Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Тошево почете паметта на двама летци, спасили стотици от сигурна смърт

Летците, спасили стотици жители на Генерал Тошево, бяха почетени днес пред паметника „Крилото“.

По време на събитието кметът на общината разказа за драматичната ситуация в небето, която все още често изниква в паметта на много наши съграждани, определяйки я като върховна саможертва от страна на двамата асове – кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев.

Информира кореспондентът Мая Щърбанова

На 27 август преди 34 години военните летци се разбиват със самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, извеждат авариралата машина извън пределите на града и загиват, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево.

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и двамата му заместници – Деян Димитров и Румен Мунтянов, служители на Общинска администрация, граждани и деца от ЛА „Патиланци“ се поклониха пред героизма на двамата летци пред паметника „Крилото“ в края на Генерал Тошево.

Паметникът е издигнат през 1996 година, а през 2 000 двамата летци са удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отмениха влаковете от Варна за Суворово заради дерайлирал влак

Товарен влак на частен превозвач е дерайлирал на гара Девня. Инцидентът е предизвикал отмяна на влаковете от Варна за Суворово, предаде БНТ.  Закъснение от 67 минути за влака от Суворово за Варна е отчетено  в разписанието на жп гара Варна. По разписание влакът трябва да пристигне в 15.07 часа във Варна.  Пътниците се извозват с автобус. (АВТ..

публикувано на 05.06.24 в 14:16
Снимката е илюстративна.

Дискутират публично прокарването на улици и канализация около Франгата

Oрганизират публична дискусия относно предстоящото изграждане на улици, водоснабдяване, канализация и улично осветление в СО "Телевизионна кула“. Срещата ще се проведе на 11 юни от 18:30 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. На нея ще бъде обсъден обхват за проектиране на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване) по Плана..

публикувано на 05.06.24 в 13:27

Минералната вода от новата чешма до бившия дом "Младост" още не е годна за пиене (СНИМКИ)

Минералната вода от новоизградената чешма, изместена на метри от съборения Дом "Младост", все още не е годна за пиене. Предстои да бъде извършена профилактика и дезинфекция на сондажа, се посочва в предупредителна бележка. Припомняме, новата обществена чешма бе официално открита на 3 юни. Кметът на Варна тогава отбеляза, че о т Регионалната здравна..

публикувано на 05.06.24 в 13:12

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана в авренското село Садово

Криминалисти от Областната дирекция на МВР във Варна разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана.  Иззети са 80 конопени растения и около 20 кг. суха, зелена тревиста маса. За срок до 24 часа е задържан 46-годишен мъж.  Специализираната полицейска операция беше проведена рано тази сутрин от служители на ОДМВР-Варна. Полицейските екипи предприели..

публикувано на 05.06.24 в 12:27
Владимир Малинов

Енергийният министър: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Министърът на енергетиката в служебното правителство Владимир Малинов, който участва в Международната конференция "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства.  Той допълни, че диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок..

публикувано на 05.06.24 в 11:07

126 свободни места в детските градини във Варна след първо класиране

126 са свободните места в първа група в детските градини във Варна след първо класиране. Това показват резултатите от приема в общинските детски градини и подготвителни групи в училищата. За първа възрастова група са приети 2 104 деца. 84% от тях са класирани по първо желание, 10% по второ и 6 на сто - по трето и следващо желание. За яслена група в..

публикувано на 05.06.24 в 11:03

Протест срещу убийствата по пътищата във Варна на 8 юни

Национален протест срещу убийствата по пътищата на България организират от Асоциация "Ангели на пътя".  Той ще се проведе в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора, съобщават организаторите.  Протестът във Варна е планиран за 8 юни, събота, от 12 часа, пред Съдебната палата на площад "Независимост".  „Надявам се, че гражданите на град Варна ще..

публикувано на 05.06.24 в 11:00