Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Балабанов: "Цените на общинските имоти са пазарни, никой от опозицията не възрази, а гласуваха "въздържал се"

Процесът с разпоредителните сделки е дългогодишен, а анализа на имотния пазар показва, че цените във Варна не са се понижили, напротив, търсенето е нараснало, спадът е в предлагането. Така коментира за Радио Варна одобряването на 19 разпоредителни сделки с общински терени на последната сесия, председателя на Общински съвет Варна Тодор Балабанов. По повод критиките от съветниците от "Да, България" той заяви, че по време на сесията никой не е възразил срещу цените, а е гласувано с "въздържал се". През годините много от общинските имоти са продадени за жълти стотинки, за пример ще дам ресторант "Димят"- 3 дка земя със 700 кв. м сграда. Недопустимо е, че този имот е продаден за 124 хиляди долара. Преди две години частен съдебен изпълнител след пореден търг продаде хотел под пазарната му цена за 10 милиона лева и това не бива да бъде забравяно."- каза още Балабанов

На въпрос, дали облекченията за бизнеса и хората са достатъчни, във връзка с икономическата криза породена от пандемията, Балабанов каза, че орязвайки един път приходната част на бюджета и повишавайки разходната част няма как да бъде балансиран. "Мерките никога не са достатъчни, но не ми е ясно как от една страна опозицията иска да има повече средства и помощи за населението и бизнеса, а от друга искат да бъдат стопирани сделките с имоти, като по този начин ще бъде ощетена приходната част от бюджета"

Защо не се налага актуализация на бюджета?

- Към настоящия момент предварителните данни показват, че такава не е необходима, защото успяваме да наваксаме в достатъчна степен приходната част за сметка на разходната. Актуализация ще има вероятно на един по късен етап както има всяка година и това не е нещо необикновено и страшно както се опитват да го представят нашите опоненти.

За предаването „Позиция” Тодор Балабанов изрази несъгласие с твърденията, че общинският превозвач „Градски транспорт” ЕАД е в тежко състояние, тъй като от 2002-ра година дружеството винаги е на загуба, но продължава да изпълнява своите функции при повишаване на качеството на услугата. той каза, че предстои процедура за избор на изпълнител за 60 нови електробуса който ще обнови изцяло автобусния парк на фирмата.

Всички проекти които са заложени в капиталовата програма към настоящия момент се изпълняват. Според мен няма и да се наложи да бъдат спирани проекти. Разбира се има достатъчно време до края на годината, ще преценяваме ако се промени ситуацията и ще се взимат съответните решения. Но и в най- тежките месеци на карантина проектите не спряха, а се работеше по тях.

За протестите: "Не мисля, че нещо зависи от местната власт, така че, ще оставя до тук коментара по темата, но една оставка на правителството ще блокира работата на държавните органи което ще рефлектира и върху нас."

(Цялото интервю може да чуете в звуковия файл)





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15