Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава да карантинират заради Covid-19 дете в яслена възраст?

2
Снимка: novini.bg

Какво означава да карантинират заради КОВИД -19 дете в яслена възраст? Какви са ангажиментите на родителите при принудителен престой вкъщи и кой носи наказателна отговорност, ако не се спазват предписанията на здравните власти? 
Разказ на Мартин Николов от първо лице:
"Миналата седмица цяла варненска яслена група беше поставена под карантина, заради контакт със служител с Covid -19. В това число и дъщеря ми, която след ден ще стане на година и шест месеца. На всички деца бяха направени PCR тестове. Когато екипът на Регионалната здравна инспекция във Варна взе пробите, обясни, че резултатите ще бъдат изпратени на личния лекар на детето около обяд на следващия ден. Успокоявах се, че дъщеря ми не проявява никакви признаци, че е болна. На следващия ден, след 12 часа звъннах на личния лекар, за да разбера резултата от PCR теста. Защото последиците при положителен и отрицателен тест са различни. При отрицателен само детето е под карантина. При положителен – цялото семейство. Какво беше учудването ми, когато разбрах, че педиатърът на детето е уведомен, че то е поставено под карантина, но резултати нямаше. И така до пет следобед, когато най-накрая от директорката на яслата разбрах, че тестът на малката е отрицателен. За изгубените през това време нерви, няма да споменавам. Така дъщеря ми не трябваше да напуска дома, в който е поставена под карантина 14 дни. Също така тя получи предписания от Регионалната здравна инспекция. По-точно от яслата, където бяха изпратени тези предписания. Отбелязах по-рано, че тя е на годинка и без малко шест месеца. Освен, че е поставена под карантина, само тя, защото тестът й е отрицателен, но е имала контакт с болен от Covid-19, трябва да спазва дистанция от минимум метър и половина, спрямо хората, с които съжителства – брат си, майка си и баща си. Това е цитат от предписанията. И още – трябва да стои и да спи в отделно помещение, да се храни по различно време от всички останали в семейството. 

Репортерът Даниела Стойнова попита директора на Регионалната здравна инспекция във Варна Дочка Михайлова, за втора точка от предписанията на здравното министерство – а именно дистанцията. 
Казаното от директора на РЗИ - Варна, обаче по никакъв начин не става ясно от предписанията. Защото в точка четвърта е отбелязано, че при неизпълнението им, лицето по точка едно или дъщеря ми или дъщеря ви, или внучето ви, подлежи на наказателна отговорност съгласно член 355 от Наказателния кодекс - който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразна болест сред хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 хиляди лева. И още - ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хиляди до 50хиляди лева. 
От думите на директорът на РЗИ-Варна Дочка Михайлова обаче излиза друго. 
Никъде в предписанието, което получават родителите на деца в яслена възраст или в детска градина не е отбелязано, че родителят носи наказателна отговорност, ако бъде нарушена карантината на детето. 
Т.е. едно едногодишно дете подлежи на лишаване от свобода и глоба до петдесет хиляди лева. Или излиза, че едни и същи предписания важат, както за пълнолетните граждани на Република България, така и за малолетни и непълнолетни.
Подробности чуйте в репортажа на Мартин Николов:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

И новата седмица започва с високи температури

През нощта ще е ясно със слаб вятър от изток и североизток. Минимални температури между 15° и 20°, за Варна около 19°. През деня ще е слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 24° до 29°, за Варна около 27°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 23.06.24 в 18:30
Варна

Камарата на геодезистите в България организира дискусия за ОУП на Варна

„Общият устройствен   план на община Варна – промяна и надграждане“,  дискусия с граждани и специалисти ще се проведе на 2 юли 2024 г. от 9.15 часа в Пленарната зала на община Варна. Организатор на проявата е Камарата на геодезистите в България, за която има създадено и събитие в социалните мрежи. Общият устройствен план /ОУП/ е гаранция за..

публикувано на 23.06.24 в 16:55

Държавата да облекчи бюрократичните процедури за социалните предприятия, предложиха на дискусия във Варна

Социалните иновации обсъждаха участниците в Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се провежда във Варна. Илия Раев - председател на Областната организация на БЧК, предложи участниците в Академията, както и в дискусията да създадат и подпишат петиция до Народното събрание, свързана с промени в..

публикувано на 23.06.24 в 16:20

РЗИ-Добрич установи замърсяване на морето след аварията на ПСОВ „Албена“

Наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ в морето при пункт Кранево – централен и пред снек-бар Казабланка, са отчели инспекторите от РЗИ-Добрич, съобщиха от инспекцията.  Препоръката е да се ограничи къпането в района на аварията, поради наличие на установено локално краткотрайно замърсяване на водата. Взетите проби от пункт..

обновено на 23.06.24 в 16:12

Офицерският плаж със задоволително качество на водата

Отлично качество на крайбрежните морски води, с изключение на зона за къпане „Офицерски плаж“, са показали резултатите от пробонабирането на морски води от РЗИ-Варна взети на 17 .06.2024 г., съобщават от инспекцията. Изследвана е водата на плажовете „Аспарухово“, Южен плаж, Централен плаж и Офицерски плаж. Последният се характеризира с качество..

публикувано на 23.06.24 в 15:52

МРРБ предлага въвеждането на еднодневна винетка

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага да се въведе еднодневна винетка, която може да се използва най-вече от транзитно преминаващите през страната, които в момента плащат за седмична винетка. Предстои да бъде проведено обществено обсъждане и след него да се говори за цена на еднодневната винетка. Пет са..

публикувано на 23.06.24 в 14:35
Костадин Костадинов

Костадинов: Правителство може да бъде съставено от всички партии, но без ГЕРБ-СДС и ДПС

Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". " Да, ние имаме различия , но, слава богу, те са на идейна, в повечето случаи външнополитическа основа, което..

публикувано на 23.06.24 в 13:53