Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кунчев: Ваксината на „Янсен” ще се използва без ограничения

Снимка: БГНЕС

Ваксината на „Янсен” ще се използва без ограничения, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.
България изчакваше официалното становище, за да реши да започне ваксинацията с препарата на "Джонсън и Джонсън". Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на ваксината. Почти 7 страни взеха положително решение, такова е и на Агенцията по храни и лекарства на САЩ.
Доц. Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към туристическата индустрия с оглед началото на сезона. Там до момента има 80 хиляди души, заявили желание за имунизация.
Освен при туристическата индустрия, правим сметки ваксината на „Янсен” да бъде използвана и при ромското население, каза Кучнев, уточнявайки, че тази ваксина ще се използва при групите, при които да се постигне по-бърз ефект и където ще е по-трудно поставянето на втора игла.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя "Джонсън и Джонсън" – 14 000 дози. До тогава ваксината остава на склад с мотива количествата да се разпределят по-добре, обясни доц. Кунчев.
26 имунизационни пунктове ще работят по време на Великденските празници. 
Не мога да предричам какъв ще е интересът по време на празничните дни, надявам се той да е голям. Всички директори на РЗИ са уведомени да осигурят налични количества ваксини, каза още доц. Кучнев.
Днес в България пристигнаха 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" и 14400 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, предаде БГНЕС.
3,5 млн. дози от ваксината на „Пфайзер” се очакват до второ тримесечие, посочи от своя страна директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.
Вторите дози на „Астра Зенека” излизат в началото на месец май и ние горещо препоръчване ваксинацията да бъде завършена с ваксината, от която е поставена първата доза, подчерта още главният държавен здравен инспектор.
Има много запитвания, но до момента България не е давала ваксини на други страни. Това е въпрос на политическо ниво, заяви още доц. Ангел Кунчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от..

публикувано на 02.07.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчево време във вторник, следобед се заоблачава

Утрото във вторник ни посреща с приятна сутрешна прохлада и лек полъх на вятъра. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във вътрешността, ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максимални..

публикувано на 02.07.24 в 05:55

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14