Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои най-зрелищният звездопад

| обновено на 11.08.20 в 17:20

От тази нощ до 13 август предстои пикът на метеоритният поток „Персеиди“. Жителите на Северното полукълбо ще могат да наблюдават ярък звездопад.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци благодарение на яркостта и скоростта на „падащите звезди“, се виждат около 100 метеора на час.

Тази година се очакват около 70 до 80 метеорита в час.

Условията за наблюдение обаче няма да бъдат особено благоприятни заради почти пълната луна, която е във фаза трета четвърт.

Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей.

Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многобройните й преминавания през вътрешната част на Слънчевата система.

Падащите звезди от метеорния поток Персеиди могат да се наблюдават от края на юли до около 20 август, но следващите две нощи ще имаме най-голяма активност.

Звездният дъжд може да се наблюдава с просто око.

 Астрономите предупреждават, че биноклите може да помогнат, но също така ще ограничат обзора до по-малка част от небето.

Родоначалник на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл. Всяка година през август Земята пресича този рой малки прашинки. В зависимост от химичния си състав метеорите изгарят в атмосферата с различен цвят, но специално Персеидите са синкаво-бели, по-рядко жълтеникави. Частиците изгарят на около 100 километра над земната повърхност. Те се движат със скорост между 30 и 70 км. в секунда, като Персеидите са сред най-бързите метеори, движещи се с около 60 км. в секунда. Влетяла в атмосферата, такава частица става видима само за части от секундата.

Според старинните поверия метеоритният дъжд носи щастие и късмет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 ученици са отличени в конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата"

15 ученици на възраст от 9 до 16 години бяха отличени в конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата". Той се проведе в сградата на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна.  В конкурса участваха 229 рисунки от различни учебни заведения в областта.  Творбите на отличените участници са изпратени за..

публикувано на 05.06.24 в 10:18

Отбелязваме Световния ден на околната среда

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Денят се чества от 1973 г. след приета  резолюция A/RES/2994 (XXVII) на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972  г.  Тази година се навършват 51 години от Конференцията на ООН за жизнената среда на човека, проведена през 1972 г. Събитието се счита за първата международна среща по въпросите с..

публикувано на 05.06.24 в 08:35

Повече доволни, но и немалко недоволни са гражданите от ремонта на ул. "Петър Попов" във Варна

Финални дейности по ремонта в района на ул. „Петър Попов“ до Варненския свободен университет установи наша репортерска проверка. Голяма част от пътя е асфалтиран, предстои полагането на втори слой. Работи се и по направата на тротоарите, които преди това липсваха в тази част на местността Ален мак.  Недоволни граждани има спрямо изграждането на..

публикувано на 05.06.24 в 08:25

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал след подаден сигнал. Задействани са Службата по противопожарна безопасност и защита на населението и екипа на Приюта за безстопанствени животни в с. Каменар. На мястото, за да помогнат, са се отзовали доброволци, както и граждани, разхождали се в този момент в Морската градина, съобщават от общинската..

публикувано на 04.06.24 в 17:17

"Книги за смет“ гостува във Варна на 8 юни

Кампанията "Книги за смет" гостува във Варна на 8 юни. Тя ще се проведе от 10 до 13 часа на паркинга на хипермаркет на улица "Девня"24 . На следващия ден безплатна книга срещу килограм пластмаса ще могат да получат шуменци.  Тази година „Книги за смет“ има нова кампания - колекционерска поредица, посветена на кирилицата – „Буквите, които ни..

публикувано на 04.06.24 в 15:25

Започна записването за безплатно плуване за деца във Варна (ГРАФИК)

От днес, 4 юни, започна записването по общинска програма за безплатно начално обучение по плуване за деца от 6-8 години. Тренировките ще се проведат на плувен комплекс „Приморски“ в периода от 24 юни до 20 юли. Обучението е организирано на сесии, провежда се от квалифицирани треньори, осигурени от спортните клубове. Програмата се финансира от..

публикувано на 04.06.24 в 12:38
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

94 години от рождението на капитан Георги Георгиев

На 4 юни отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от..

публикувано на 04.06.24 в 08:42