоставен повече от 20 години. Днес там ходи по празници отец Янко от Провадия.

Най-спешната част от ремонта е за покрива и кубетата. Нужната сума е 42 хил. лв.

Още за уникалния храм в провадийското с. Чайка и кампанията за спасяването му,  зад която стоят християни и мюсюлмани, разказва един от инициаторите – Мариана Георгиева.

В реставрацията и възстановяването на уникалната църква в  село Чайка „Св. Троица” се включват всички жители на селото – с труд, с материали или с пари. С доброволен безплатен труд участват и мюсюлмани от Провадия и околните села.  На Мариана помагат  още двама ентусиасти Руслав Вълчев и Костадин Костадинов. Много техни приятели даряват суми за материали.








Големите пари се събират обаче за покрива.

Църквата се нуждае от тотален ремонт, най-вече покрива. Когато вали, водата се стича вътре.


Часто от иконите са съсипани от влагата, голяма част са съсипани завинаги, някои ще бъдат реставрирани.  Иконописецът е бил любител, работил е с яйчени бои, светците не са мъченици, а изглеждат като живи, разказва Мариана Куртева.

Открити и запазени са  старите църковни книги.  В тях са описани даренията, хората по имена, като много са от чисто  турски села.


В църквата сега не се служи, но в нея още свети полилей, подарен от Тодор Живков. Въстановени са балкона, дюшемето, пейки и великолепната входна врата.

Още информация как може да помогнете при желание, както и подробен отчет за това как вървят ремонтните работи на доброволците от с. Чайка и мюсюлманите от околните села, може да видите и проследите на facebook страницата Храм Св. Троица.

Снимките от етапите на възстановяване на църквата са с наслов: " Много работа ни чака!"

Банковата сметка също може да намерите там :

Номерът на сметката за дарения е в БАНКА ДСК

BG68STSA93000027127535

Храм СВЕТА ТРОИЦА

С.Чайка Обл.Варна






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40

Джоан К. Ролинг с коледна книга за Хари Потър

Джоан К. Роулинг ще пусне на пазара нова книга с разказ за първата Коледа на Хари Потър в Хогуортс.  Изданието е илюстрирано от Зии Гао.  Това е 12-ата глава от "Хари Потър и Философския камък".  Книгата излиза на български език едновременно със световната премиера на изданието. 

публикувано на 02.10.24 в 08:30

Над 3000 лева събраха от благотворителен търг на картини за пострадалите в село Воден

Над 3000 лева са събрани по време на благотворителен търг на картини от известни български художници, предоставени на преференциални цени от Галерия 33 на регионалната организация на евреите във Варна за хората от село Воден, пострадали от пожар. Това съобщи Олег Калдерон, председател на организацията. Срокът за търга е удължен до утре включително,..

публикувано на 01.10.24 в 17:30

Мият прозорците на трамваите в София с ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката, предаде БНР. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Месец на дарителите" този октомври във варненския зоопарк

Варненският зоопарк обявява месец октомври за „Месец на дарителите“. Откриването на събитието ще бъде на 25 октомври от 10 часа на територията на зоопарка. Искаме през този месец да покажем колко оценяваме помощта на дарителите и тяхната ангажираност, съобщават от екипа на общинското предприятие, което стопанисва зоопарка. Оттам уточняват, че се..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Музикалната програма откри народен хор

Международен ден на възрастните хора отбелязаха с музика в балчишкото село Оброчище

По случай 1 октомври – Международен ден на възрастните хора, в село Оброчище се проведе събор на пенсионерите от община Балчик. За 18-и пореден път хората от третата възраст се събраха в религиозната местност Текето на тази дата, за да се поздравят с празника и дадат кураж и на по-младите, че годините имат своята красота. Наред с музикалните..

публикувано на 01.10.24 в 13:04

С концерт Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора

Община Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, с безплатен празничен концерт. Той ще се проведе от 15:00 ч. в зала „Пленарна“ на Общината. Темата на тазгодишното честване е „Нашето място“, с което се отдава почит и признание за безценния принос на възрастните хора към обществото. Гости на събитието ще бъдат Снежана..

публикувано на 01.10.24 в 09:24