Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходатайството - задължително във Варна

Във всички окръжни съдебни райони на страната предстои да бъде въведена задължителна медиация по проект на Министерство на правосъдието и Висшия съдебен съвет, това съобщи за Радио Варна Марин Маринов, председател на Окръжен съд-Варна.  В четири пилотни съдилища, сред които е и Варна, задължителната медиация ще бъде въведена още до края на тази година. Хората са склонни да се разбират по доброволен начин, каза Маринов и припомни, че още по времето на Възраждането в България е имало фигури в общността, които са потушавали конфликти - така наречените ходатаи.

"Във Варна през последните пет години и половина над 450 са препратените дела към медиация, близо 150 са постигнатите спогодби, а материалният интерес на спогодбите е близо милион и половина лева. "

Практиката показва, че във Варна медиацията постига най-добри резултати по търговски и облигационни спорове, докато в София - по трудови и семейни спорове. Целта на работната група, в която участват и варненци, е да бъде уточнено кои са най-подходящите дела, които да бъдат препращани към медиация. 

По дело, по което е постигнато спогодба, се връща половината от държавната такса. Спестяват се разходи за втора и трета инстанция. При отказ от медиация не е предвидена санкция, каза Маринов:

"В други държави като Великобритания и Полша, страна по съдебно дело, която откаже да се яви на задължителна процедура по медиация, понася разноските по процеса независимо дали ще спечели делото или ще го губи."

Марин Маринов, председател на Окръжен съд-Варна, е един от участниците в провеждащата се Национална научна конференция „Медиация в различните обществени сфери”,  организирана от Университетски център по медиация при Икономически университет – Варна, Институт „Итера“ и Камара на медиаторите в България.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2 700 се явяват на трета матура днес

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220, предаде БНР...

публикувано на 22.05.24 в 11:28

11 учители, психолози и директори от Варна с наградата "Неофит Рилски" на РУО

Регионалното управление на образованието във Варна обяви списъка с отличените педагогически специалисти, удостоени с наградата "Неофит Рилски" и почетния знак на РУО тази година.  Носители на наградата "Неофит Рилски" са 11 преподаватели от различни населени места във Варна. Това са: Йорданка Драгнева Николова , учител по професионална..

публикувано на 22.05.24 в 11:02

Балчик се подготвя за празника на града - 24 май

С по­до­ба­ващ об­лик Бал­чик за по­ре­ден път пос­ре­ща своя праз­ник - 24 май. Най-ран­но­то сви­де­тел­ство за от­бе­ляз­ва­не­то му да­ти­ра от на­ча­ло­то на ми­на­лия век. И в то­зи праз­ни­чен ден по ут­вър­де­на дъл­го­го­диш­на тра­ди­ция мес­тна­та власт ще удос­тои с наг­ра­ди учи­те­ли, уче­ни­ци и дей­ци на кул­ту­ра­та със зна­чи­тел­ни..

публикувано на 22.05.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

Заради проблемен запис на матурата по английски: Родители настояват за максимален брой точки

Родители настояват учениците, явили се на втора задължителна матура по английски език, да получат максимален брой точки на задачата за слушане с разбиране, предаде БНР.  Причината: оплаквания на зрелостници, че аудиозаписът не е бил с добро качество. "Всички деца са споделили помежду си, че записът не се е чувал добре, пращяло е, шумяло е. В крайна..

публикувано на 22.05.24 в 10:44

Промени в движението за 24 май в центъра на Варна

В централната част на Варна ще бъдат въведени промени в движението на пътни превозни средства във връзка с честването на 24 май.  Площад „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде затворен за движение от 07:50 часа до приключване на събитието (около 14:00 часа), както и следните участъци от булевардите: 1. Бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил..

публикувано на 22.05.24 в 10:36
Снимката е илюстративна

Заловиха 40-годишен за кражба от детска градина в кв. "Аспарухово"

40-годишен варненец е заловен от екип на Четвърто районно управление на полицията във Варна за кражба от детска градина в кв. "Аспарухово".  Той е откраднал два преносими компютъра и сумата от около 4 000 лева от детското учебно заведение през месец април. Инцидентът е отпреди месец, а до реакцията на полицията се стигнало след подаден сигнал от..

публикувано на 22.05.24 в 10:19

22-годишна жена пострада в катастрофа в центъра на Варна

Настанена в ортопедия, с фрактура на двете кости на лява предмишница, без опасност за живота, е 22- годишна варненка, вследствие на пътнотранспортно произшествие.  Инцидентът е станал вчера, около 17.40 часа, на централен варненски булевард.  Младата дама, шофирала лек автомобил, е била засечена от друга кола, която я блъска и се стига до злополуката...

публикувано на 22.05.24 в 10:14