Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия, реакция в екстремни ситуации, оказване на първа помощ на пострадал в ПТП, смяна на спукана гума.
Павел показа на журито завидни познания както за правилата за движение по пътищата, така и за техническото състояние на автомобила. За да получи голямата награда – 1 година безплатно ползване на чисто нов автомобил, младият шофьор премина и през 2 изпита на шофьорските си умения. Първият включваше заобикаляне на препятствия и паркиране, а вторият – управление на автомобил при симулирани тежки атмосферни условия.
Павел гостува в предаването за трафик, транспорт и организация на движението "Авто +" в ефира на Радио Варна, в което коментирахме младите шофьори, началната подготовка в България и пътната безопасност.
-Имаш ли предложение какво може да се промени или добави към шофьорските курсове у нас?
-Вярвам, че моделът, който се използва в САЩ за шофиране с придружител, било то преди взимане на книжката или след е много полезен. Тъй като той дава възможност на един млад шофьор да има до себе си човек с опити който е готов да му даде съвет във всеки един момент.
-Какво друго оказва влияние върху поведението на младите водачи?
-Осъзнаването какви са лимитите на автомобила също е много важно при един шофьор. За целта могат да се осигурят полигони, отделени от движението, които да са за общо ползване. За да може един млад шофьор да отиде и да разбере на какво е способен неговия автомобил. И още подобни неща. Разбира се, всички знаем в България какво е състоянието на пътната инфраструктура.
-Темата пътна безопасност и младите шофьори...
-Както в останалата част от обществото има различни представители. Има такива, които се поддават повече на емоциите си, търсят адреналин, но има и друга голяма част от обществото, която осъзнава рисковете.

Слушайте "Авто +" с автор и водещ Иван Симеонов в неделя от 17 до 18 часа
Чуйте целия разговор с Павеж Джалев в прикачения файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30