Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната вноска остава остава 8%

Бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса се увеличава с повече от 340 млн. лв. и ще надхвърли 5,084 млрд. лева. Парите за болниците се увеличават с почти 127 милиона и ще достигнат 2,374 млрд. лв., съобщава БНТ.
Заложените средства за лекарства са 1,332 млрд. лв. – с 88 млн. лв. повече в сравнение с тази година. 115,982 милиона са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното увеличение е с около 6 млн. лева. 
Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 млн. лева.
За прегледи при специалист догодина са предвидени 303,229 млн. лв. – с 38 млн. лв. повече спрямо сегашния бюджет. 100,901 млн. лв. са заделени за изследвания. Това е с около 6 милиона повече в сравнение с тази година.
За специалистите – 283,2 млн. лв., срещу 264,7 млн. лв. през тази, а за стоматолозите – 192,38 млн. лв., срещу 179,8 млн. лв. през тази.
Бюджетът за дентална помощ е 192,386 млн. лв. – с 12,5 млн. лв. повече от сегашния.
През бюджета на здравната каса са заложени промени, които предвиждат специалистите по здравни грижи да сключват договори с фонда. За тази цел в бюджета за догодина са заложени 20 млн. лева. Заложеният резерв за непредвидени разходи е 149,561 млн. лева.
Проектобюджетът на здравната каса за 2021 г. не предвижда промяна в размера на здравната вноска и тя остава остава 8%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на кв. "Чайка" на протест заради въвеждането на "зелената зона"

Жители на квартал "Чайка" във Варна излизат на протест по повод въвеждането на зелената зона за паркиране в района. Недоволството си те ще изразят от 18.30 часа днес на бул. "Александър Стамболийски".  Кой и по какъв повод е предложил създаването на зелена зона в квартала; какви са критериите за тази зона; какво допринася тя за подобряването на живота..

публикувано на 06.06.24 в 13:18

ЦИК публикува симулатор за машинно гласуване

Онлайн симулатор на машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9 юни публикуваха от Централната избирателна комисия.  Бюлетината на симулатора не съдържа имена на кандидати, но позволява на избирателите да се ориентират как технологично протича гласуването.  Симулатора може да видите  тук. 

публикувано на 06.06.24 в 12:41

Пристигнаха ролките със специална хартия за машинния вот във Варна

1800 броя ролки със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване, предназначени за Трети изборен район – Варна, пристигнаха късно снощи в Областна администрация – Варна с полицейски ескорт, съобщават оттам. Днес в Областна администрация – Варна тези материали ще бъдат раздадени на представители на 12-те общини от областта, в които има секции..

публикувано на 06.06.24 в 12:09
Снимката е илюстративна.

Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Чехия

Четирима души са загинали, а 26 са били ранени, след като пътнически влак се е сблъскал с товарен влак в Чехия късно снощи, съобщава Ройтерс, като цитира управителя на административната област. Катастрофата е станала в град Пардубице, който е на 120 км източно от столицата Прага и е част от главния железопътен коридор в тази част на страната, информира..

публикувано на 06.06.24 в 10:39

Трима министри проверяват морската вода край Шкорпиловци

Трима министри  ще участват в проверка на чистотата на морската вода край Шкорпиловци. Министърът на туризма Евтим Милошев, заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров, ще проверят какво е качеството й в началото на летния сезон. Проверката ще се извърши от специалисти от Басейнова дирекция..

публикувано на 06.06.24 в 10:30

Инициатива помага за трудовата реализация на младежи с аутизъм и СОП

Младежи от Варна със специални образователни потребности и аутизъм ще получат професионална подготовка. Инициативата е на две фондации - „Новите деца“ и „За чудо и приказ“.  Участниците в нея са 18, като местата за Варна са девет, а младежите трябва да са между 16 и 21 години. С тях ще се работи година и половина.  Основната идея на..

публикувано на 06.06.24 в 09:30

Животновъди и днес ще блокират Подбалканския път в знак на протест

И днес животновъди от страната ще блокират Подбалканския път София - Бургас. Те са недоволни, че не разполагат с достатъчно площи, където да пасат животните си. За тази година площите за паша на говедата е намалена с 60%, пише БГНЕС. Според животновъдите мотивите на трите национални парка Централен Балкан, Рила и Пирин са неоснователни. За последните..

публикувано на 06.06.24 в 08:42