Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Белоградец

27
Белоградец

Добро утро, уважаеми слушатели!

Аз съм Ваня Славова, звукорежисьор е Добромир Мързов.

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).

По стари български традиции и обичаи, подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастна жена, която отдавна е била посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца.

Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Освен това с него са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.

Да има здраве и щастие в дома ви винаги!

Днес поемаме към село Белоградец. То се намира на 50 км. западно от град Варна на магистралния път Варна-София. Разположено е на територията на община Ветрино, в югоизточното подножие на хълма „Стана”.

Историята на селото ни връща далеч във времето на траките – тук е цъфтяло голямо тракийско селище – доказателство за това са: шестте могили в района му, многобройна керамика, рисувани плочки, останки от водопровод и много други.

   От траките славяните по-късно наследяват името на селото „Бял-градец”.

Първото българско царство също е оставило следи – останки от малка крепост- ІХ-Х век. От годините на тъмното робство до нас долитат легендите за хубавата мома, която заравят жива със златния й стан, за да я спасят от турците и за похитената мома Стана – станала кръстница на  гората, в която изчезнала.

  По-късно в тази местност се заселват един турчин и един арнаутин. Те променят името на селото от Акшекир на Тюрк-Арнаутлар /до 1934година/. В началото на ХІХ век тук се заселва и махала от кримски татари.

 Освобождението през 1878 година заварва Белоградец като турско село – 281 турски и 42 татарски семейства. Първите българи, които идват тук са двама селяни – овчари от село Върбица и от Котленско – 1894 година.

  През 1900 година се заселват млади семейства от село Равна и село Кривня, Провадийско, а след 1903 година тук намират убежище и препитание стотици бежанци от Странджаско след неуспеха на Преображенското въстание. Дошлите малко по-късно шопи и габровци/1908г./ оформят разнородния състав на заселниците.

Богата е историята на селото, но нямаме ефирно време.

Подновихме селските командировки и днес се насочваме към Белоградец.

Затова започват срещите с местните:


Към Гюлзар се присъедини и нейната приятелка Недибе. И тя пожела да попее..., но нека първо се запознаем с нея : 


Гюлзар и Недибе, с които мухабетът вече не е за пред микрофона.


И двете са доволни от кмета, след песен влизаме в кметството при него.

В Белоградец сме на сладки и сладки приказки в сградата на кметството:


Али Хасанов, кмет на Белоградец... Попитах го за храмовете в населеното място:


Ще отидем пак в Белоградец, да пием вода от новия водопровод.

Наш гид в Белоградец е кметът Али Хасанов.
В неговата компания аз и фотографът Румен Сарандев отиваме към джамията, която е изградена през 1829 година, а е и реставрирана през 2011: 


И от спокойствието на джамията към това в църквата. Посреща ни Стоянка Христова: 

Така мисли Стоянка Христова, но ние смятаме, че надежда има и вярата съществува.


Предаването е "На село".

Време е да посетим овцефермата:

Чухте Назми Маджар за овцефермата в Белоградец.

Ние оставаме в комплекса:

Както чухте Белоградец е добра дестинация за семеен туризъм през уикенда. Може да подишате чист въздух или такъв с аромат на овце, да ги видите, да ги снимате, да ги покажете на своите деца.

Белоградец е известно и с виното си, затова отиваме да проверим на място неговото производство:


Време е да разгледаме масивите в района на Белоградец и да ви кажем дочуване.
За нас селото бе интересно, дано да е било така и за вас!

Хубав ден от екип ни!







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26