Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Общински детски комплекс-Варна с призив към шофьорите

Снимка: ОДК-Варна

Споделената отговорност на пътя беше основна тема в организираната от Общински детски комплекс - Варна беседа с участието на младежи от школата по гражданско образование „Европейски мост” с ръководител Долорес Коева. Инициативата е част от стратегията за безопасно движение по пътищата. Освен младежите, в тематичното събитие участва и експерт-психолог в лицето на Цвета Стоянова. Организаторът Емилиян Ялъмов беше подготвил статистика за броя на катастрофите и жертвите на пътя, която показва че в България този проблем се задълбочава в последните години:

Аз не смятам, че човешкият живот е статистика и цифри. Тези данни показват, че имаме проблем и трябва да ни светне лампичката“, каза Ялъмов.

Думите му бяха подкрепени от психолога Цвета Стоянова:

„Ние всекидневно получаваме информация за тази негативна статистика. Тя ни показва, че трябва да сме внимателни на пътя. Прави ми впечатление, че младите хора се опитват да спазват правилата, но когато тръгнат на път те виждат какво се случва. Практиката те учи на истинските умения и тогава е въпрос на избор дали да нарушиш правилата, или не“, коментира Стоянова, която в практиката си работи с деца и младежи, претърпели катастрофи.

Габриела е шофьор от близо година. За този период е осъзнала, че всеки шофьор си има собствен стил на шофиране:

„Всички спазваме правилата, но го правим по свой собствен начин“, коментира тя.

Според Тереза, която все още няма шофьорска книжка, освен доброто познаване на правилата за движение по пътищата, шофьорите трябва да бъдат най-вече отговорни.

Александър Габровски каза, че да избереш да не шофираш също е форма на отговорност. Талантливият варненец не е шофьор и засега няма намерение да се записва на курс:

„Твърде съм разсеян. Осъзнавам, че не съм готов да бъда шофьор“, коментира Габровски.

Според друг от участниците в беседата – Стилиян, хората трябва да осъзнаят, че правилата не са създадени, за да се нарушават:

„Освен себе си, ние трябва да пазим и другите, за да очакваме и те да пазят нас на пътя“, допълни още Стилиян.

Йоана също е млад шофьор, който обаче не сяда често зад волана. Според нея новите шофьори се съобразяват малко повече с правилата за движение, тъй като те са им още „пресни“ в съзнанието от шофьорския курс. Тя обаче смята, че в автошколите можеш да научиш само основни неща. Останалото научаваш с практиката.

Калоян коментира проблема от по-различна гледна точка. Той изрази мнение, че освен за безопасността на пътя, шофьорите трябва да се замислят и за околната среда, тъй като автомобилите са един от най-големите замърсители.

Друг от участниците в инициативата - Даниел, цитира мисъл на таксиметров шофьор, при който се е возил скоро: „Когато повече от трима души са в насрещното, помисли дали не си ти“.

„Важно е да не забравяме и за пътниците в купето. Трябва да сме отговорни към техния живот и да не шофираме все едно возим чували с картофи“, коментира с шеговит тон Даниел. Той не приема агресивното поведение на пътя и в заключение каза, че лошите в ежедневието са и лошите на пътя.

Чуйте разговора на Иван Барбов с организаторите и участниците в инициативата:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Насърчават осиновяването на бездомни кучета от приюта в Каменар

Различни демонстрации, както и беседи за живота с домашни любимци и разговори с хора, осиновили животни, са част от събитията в кампанията „Подай ръка – спаси лапа“. Събитието ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина.  Целта е да се насърчи осиновяването на животни от приюта за безстопанствени кучета в..

публикувано на 08.05.24 в 19:20

БЧК - Варна отличи доброволци и активисти

Областният съвет на БЧК във Варна връчи почетни отличия на 33-ма изявени членове на организацията, доброволци и партньори по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.  На церемонията присъстваха началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник.-кметът Снежана Апостолова, комисар Тихомир..

публикувано на 08.05.24 в 16:42

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

По случай 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Областният съвет на Българския червен кръст във Варна ще награди с отличията на организацията свои изявени доброволци и активисти от областта, както и партньори-представители на държавната и местна власт, неправителствения сектор и бизнеса.  Церемонията се провежда в Арт салона на..

публикувано на 08.05.24 в 10:25

Светла сряда - третият ден от Светлата седмица

Днес е Светла сряда - третият ден от Светлата седмица, в която се почитат Св. Богородица и апостолите. На Светла сряда църквата почита и паметта на Св. Йоан Богослов - един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във Възкресението му.  На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за..

публикувано на 08.05.24 в 08:35

Радио Варна - преди, сега и... завинаги!

Радио Варна тази година навършва 90.  На професионалния празник на радиото и телевизията - 7 май, в арт салона на Радио Варна се събраха негови служители, останали верни на любовта към него... до ден-днешен. Радиото! Какво е било то преди, какво е сега и какво си мечтаем да бъде коментираха пред Валерия Василева част от хората, които днес..

публикувано на 07.05.24 в 20:20

Млад шуменец предлага автомобила си за бала на абитуриенти в нужда

Вергил Борисов от Шумен предоставя своя личен автомобил на абитуриенти в неравностойно положение. Той ще осигури горивото, а от възможността могат да се възползват абитуриенти от област Шумен. "Много ще се радвам да помогна на някого в нужда", подчерта за Радио Варна Борисов.  С не много скъп костюм е бил на своя бал Вергил Борисов. Отива на събитието с..

публикувано на 07.05.24 в 17:00

Варненски ученици се завърнаха с медали по пожароприложен спорт от Чехия

Отборът по пожароприложен спорт към школа ”Огнеборец” при ОДК- Варна и РДПБЗН-Варна се завръща от състезание в чешкия град Требич. Нашите състезатели се изправиха срещу сериозна конкуренция. В Чехия пожароприложният спорт за деца е с дългогодишни традиции и е един от най-масовите спортове. Съоръжения за него има и в най-малките населени места. На..

публикувано на 07.05.24 в 14:56