Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наско от Б.Т.Р. "Подреждаме приятелствата си като "Пъзел"

Обичаните Б.Т.Р. най-накрая ще направят отлагания и дългоочаквания си концерт във Варна днес във Фестивалния и конгресен център. Независимо, че залата няма да бъде използвана с пълния й капацитет, една от най-успешните български рок групи е подготвила почти двучасов сет. Разбира се с най-големите хитове, но и с нови песни, които ще станат част от следващия албум на Б.Т.Р., който носи името на дебютния сингъл „Пъзел”. Вокалистът на бандата Атанас Пенев или Наско от Б.Т.Р. даде специално интервю за Радио Варна.


Привет, Наско, пораздвижи ли се застоят, в който бяхме изпаднали през последната година и половина?

О, да, раздвижи се, слава богу, защото наистина много ни липсваше живото участие. Вече направихме два концерта плюс още един гиг и разбира се, дългоочаквания от нас и надявам се от варненската публика концерт, който отлагаме малко повече от година.

Много неща бяха отложени последната година.

Наистина, наистина. За съжаление ни пропадна едно цяло европейско турне с двадесетина дати. Много от концертите, които бяхме обявили, не можахме дори да ги преместим, защото наистина не си заслужаваше да ги отлагаме постоянно. Тежко време. Тежко време особено за артистите, най-общо казано. Много се радваме, че нещата лека полека приемат някакъв по-нормален вид и по-нормален обрат независимо от 50 процента заетост.

Група Б.Т.Р. е професионална група. Как оцелявахте през тези месеци на застой и липса на приходи от концерти?

В моя конкретен случай, когато и двамата сме музиканти, беше трудно. Човек издържа на мускули и на всичко, което е успял да спести. А ние артистите не сме от най-пестеливите. Трудно, наистина много трудно беше. Със сигурност има хора, които още по-трудно преживяли цялото това нещо и цялата тази криза. Държавата се опита нещо да направи. От една страна съм й благодарен, че въобще се сетиха за нас, от друга страна – беше крайно недостатъчно. Това не са помощи, а компенсация заради забраната да работим нормално. Не сме роптали, защото всичко се прави в името на здравето на хората. Но за разлика от другите европейски държави българският артист не беше компенсиран подобаващо.

Разговарях с Udo Dirkschneider от U.D.O., бившия вокалист на ACCEPT и той ми спомена, че държавата ги е подпомогнала, за да оцелеят.

Точно така. Наистина говорим за много повече пари за разлика от тези, които отпусна нашата държава. Там им отпуснаха достатъчно пари, така че човек да не се притеснява да си плати сметките, да има какво да яде и да се чувства достатъчно комфортно. От друга страна в България, за съжаление, като си платиш сметките, като си платиш и всички данъци – те не са спирали, всички социални и медицински осигуровки, парите са по-малко. Т.е. за храна не остава нищо. Не желая да плюя държавата. Не, те направиха все пак нещо, което е повече от нищо.

Да се надяваме, че най-лошото е вече зад нас. Този застой отрази ли Ви се творчески?

Абсолютно! И на нас ни се отрази по този начин. Познаваш Славчо Николов лично. Той е като шило, което в торба не стои. След първоначалната почивка седна и общо взето направи за няколко месеца направи материал за целия този предстоящ албум и в мига, в който отвориха достатъчно, за да можем да се събираме и да репетираме на живо, защото едно е да си прехвърляш идеи по мейли, друго е, когато се съберем на живо, така че да завършим всичко. В момента сме в процес на работа. По някой път – всяко зло за добро – кризата ни позволи да направим новия материал.

И първата песен е „Пъзел”?

Точно така. Тя е и от песните, които доста бавно записахме. Доста неща променяхме в движение. Налагаше се да трием китари, да записваме нови, да махаме вокали и да записвам наново цялата песен. Защото винаги с първата песен е най-трудно да влезеш в този режим на студио. Ние сме жива група и се опитваме да пресъздадем усещането за живо, но в студио.

Какъв пъзел подреждате с „Пъзел”?

Както Славчо казва, това е песен за дългогодишните приятелства. Не случайно песента е посветена на Пешо Пърпъла, с когото имаме дружба близо 30 години. Тя е за хората, които срещаме, за хората, които остават в живота ни, спомените, случките.

За концерта на Б.Т.Р. във Варна днес чуйте от Атанас Пенев или Наско от Б.Т.Р. в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00