Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 22-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си. 

Още от 8-годишен Красимир започва да тренира спортна гимнастика. Ходи по състезания и печели награди. Вдъхновява се от емблемата на родната гимнастика Йордан Йовчев. Страстта му към този спорт изчезва, но остава влюбен в танците.

"По-точно в модерните танци и в брейка. Всъщност, точно на едно улично шоу във Варна бях забелязан от един от добрите акробати в града. Повечето хора го познават като Гладиатора - Бойко Йоргакиев. Той видя голям потенциал в мен и ми предложи да работим заедно и да ме тренира."


Така Красимир Васов навлиза в цирковото изкуство. Придобитите умения от гимнастиката му помагат по-бързо да навлезе в материята. Започва с участия в курортите край Варна, след това показва наученото и в чужбина. Два са му основните номера – баланс на ръце и баланс на цилиндри. Големият му стимул е кариерата на легендата в акробатиката Енчо Керязов. 


"Моята голяма цел е да стигна до Международния цирков фестивал в Монте Карло, който всъщност е като Олимпиада в цирковото изкуство. Мечтата ми там е да спечеля награда, която ще ми отвори много врати навсякъде по света. Друга мечта ми е да участвам в една от световните циркови трупи на "Цирк дю Солей", които правят просто вълшебни неща и е като една приказка."

Красимир Васов е завършил сладкарство и хлебарство в Професионалната гимназия по туризъм във Варна. Няма желание да практикува професията, засега няма и амбиции да влиза в университет. За варненеца акробатиката е свещена.

"Няма ден в който да не мисля за акробатиката, да не тренирам. Винаги правя нещо свързано с нея. Осъзнах какво е да бъдеш в храма на акробатиката. Както има храм на театрите, храм на музиката, така за мен има и храм на акробатиката. Също така разбрах и каква е нейната философия – докато хората вървят по земята и гледат нагоре, при нас акробатите е точно обратното. Ние сме с главата надолу, а краката са нагоре и те са тези с които търсим равновесие, баланс и хармония. По този начин преодоляваме както собствения си страх, така и този на публиката. Колкото и да е опасно и да е рисковано, когато те ни аплодират, ни доставя голямо удоволствие и го правим с още по-голямо желание и с усмивка."

Красимир казва, че винаги има лек страх когато изпълнява нови трикове. Не липсват и инциденти на сцената, но стиска зъби и се усмихва на публиката. Спечелил си е прякора Слънчевият акробат:


"Когато съм на сцената каквито и упражнения да правя, колкото и да са опасни, атрактивни, рисковани, когато приключа си личи, че го правя с лекота, с усмивка и че ми харесва, правя го с любов. Може би затова ме наричат слънчев акробат - харесва ми, защитавам го и си го пазя."

Младият варненец продължава да следва стъпките на своя идол Енчо Керязов и е вдъхновен от думите в книгата му "Обичай смело" - Ако искаме да постигнем нещо, трябва да го обичаме и да живеем с него.

Чуйте целия репортаж на Александър Йорданов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00