Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Йонко Кунчев: Методът за идентификация на престъпници чрез изземване на миризми е сериозно подценен в България

Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев е едно от големите имена в българската криминалистика с богат практически, изследователски и преподавателски опит. Той има огромен принос за повишаване нивото на криминалистическата подготовка на студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. В момента е декан на Юридическия факултет и ръководител на магистърската програма „Съдебни експертизи”. Наскоро излезе от печат вторият том на монографията му „Курс по криминалистика”. В интервю за Радио Варна, проф. Кунчев каза, че в книгата са включени четири фундаментални за криминалистическата наука теории – за следите, диагностиката, диференциацията и идентификацията.

Одорологична идентификация

Той обръща особено внимание на одорологичната идентификация на извършители на престъпления. По думите му, одорологичният метод, който представлява изземването на миризма от дадено място или предмет, е изключително подценяван в България.

„Тенденцията е методът да остане в историята, защото редица одорологични лаборатории в страната са вече закрити, включително и Националната одорологична лаборатория. Причината е, че много от магистратите вече не признават доказателственото значение на резултата от одорологичната експертиза”, каза проф. Йонко Кунчев и допълни, че не го признават, защото не познават добре същността на този метод.

„Затова във втория том на Курса по криминалистика съм отделил цяла глава на одорологичната идентификация и параграф за одорологичните следи”, поясни още авторът.

Той е посочил и гаранциите за достоверност на този вид експертиза, основани на съдебната практика и тълкувания на Върховния касационен съд.

„Подценяването на одорологичната идентификация, означава че се пропускат възможности за разкриване на обективната истина. И тук възниква въпросът, ако се игнорира този метод, дали органите на досъдебното производство и съда, са изпълнили произтичащото от чл. 13, ал.1 от НПК задължение да вземат всички мерки за разкриване на обективната истина в наказателния процес? Няма как да игнорираш един метод и да казваш, че си взел всички мерки”, каза проф. Йонко Кунчев. 

Той се надява именно с Курса по криминалистика да помогне за възраждането на одорологичната идентификация.

Очаква се следващият том да излезе през януари догодина. Ще има и четвърто издание на монографията.

Интересът към криминалистиката

Проф. Йонко Кунчев изрази задоволството си от факта, че в последните години криминалистическата наука се радва на огромен интерес от страна на студентите.

„Криминалистиката е пряко свързана с практиката. В нашия университет, практическите обучения се провеждат в двата специализирани кабинета”, поясни деканът на Юридическия факултет. Според него, така се дава възможност на студентите да приложат практически методите за събиране и изследване на доказателства.

Възможностите за реализация

„Най-често студентите, завършили специалностите „Криминалистика” и „Защита на национална сигурност”, след това намират реализация в службите за сигурност и системата на МВР”, поясни проф. Кунчев и допълни, че кандидатстват за работа на общо основание, а не с преференции, за разлика от завършилите Академията на МВР.

„Подготовката, която срудентите получават в нашия университет, не отстъпва с нищо на тази на техните колеги от академията. Не е нормално студент, който е преминал 4-годишно обучение в университета, да трябва да минава наново 6 или 9-месечен курс при постъпване на работа в системата. Това не е финансово рентабилно за държавата. Нека ръководители от министеството да идват във Варна и да си подбират най-добрите кадри. Това ще е от полза и за двете страни”, каза още проф. Йонко Кунчев.  

Студентите проявяват голям интерес и към комплексната магистърска програма „Съдебни експертизи”, чийто ръководител е проф. Кунчев.

Предизвикателствата пред професията

Според него, предизвикателствата пред професията на криминалистите са много, особено с напредването на технологиите.

„Дигитализацията в областта на криминалистиката се развива много бързо и динамично. Технологиите помагат за разкриването на престъпления, но да не забравяме, че могат да послужат и за извършване на престъпления. Затова сме свидетели на едно постоянно „състезание” между извършителите и разследващите органи”, поясни проф. Йонко Кунчев.

Чуйте цялото интервю на Иван Барбов с проф. Йонко Кунчев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37